Марк Шатълуърт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Марк Шатълуорт)
Направо към: навигация, търсене
Марк Шатълуърт
Mark Shuttleworth by Martin Schmitt.jpg
космонавт на РЮА
Роден 18 септември 1973
Велком, РЮА
Националност южноафриканец
Друга професия космонавт-изследовател
Сегашна професия бизнесмен
Престой в космоса 9 дни 21 часа 25 минути
Селекция Космически турист 2 (2001)
Мисии Союз ТМ-34/ Союз ТМ-33
Емблема на мисията
Soyuz TM-34 logo.png
Марк Шатълуърт в Общомедия

Марк Ри́чард Ша́тълуърт (на английски: Mark Richard Shuttleworth) е предприемач от РЮА, вторият космически турист, първият африканец в космоса (другият е Патрик Бодри, но е роден в Камерун, който по онова време е френска колония).

Основател на Canonical Ltd., ръководи разработката на операционната система Ubuntu Linux. Понастоящем живее в Лондон, има гражданство на РЮА и британско поданство.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Шатълуърт е роден в южноафриканския град Велком в семейството на хирург и детска възпитателка. След завършване на Rondebosch Boys' High School и Diocesan College получава степен бакалавър по икономически науки в областта на финансите и информационни системи в Кейптаунския университет. По това време той се запалва по компютрите и става член на общността Open Source. Той взема малко участие в проекти на Apache и Debian и става първия, който зарежда сървъра Apache Web (може би най-важната програма за сървъри, работещи на GNU/Linux) в архивите на проекта Debian. Шатулуърт живее в Smuts Hall, където участвал в инсталирането на първия жилищен интернет в университете.

Работа[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. Шатълуърт основал Thawte, която е специализирана в сертификати с публичен код и интернет-сигурността. През декември 1999 г. той я продал на фирмата VeriSign и спечелил 3,5 милиарда южноафрикански ранда (около 575 милиона щатски долара по това време).

През септември 2000 г. създал HBD Venture Capital, занимаваща се подкрепа на стартиращи фирми и предоставянето им на стартов капитала.

През март 2004 г. създава Canonical Ltd. за насърчаване и търговска подкрепа на проекти за свободен софтуер.

Linux[редактиране | редактиране на кода]

През 1990-те год. Шатълуърт е един от разработчиците на Операционна система Debian.

През 2001 г. създава Shuttleworth Foundation, организация с идеална цел, посветена на социалните иновации. Фондът финансира образователни проекти, а също и проекти за свободен софтуер и софтуер с отворен код в ЮАР (например, Freedom Toaster).

През 2004 г. чрез компанията си Canonical Ltd. започва да финансира развитието на Ubuntu Linux, операционна система GNU/Linux на базата на Debian.

На 17 декември 2009 г. обявява желанието си да напусне поста ръководител на Canonical Ltd. с цел по-пълно да се заеме с дизайна на Ubuntu GNU/Linux и контролут на качеството на разпространение. На свое място той планира да назначи Джейн Силбър, която е вторият човек в Canonical.

Космически полет[редактиране | редактиране на кода]

Шатълуърт на Международната космическа станция

Шатълуърт получава световна известност на 25 април 2002 г., като става вторият космически турист. Той излита в космоса на борда на кораба „Союз ТМ-34“, след като заплатил на Space Adventures почти 20 милиона щатски долара за пътешествието. Два дни след това, „Союз“ се скачва с Международната космическа станция, където Шатълуърт прекарва осем дни, като участвал в експерименти, свързани с изследвания на гените и СПИН. На 5 май 2002 г. той се връща на Земята. За да участва в полета, Шатълуърт минава една година обучение и подготовка, като седем месеца прекарва в Звездното градче край Москва.

По време на полета в разговарял по радиото с Нелсън Мандела и с 14-годишното южноафриканско момиче Мишел Фостер, която го помолила да се ожени за нея. Шатълуърт учтиво избегнал отговора на молбата, като променил темата, която била много голяма чест за него.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]

Статии[редактиране | редактиране на кода]