Марк Шатълуърт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марк Шатълуърт
космонавт на РЮА
Mark Shuttleworth by Martin Schmitt.jpg
Информация
Роден 18 септември 1973
Велком, РЮА
Националност южноафриканец
Друга професия космонавт-изследовател
Сегашна професия бизнесмен
Престой в космоса 9 дни 21 часа 25 минути
Селекция Космически турист 2 (2001)
Мисии Союз ТМ-34/ Союз ТМ-33
Емблема на мисията Soyuz TM-34 logo.png
Марк Шатълуърт в Общомедия


Марк Ри́чард Ша́тълуърт (на английски: Mark Richard Shuttleworth) е предприемач от РЮА, вторият космически турист, първият африканец в космоса (другият е Патрик Бодри, но е роден в Камерун, който по онова време е френска колония).

Основател на Canonical Ltd., ръководи разработката на операционната система Ubuntu Linux. Понастоящем живее в Лондон, има гражданство на РЮА и британско поданство.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Шатълуърт е роден в южноафриканския град Велком в семейството на хирург и детска възпитателка. След завършване на Rondebosch Boys' High School и Diocesan College получава степен бакалавър по икономически науки в областта на финансите и информационни системи в Кейптаунския университет. По това време той се запалва по компютрите и става член на общността Open Source. Той взема малко участие в проекти на Apache и Debian и става първия, който зарежда сървъра Apache Web (може би най-важната програма за сървъри, работещи на GNU/Linux) в архивите на проекта Debian. Шатулуърт живее в Smuts Hall, където участвал в инсталирането на първия жилищен интернет в университете.

Работа[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. Шатълуърт основал Thawte, която е специализирана в сертификати с публичен код и интернет-сигурността. През декември 1999 г. той я продал на фирмата VeriSign и спечелил 3,5 милиарда южноафрикански ранда (около 575 милиона щатски долара по това време).

През септември 2000 г. създал HBD Venture Capital, занимаваща се подкрепа на стартиращи фирми и предоставянето им на стартов капитала.

През март 2004 г. създава Canonical Ltd. за насърчаване и търговска подкрепа на проекти за свободен софтуер.

Linux[редактиране | редактиране на кода]

През 1990-те години Шатълуърт е един от разработчиците на Операционна система Debian.

През 2001 г. създава Shuttleworth Foundation, организация с идеална цел, посветена на социалните иновации. Фондът финансира образователни проекти, а също и проекти за свободен софтуер и софтуер с отворен код в ЮАР (например, Freedom Toaster).

През 2004 г. чрез компанията си Canonical Ltd. започва да финансира развитието на Ubuntu Linux, операционна система GNU/Linux на базата на Debian.

На 17 декември 2009 г. обявява желанието си да напусне поста ръководител на Canonical Ltd. с цел по-пълно да се заеме с дизайна на Ubuntu GNU/Linux и контрола на качеството на разпространение. На свое място той планира да назначи Джейн Силбър, която е вторият човек в Canonical.

Космически полет[редактиране | редактиране на кода]

Шатълуърт на Международната космическа станция

Шатълуърт получава световна известност на 25 април 2002 г., като става вторият космически турист. Той излита в космоса на борда на кораба „Союз ТМ-34“, след като заплатил на Space Adventures почти 20 милиона щатски долара за пътешествието. Два дни след това, „Союз“ се скачва с Международната космическа станция, където Шатълуърт прекарва осем дни, като участвал в експерименти, свързани с изследвания на гените и СПИН. На 5 май 2002 г. той се връща на Земята. За да участва в полета, Шатълуърт минава една година обучение и подготовка, като седем месеца прекарва в Звездното градче край Москва.

По време на полета в разговарял по радиото с Нелсън Мандела и с 14-годишното южноафриканско момиче Мишел Фостер, която го помолила да се ожени за нея. Шатълуърт учтиво избегнал отговора на молбата, като променил темата, която била много голяма чест за него.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Статии[редактиране | редактиране на кода]