Транселектрика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Транселектрика
Transelectrica
Типпублична компания, акционерно дружество
Основаване2000 г.;
преди 24 години
 (2000)
СедалищеБукурещ, Румъния
Изпълнителен директорХория Хахаяну
Служители2 197 (2011)
Продуктиелектроенергетика
Продукцияпроизводство, разпределение на електроенергия
Годишни приходиПовишение 3,27 млрд. румънски леи (2011)
Чиста печалбаПовишение 90,9 млн. румънски леи (2011)
Общо активиПовишение 5,57 млрд. румънски леи (2011)
Уебсайтtranselectrica.ro
Карта Местоположение

Транселектрика (на румънски: Transelectrica) е електроенергетическа публична компания в Румъния, занимаваща се с производство и разпределение на електроенергия. Има собствен листинг на акции на Букурещката фондова борса. Основана е през 2000 г. Собственици на акциите на компанията са Министерството на икономиката, търговията и бизнес средата на Румъния (58,69%), Румънският фонд за имоти (13,5%) и Букурещката фондова борса и други инвеститори (27,81%). Включва осем териториални клона и още един отдел – оператор по измерване на електроенергия, продавана на пазара. Дъщерните дружества се занимават с различни административни въпроси.

Клонове[редактиране | редактиране на кода]

„Transelectrica SA“ е първата държавна компания, регистрирана на Букурещката фондова борса от програмата „Мощен пазар“, която румънското правителство инициира, за да пусне някои публични компании на капиталовия пазар. Днес компанията има капитализация от приблизително 1,1 милиарда евро.

Дъщерни дружества[редактиране | редактиране на кода]

  • OPCOM (Operatorul Pietei de Energie Electrica, в превод: Оператор на пазара на електрическа енергия) – Одобрен съгласно наредба № 627/2000 като дъщерно дружество на Транселектрика. Осигурява основата за сключване на търговски договори за доставка на електрическа енергия.
  • SMART е компания за поддръжка на електропреносни мрежи. Създадена от реорганизацията на Транселектрика в съответствие с Указ № 710/2001 като изцяло притежаван клон. Занимава се с одит, ремонт на първични и вторични съоръжения от преносната мрежа, извършване на профилактични измервания, отстраняване на аварии по ел. инсталации, предоставяне на услуги и микропроизводство на ел. оборудване.
  • Formenerg – организира обучението за служители в енергийния сектор. Компанията е основана на 1 април 2002 г. като дъщерно дружество на Транселектрика.
  • Teletrans – компанията е основана през януари 2003 г., предоставя информационни и комуникационни услуги, необходими за управлението на електрическите мрежи.
  • Icemenerg (Institutul de Cercetări și Modernizări Energetice, в превод: Институт за енергийни изследвания и модернизация) – Съгласно Указ № 1065/2003, свързан с реорганизацията на Транселектрика и Icemenrg чрез сливането на двете компании, Icemenerg става дъщерно дружество на Транселектрика. Извършва услуги в областта на поддръжката на топлоелектрически централи, електрически подстанции и мрежи. Реорганизиран през септември 2010 г. в координация с Министерството на икономиката на Румъния.[1][2]
  • Icemenrg Service – основано през 2004 г., след решението на правителството за реорганизация на Националната електрическа компания Транселектрика ​​​​и Icemenerg Service, последното става дъщерно дружество на Транселектрика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ICEMENERG trece de la Transelectrica la Ministerul Economiei // ziare.com, 2010-09-19. Архивиран от оригинала на 2018-04-10. Посетен на 2010-11-11. (на румънски)
  2. Guvernul scoate "Icemenerg" de sub autoritatea "Transelectrica" // bursa.ro, 2010-09-20. Архивиран от оригинала на 2018-04-10. Посетен на 2010-11-11.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]