Тодор Полименов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тодор Полименов
български философ
Роден
26 декември 1972 г.

РаботилСофийски университет „Св. Климент Охридски“
Философия
ШколаАналитична философия
Интересилогика, философия на езика, теория на действието, Аристотел, Готлоб Фреге, Рудолф Карнап, Лудвиг Витгенщайн

Тодор Полименов е български философ, професор във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.[1] Преподавател по логика, аналитична философия и философия на езика. Той е българският преводач на Готлоб Фреге и Рудолф Карнап.[2][3]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тодор Полименов е роден през 1972 г. в София. Завършва Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ през 1990 г. След това философия във Софийския университет, а през 2006 г. става доктор по логика с дисертация на тема „Готлоб Фреге и възникването на модерната логика“.

От 2003 г. работи в катедра „Логика, етика и естетика“ на Софийския университет.

Академичният път на Тодор Полименов е свързан с редица изследователски престои и специализации в международни институции като Института по философия на Университета в Грац, Австрия; Института по философия на Университета „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия, където е стипендиант на Немската служба за академичен обмен (Deutscher Akademischer Austauschdienst, DAAD) при съвременния немски философ и историк на философията проф. Готфрид Габриел; Архива на Витгенщайн в Департамента по философия на Бергенския университет в Норвегия и др.

През 2019 г. получава стипендия от Фондация „Александър фон Хумболт“ за изследователски престой в Института по философия на Университета на Саарланд в Саарбрюкен, Германия, при проф. Улрих Нортман, с което се нарежда сред българските учени хумболтианци.[4]

Преподавателска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Проф. Полименов преподава курс по философска логика като част от задължителната учебна програма на специалност „Философия“ в Софийския университет от 2004 г. Междувременно разработва и е водил специализираните курсовете „Теорията на Аристотел за съществуването“, „Език и Символ“, „Основни проблеми на аналитичната метафизика“, „Съвременни теории за действието“ и др.

Бил е гост преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Университета Париж-I Пантеон-Сорбона във Франция.

Тодор Полименов е и съавтор на учебник по философия за 10-и клас.[5]

Научни приноси[редактиране | редактиране на кода]

Тодор Полименов изследва работата и живота на немския философ и създател на модерната логика Готлоб Фреге и е смятан за особено голям негов познавач в България.[6] Той превежда и издава на български език знаковите текстове на Фреге „Функция и понятие“, „Върху смисъла и значението“ и „Върху понятието и предмета“, които са поместени за първи път в изданието на създаденото от Полименов „Философско общество София“ (ФОС) списание KHORA през 2001 г. В преподавателската си работа Полименов въвежда систематичното изучаване на философските понятия, с които работи Фреге и които стоят в основата на съвременната аналитична философия.[7]

В по-късните си преводи Полименов въвежда думата Понятопис като български аналог на Фрегианското Begriffsschrift, която устойчиво се употребява в българските философски текстове.[8]

В Софийския университет Тодор Полименов, заедно с Анна Бешкова и Евгени Латинов, като едно ново поколение български логици, въвежда и развива университетското обучение по философска логика в духа на аналитичната традиция от 20-и век.[9][10] За първи път тримата, заедно с Благовест Моллов, превеждат и издават на български език в университетското издателство ключови текстове за аналитичната философия на Готлоб Фреге, Бъртранд Ръсел, Джордж Е. Мур, Лудвиг Витгенщайн, Рудолф Карнап, У. В. Куайн, Питър Стросън, Пол Грайс, Джон Р. Сърл,Доналд Дейвидсън, Сол Крипке и Хилъри Пътнъм.[11][12]

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

Тодор Полименов е автор на монографии и статии, издател, съставител и редактор на сборници с текстове по философска логика, аналитична философия и философия на езика на български, немски и английски език.[13] Сред по-важните от тях са:

Монографии[редактиране | редактиране на кода]

Статии[редактиране | редактиране на кода]

  • „Диалогическата логика на Паул Лоренцен: истина, твърдение и идеята за едно прагматическо основополагане на логиката“, в: Марков, С. (съст.): Логика и наука. Велико Търново: Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, 2008, с. 93–109.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Представяне на Тодор Полименов на официалната страница на Софийския университет // Архивиран от оригинала на 2022-12-16. Посетен на 2022-12-16.
  2. Фреге, Г. Логически изследвания. Двуезично немско-българско издание. Cъст., прев. и допълнено с въведение от Т. Полименов. София, ФОС, 2001.
  3. Карнап, Р. "Преодоляване на метафизиката чрез логически анализ на езика”. Философия на логиката, II. прев.: Т. Полименов. София, Изток-Запад, 2008.
  4. Информация за Тодор Полименов на официалната страница на Фондация „Александър фон Хумболт“
  5. Каприев, Г., Вацов, Д. и Маркова, Д. Философия. Учебник за 10. клас. София: Клет България (Булвест 2000), 2019 // ISBN - 978-954-18-1392-8 // COBISS.BG-ID - 1292384228
  6. Лозев, К. Рецензия за книгата на Тодор Полименов "Истина и смисъл. Категории на логическия анализ на езика", сп. NotaBene, 41 (2018) 100 години от създаването на „Логико-философски трактат”.
  7. Лозев, К. В навечерието, или другата революция: Готлоб Фреге. Благоевград, БОН, 2019. ISBN 978-954-395-228-1.
  8. Енциклопедичен речник по логика и семантика. Състав: Мартин Табаков и екип на Институтът по философия и социология при БАН (ИФС-БАН). София, Звезди, 2012. ISBN 978-954-8697-49-1.
  9. Рецензия на сборника "Философия на логиката" от 2003 г. във вестник "Култура"
  10. Сп. Критика и хуманизъм 31 (2010). Тема на броя: Аналитичната философия. 2010.
  11. Философия на логиката. Ранна аналитична философия: Готлоб Фреге, Бъртранд Ръсел, Джордж Е. Мур, Лудвиг Витгенщайн. Съст. и прев. от Т. Полименов / А. Бешкова / Б. Моллов / Е. Латинов. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2003. ISBN 954-071-797-3.
  12. Философия на логиката ІІ. Рудолф Карнап, Уилард ван Орман Куайн, Питър Стросън, Пол Грайс, Джон Р. Сърл, Кийт Донелан, Доналд Дейвидсън, Сол Крипке, Хилъри Пътнъм. Съст. и прев. от Т. Полименов / Е. Латинов / А. Бешкова / Б. Моллов. София: Изток-Запад, Изток-Запад, 2008. ISBN 978-954-321-489-1.
  13. Представяне на Тодор Полименов в Google Scholar