Франц Фибок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франц Артур Фибок
австрийски космонавт
Информация
Роден 24 август 1960 г. (60 г.)
Виена, Австрия
Националност австриец
Друга професия инженер
Престой в космоса 7 дни 22 часа 12 минути
Селекция Група Австрия (1989)
Мисии Союз ТМ-13Мир
Емблема на мисията Soyuz TM-13 patch.png
Пенсиониране 10 октомври 1991


Франц Фибок (на немски: Franz Artur Viehböck) е първият космонавт от Австрия, извършил космически полет на орбиталната станция „Мир“. Електроинженер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 август 1960 г. във Виена, Австрия.

През 1989 г. заедно с лекарката Клемънс Лоталиер е избран за космонавт в съветско-австрийския космически проект „Астромир - 91“. След 2-годишна подготовка на 2 октомври 1991 г. стартира с космическия кораб „Союз ТМ-13“. Той е в състава на десета дълговременна експедиция на станцията „Мир“ в състав: Александър Волков — командир, Токтар Абукиров — космонавт-изследовател и първи казахстански космонавт, и Франц Фибок — космонавт-изследовател. На борда на орбиталната станция „Мир“, съвместно и с Анатолий Арцебарски и Сергей Крикальов извършва 15 експеримента в областта на космическата медицина, физика и космическите технологии. На 10 октомври Абукиров и Фибок, заедно с Арцебарски се завръщат на Земята със „Союз ТМ-12“.

В следващите две години той изнася многобройни лекции за космическия си полет, а по-късно отива в САЩ, където работи за Rockwell. Когато тази компания е погълната от „Боинг“ той е назначен за директор по международни отношения във Виена. По-късно е назначен за главен технически директор на Долна Австрия.

Фибок живее в Berndorf, провинция Долна Австрия. Той е женен, дъщеря му Карина е родена по време на космическия полет. Единственият друг такъв случай е американският астронавт Рандолф Брезник (2009).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]