Иманенция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Иманенцията (или също иманентността), произлизаща от латинското in manere - "да останеш в рамките на, вътре в", се отнася до философските и метафизичните теории на божественото присъствие, които поддържат, че донякъде божественото битие или същност се проявяват (манифестират) във и чрез всички аспекти на материалния свят. Това обикновено се прилага в монотеистичните, пантеистичните, или панентеистичните вярвания, за да се предположи, че духовния свят прониква не-духовно, и често контрастира на идеята за трансцеденция.

Иманентността обикновено се свързва с мистицизма и мистичните секти, но повечето религии имат елементи както на иманентни, така и на трансцендентни вярвания в техните учения.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Immanence“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.