Токтар Абукиров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Токтар Абукиров
съветски и казахстански космонавт
Информация
Роден27 юли 1946 г. (77 г.)
Каркаракински район, Карагандинска област, Казахска ССР, СССР
Националностказах
Друга професиялетец-изпитател
Званиегенерал-майор
Престой в космоса7 денонощия 22 часа 12 минути 40 секунди
СелекцияГрупа Казахстан (1991)
МисииСоюз ТМ-13/ Союз ТМ-12
Емблема на мисията
Пенсиониране10 октомври 1991
Токтар Абукиров в Общомедия

Токта́р Онгарба́евич Абуки́ров (на казахски: Тоқтар Оңғарбайұлы Әубәкіров) е казахстански офицер и политик.

Той е 256-и космонавт в света, 72-ри (и последен) космонавт на СССР. Първи космонавт от казахска националност. Депутат във Върховния съвет на Казахстан. Депутат в Парламента на Република Казахстан. Генерал-майор от авиацията на Казахстан.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 юли 1946 г. в колхоз „1 май“, Каркаралински район, Карагандинска област, Казахска ССР, СССР.

Завършва средно образование през 1965 г. и постъпва в Армавирското висше военно авиационно училище за летци. През 1976 г. завършва Висшето училище за летци-изпитатели „М. Громов“ и започва изпитателска работа в конструкторското бюро „МиГ“. По време на работата си там усвоява повече от 50 типа самолети. Работи в Крим на самолети с корабно базиране. Първи в СССР извършва полет без кацане в района на Северния полюс с 2 дозареждания във въздуха, първи в СССР кара сериен свръхзвуков изтребител „МиГ-29“ от палубата на тежкия самолетоносен крайцер „Адмирал Кузнецов“. Задочно завършил Московския авиационен институт „Серго Орджоникидзе“.

Марка от Република Казахстан

През 1991 г. в съответствие с договореностите между правителствата на СССР и Казахската ССР пристъпва към обучение в Центъра за подготовка на космонавти „Ю. Гагарин“. На 2 октомври 1991 г. излита в космоса заедно с Александър Волков и австрийския космонавт Франц Фибок като космонавт-изследовател на космическия кораб „Союз ТМ-13“. В продължение на седмица работи на борда на орбиталния комплекс „Мир“. Продължителността на престоя в космоса е 7 дни 22 ч. 13 мин. На 10 октомври 1991 г. се връща на Земята заедно с Анатолий Арцебарски и Франц Фибок на борда на космическия кораб „Союз ТМ-12“.

След разпадането на СССР живее в Казахстан.

През април 1992 г. става първи заместник-председател на Държавния комитет по отбрана на Република Казахстан, помощник на президента на Казахстан по усвояването на космоса. В родината си е считан за първия казахски космонавт, но в Казахска ССР са родени и летелите преди него космонавти Виктор Пацаев и Владимир Шаталов.

Преди избирането му в парламента е генерален директор на Националната аерокосмическа агенция на Република Казахстан в гр. Алмати.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]