Три чучура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Три чучура
— квартал —
България
42.4191° с. ш. 25.6044° и. д.
Три чучура
Област Стара Загора
42.4191° с. ш. 25.6044° и. д.
Три чучура
Стара Загора
42.4191° с. ш. 25.6044° и. д.
Три чучура
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област Стара Загора
Община Община Стара Загора
Част от Стара Загора

Трите чучура е квартал в западната част на гр. Стара Загора, името му произлиза от чешмата с три чучура, намираща се на негова територия. Кварталът е разделен на три части: „Три чучура север“, „Три чучура център“ и „Три чучура – юг“.

Три чучура – център[редактиране | редактиране на кода]

Централната му част е най-малка, но и най-благоустроена и представлява един от най – хубавите квартали в града. Надморската височина на местността е от 240 м. до 280 м. Там има поща, детска градина, хипермаркет „Билла“ и няколко бензиностанции. Кварталът се намира до главен булевард „Цар Симеон Велики“. На север квартала граничи с Три чучура – север, на изток с квартал Казански, а на юг е Индустриална зона с жп линиите.

Три чучура – север[редактиране | редактиране на кода]

Северната част на квартала е почти самостоятелна и добре благоустроена. Надморската височина на квартала е от 300 м до 330 м. В нея има функциониращи училище и детска градина. Свързаността с централната част на града и други квартали е осигурена чрез автобусни транспортни линии. По-старите „заралии“ познават тази част от града още с името „Орловото гнездо“ (по името на най-високата сграда).

Три чучура – юг[редактиране | редактиране на кода]

„Три чучура – юг“ се намира в югозападната част на Стара Загора. Надморската му височина е от 200 м до 240 м. В квартала има училище, детска градина, а на границата му с квартал Казански се намира т.н. Руския пазар, където може да се намерят както дрехи, така и плодове и зеленчуци.

В близост е и хипермаркет „Билла“, който е разделен на три, като втората част е на магазин JYSK, а третата част е магазин за техника „Техномаркет“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България