Марк Шатълуърт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марк Шатълуърт
космонавт на РЮА
Mark Shuttleworth by Martin Schmitt.jpg
Информация
Роден 18 септември 1973
Велком, РЮА
Националност южноафриканец
Друга професия космонавт-изследовател
Сегашна професия бизнесмен
Престой в космоса 9 дни 21 часа 25 минути
Селекция Космически турист 2 (2001)
Мисии Союз ТМ-34/ Союз ТМ-33
Емблема на мисията Soyuz TM-34 logo.png
Марк Шатълуърт в Общомедия

Марк Рѝчард Ша̀тълуърт (на английски: Mark Richard Shuttleworth) е предприемач от РЮА, вторият космически турист, първият африканец в космоса (другият е Патрик Бодри, но е роден в Камерун, който по онова време е френска колония). Състоянието на Шатълуърт възлиза на 1 милиард долара (2017).[1] Той живее на остров Ман,[2] има двойно гражданство – на РЮА и Великобритания.

Основател на Canonical Ltd., ръководи разработката на операционната система Ubuntu Linux.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Шатълуърт е роден в южноафриканския град Уелкъм в семейството на хирург и детска възпитателка. След завършване на Rondebosch Boys' High School и Diocesan College получава степен бакалавър по икономически науки в областта на финансите и информационни системи в Кейптаунския университет. По това време той се запалва по компютрите и става член на общността Open Source. Той взема малко участие в проекти на Apache и Debian и става първият, който зарежда сървъра Apache Web (може би най-важната програма за сървъри, работещи на GNU/Linux) в архивите на проекта Debian. Шатулуърт живее в Smuts Hall, където участва в инсталирането на първия жилищен интернет в университет.

Работа[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. Шатълуърт основава Thawte, която е специализирана в сертификати с публичен код и интернет-сигурността. През декември 1999 г. той я продава на фирмата VeriSign и спечелва 3,5 милиарда южноафрикански ранда (около 575 милиона щатски долара по това време).

През септември 2000 г. създава HBD Venture Capital, занимаваща се подкрепа на стартиращи фирми и предоставянето им на стартов капитала.

През март 2004 г. създава Canonical Ltd. за насърчаване и търговска подкрепа на проекти за свободен софтуер.

Linux[редактиране | редактиране на кода]

През 1990-те години Шатълуърт е един от разработчиците на Операционна система Debian.

През 2001 г. създава Shuttleworth Foundation, организация с идеална цел, посветена на социалните иновации. Фондът финансира образователни проекти, а също и проекти за свободен софтуер и софтуер с отворен код в ЮАР (например, Freedom Toaster).

През 2004 г. чрез компанията си Canonical Ltd. започва да финансира развитието на Ubuntu Linux, операционна система GNU/Linux на базата на Debian.

На 17 декември 2009 г. обявява желанието си да напусне поста ръководител на Canonical Ltd. с цел по-пълно да се заеме с дизайна на Ubuntu GNU/Linux и контрола на качеството на разпространение. На свое място той планира да назначи Джейн Силбър, която е вторият човек в Canonical.

Космически полет[редактиране | редактиране на кода]

Шатълуърт на Международната космическа станция

Шатълуърт получава световна известност на 25 април 2002 г., като става вторият космически турист. Той излита в космоса на борда на кораба „Союз ТМ-34“, след като заплатил на Space Adventures почти 20 милиона щатски долара за пътешествието. Два дни след това „Союз“ се скачва с Международната космическа станция, където Шатълуърт прекарва осем дни, като участва в експерименти, свързани с изследвания на гените и СПИН. На 5 май 2002 г. той се връща на Земята. За да участва в полета, Шатълуърт минава една година обучение и подготовка, като седем месеца прекарва в Звездното градче край Москва.

По време на полета разговаря по радиото с Нелсън Мандела и с 14-годишното южноафриканско момиче Мишел Фостер, която го помолила да се ожени за нея. Шатълуърт учтиво избягва отговора на молбата, казвайки само, че това е много голяма чест за него.

Шатълуърт притежава частен бизнес самолет, Bombardier Global Express,[3] който често е наричан Canonical One,[4][5] но всъщност той притежава самолета чрез компанията HBD Venture Capital. Драконът Норман, изобразен отстрани на самолета, е талисманът на HBD Venture Capital.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Статии[редактиране | редактиране на кода]