Трищан да Куня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Трищау да Куня)
Направо към: навигация, търсене
Тристан да Куня (гравюра от 1575)

Трищау да Куня (на португалски: Tristão da Cunha) (около 1460 - около 1540) е португалски мореплавател, дал името си на архипелага Тристан да Куня.

През март 1506 година от Португалия към бреговете на Африка се отправя голяма флотилия от 14 кораба, оглавявана от Тристан да Куня, а пет от корабите се командват от Алфонсу де Албукерке. Кралската инструкция задължава двамата капитани да осуетят морските комуникации на арабите между Червено море и Индия, да се завоюва остров Сокотра и се построи крепост на острова, и да се блокират пътищата към Източна Африка. На корабите са натоварени над 1300 войници.

От самото начало експедицията е преследвана от нещастия: чумната епидемия, която върлува по онова време в Лисабон е пренесена на корабите и от нея умират няколко десетки души; заобикалят нос Добра Надежда по много по-южен курс и част от екипажа измира от измръзване. През октомври 1506 г. в южната част на Атлантическия океан, на 37°15′ ю. ш. 12°30′ з. д. / 37.25° ю. ш. 12.5° з. д. португалците откриват група от 3 вулканични острова, които назовават на името на командващия ескадрата — островите Тристан да Куня.

Флотилията пристига в Мозамбик в началото на декември. По това време португалските власти в пристанището разполагат с някои сведения за положението на остров Мадагаскар и получават допълнителни сензационни известия от португалския капитан Руй Пирейра за богатствата на острова - сребро и подправки. Да Куня, узнавайки за плаването на Пирейра, взема решение да провери слуховете, докато част от корабите му се намират в пристанището за ремонт и се попълва оределият екипаж. Той оглавява флотилия от 7 кораба в посока югоизток.

На 8 декември португалците достигат до западното крайбрежие на Мадагаскар на около 17° ю.ш. Налетялата от север буря отнася корабите на около 300 км на юг до около 19° 30' ю.ш. Оттам, движейки се само денем, португалците проследяват западното крайбрежие на гигантския остров до най-северната му точка, без да открият никакво сребро и подправки. На североизточното крайбрежие, в залива Махадзамба, португалците откриват и разграбват голяма арабска търговска база, като избиват над 1000 човека и множество вземат в плен.

Северно от Мадагаскар ескадрата се разпада на няколко части, три кораба продължават откриването и изследването на бреговете на острова, а Да Куня с останалите четири се насочва към остров Сокотра и го завладява. След това се насочва към Индия, където на 27 август 1507 година освобождава блокирания португалски гарнизон в Кананор.

През 1514 година Трищау да Куня е кралски посланик до папа Лъв X за узаконяване от папата на португалските завоевания в Азия. Неговият син Нуньо да Куня е деветият губернатор на Португалска Индия през 1529 година.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г. Т. 2 Великие географические открытия (конец ХV – середина ХVІІ в.), М., 1983 г., стр. 85-86. http://www.bookshunt.ru/b31134_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.2