Уилард ван Орман Куайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уилард ван Орман Куайн
американски философ

Роден
Починал
Философия
Епоха Философия на 20-ти век
Школа Аналитична философия
Интереси Логика, онтология, епистемология, философия на езика, философия на математиката, философия на науката, теория на множествата
Идеи Недетерминираност на превода, натурализирана епистемология, онтологична релативност, парадокс на Куайн, радикален превод
Повлиян Рудолф Карнап, Алфред Тарски, Виенски кръг, Ръсел, Уилям Окам
Повлиял Доналд Дейвидсън, Ричард Рорти, Ноам Чомски, Хилари Пътнам

Уилард ван Орман Куайн (английски: Willard Van Orman Quine, р. 25 юни 1908 – п. 25 декември 2000) е американски философ и логик от аналитичната традиция. От 1930 г. до смъртта си 70 години по-късно Куайн е постоянно свързан с Харвардския университет по един или друг начин, отначало като студент, след като професор по философия и учител по математика, и накрая като старши емеритус деец, като публикува/ревизира седем книги по време на своето пенсиониране. Той държи Едгар Пиърс председателство по философия в Харвард, 1956 – 78.

Куайн категорично попада в аналитичната философска традиция като в същото време е основен поддръжник на възгледа, че философията не е концептуален анализ. Основните му работи са „Две догми на емпиризма“ (1951), с което атакува разграничението между аналитични и синтетични пропозиции и се застъпва за формата на семантичния холизъм и Дума и обект (1960), където допълнително развива тези позиции и представи известния тезис за неопределеността на превода.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Willard Van Orman Quine“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.