Туризъм в Азербайджан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Посетете Азербайджан. Европа 2012“. Пощенска марка на Азербайджан от 2012 г.

Туризмът в Азербайджан е отрасъл на икономиката на страната, който се развива с бързи темпове през последните години.

Сравнително малката територия на „Страната на огъня“ се намира на кръстопътя на Европа и Азия, което я прави привлекателна за развитие на туристическия бизнес. На територията на Азербайджан има 9 природни зони.

Туристи в село Лахидж

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 г. броят на туристите, посетили Азербайджан, възлиза на повече от 1 милион и 400 хиляди души – главно туристи от Европа, Азия, Северна Америка и др.

Екскурзии по планински проходи
Планинска река, Исмаилински район
брой Година Брой туристи
1 2011 г.[1] 2 239 000
2 2010 г.[2] 1 850 000
3 2009 г. (за 9 месеца) 1 000 988
4 2008 г. 1 400 000
5 2007 г.[3] 1 100 000
6 2006 г.[4] 900 000

Към 2008 г. в Азербайджан функционират 230 туристически компании, 370 хотела и обекта от хотелски тип[5].

Визова поддръжка[редактиране | редактиране на кода]

Визи не са нужни за гражданите на ОНД (с изключение на Туркменистан и Армения, както и граждани на други държави с арменски произход, на които е отказан достъп до Азербайджан). За гражданите на останалите държави виза се издава въз основа на покана от частно лице или от корпорация или туристическа агенция. От 1 януари 2003 г. за издаването на туристическа виза има държавна такса в размер на 20 щатски долара.

Панорама на Баку
С. Лахич, любимо място за туристи

Митнически разпоредби[редактиране | редактиране на кода]

Чуждестранната валута трябва да бъде декларирана при влизането в Азербайджан. Разрешен е безмитен внос на вещи, които са предназначени за лично ползване, както и до 125 грама хайвер, до 3 литра алкохол и алкохолни напитки, до 600 цигари и лекарства за лична употреба. От страната е позволено да се изнасят лични вещи; декларираните при влизането пари, ценни книжа, бижута; ръчно изработени продукти и стоки, закупени в страната; до 125 грама черен хайвер.

Износът на антики е възможен само с разрешение от съответните държавни органи. Забранен е транзитът на оръжия и боеприпаси (с изключение на ловна пушка, при наличието на съответното разрешение), наркотични вещества, а също литература и видео материали, оскърбяващи морала и държавния строй на страната.

Дворецът на ширваншахите
Дворцовата джамия в Баку

Популярни места за отдих[редактиране | редактиране на кода]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Момината кула, символ на Баку
Живописните водопади Габала

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Туризм в Азербайджане“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​