Уикипедия:Заявки към администраторите/Архив/2021/октомври

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари заявки към администраторите на Уикипедия:Заявки към администраторите.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да направите нова заявка или да коментирате стара, използвайте текущата страница.


Безсрочно блокиране на Потребител:Lhack

Всичките му приноси са вандализми. Блокиран е неколкократно. Последният път от бота. Подозирам че просто е човек с проблеми. -- Сале (беседа) 12:23, 2 октомври 2021 (UTC)

✔Готово Готово засега - 1 година. --Молли (беседа) 13:45, 2 октомври 2021 (UTC)

Шаблон за раждане на Господин Тонев

  1. Страницата показва възраст на починал човек, заедно с годините на смъртта.
  2. Дали има начин да получа достъп до скритите шаблони за дата на раждане, за да редактирам биографии, без останалите привилегии на админ? Иван (беседа) 07:15, 11 октомври 2021 (UTC)
Десен бутон долу вляво на „редактиране“ (под чуждите езици) и после отваряне в нов раздел. --Протогер (беседа) 07:31, 11 октомври 2021 (UTC)
Ivanov id: Оправих го. Това се случва, защото има смесване на шаблони за дата на раждане и смърт и теглене на информация от УД. В УД не е добавена датата на смъртта, но присъства датата на раждане, съответно човекът се води все още жив. В такива случаи е най-добре да се уеднакви системата – използват се или шаблони за дата на раждане и смърт (и за двата параметъра), или да се добавят датите към УД, за да могат да бъдат автоматично дърпани – така отпада и нуждата от шаблони. --Ted Masters (беседа) 09:45, 11 октомври 2021 (UTC)
Благодаря на всички :) Иван (беседа) 09:47, 11 октомври 2021 (UTC)

Възстановяване на Стоножки

Ще може ли Уикипедия:Инкубатор/Статии/Стоножки да бъде възстановена и върната обратно на Стоножки? В архивираното съдържание на страницата не виждам нищо подозрително, но все пак смятам да я проверя спрямо източници. Пренасочванията Хилоподи и Chilopoda са също за възстановяване. – Уанфала (беседа) 13:34, 13 октомври 2021 (UTC)

Uanfala Съдържанието на статията е просто това. Ако имаш желание да я допишеш поне до мъниче, да я възстановим, наистина. Но само да седи в тоя вид ми се струва неразумно. Някои от изреченията са дори тъпи, според мен.

членестоноги от надклас Многоножки (Myriapoda). Обитават горния почвен слой, под дървесната кора и под камъните. На нея и трябва вода-влажна почва, защото иначе тя ще се обездвижи и после ще се вкамени. Всички представители на класа са хищници. Те хващат своята плячка с помощта на първата двойка израстъци. В тях се намират и отровни жлези отровата от които се впръсква в жертвата. Тя е опасна и за хората. Те раждат на тихи, топли и уютни места.

— Luchesar • Б/П 14:23, 13 октомври 2021 (UTC)
В архивни версии като тази виждам статия, която не е микромъниче и в която има по-ниска концентрация на "тъпи" изречения. Пък и такива изречения по принцип подлежат на редакция, нали :) Иначе, този пинг не проработи; известия се изпращат само при споменаване в новодобавен текст от поне един нов ред, но не при промяна на вече съществуващ ред: en:WP:MENTION. – Уанфала (беседа) 14:47, 13 октомври 2021 (UTC)
Uanfala Благодаря ти за инфото за пингването. Бях останал с впечатление, че връзка към страницата плюс подпис са достатъчни, но или са го променили, или аз не съм бил разбрал още отначало.
Относно самата статия, всъщност отлично си забелязал, че преди е била по-добре! Изглежда, че този вандализъм не е бил забелязан, и след това Водното конче просто я е преместил в инкубатора.
За себе си отбелязвам, а вероятно и всички е хубаво да помним, да преглеждаме историята преди да местим в инкубатора.
Страхотна работа, Уанфала, много благодаря! Текстът обаче е зле. Не ми се иска да го нашаря целия с искания за източници, нито пък имам време да търся информация за стоножките, но определено е добре да се оправи.
— Luchesar • Б/П 15:16, 13 октомври 2021 (UTC)

Чест обект на вандализми, поне временна зашита. --Randona.bg (беседа) 12:56, 16 октомври 2021 (UTC)

✔Готово Готово - един месец за автоматично одобрени.-- Алиса Селезньова (беседа) 13:14, 16 октомври 2021 (UTC)
✔Готово Готово Защитихме я за 1 месец едновременно с Алиса. Алиса Селезньова: понеже малко след теб съм кликнал защита, реално съм отменил защитата от преместване, защото не беше включена в моята защита. Да върна ли защитата от преместване? --Стан (беседа) 13:16, 16 октомври 2021 (UTC)
Няма проблем - ако решиш, я върни, но не изглежда да е било проблем досега, така че наистина както прецениш (аз малко като изпреварващ удар я сложих). Администраторски конфликт на редакции.:-)-- Алиса Селезньова (беседа) 13:19, 16 октомври 2021 (UTC)
fwiw нерегистрирани и въобще такива, дето не са автоматично потвърдени, поначало нямат право да местят страници, така че реално дори няма значение при полузащити. Досега, всъщност, не се бях замислял. :-)
— Luchesar • Б/П 12:06, 17 октомври 2021 (UTC)

Благодаря ви. --Randona.bg (беседа) 13:27, 16 октомври 2021 (UTC)

Хмм, тия всичките IPv6 адреси са от една мрежа (на A1). По всичко личи, че са динамични. Добавих я към списъците на PSS 9, така че вече по-трудно ще бъде заслуждаван от сменящи се адреси. Любопитното е, че освен вандализми, други приноси от нея няма, затова ми се струва по-вероятно да е от фиксираната им мрежа, не мобилната. Ако вандализмът се разпространи и по други статии – защото изглежда доста общ – може би можем просто да блокираме Special:Contributions/2A00:4802:2600:0:0:0:0:0/44.
— Luchesar • Б/П 15:48, 16 октомври 2021 (UTC)
Според мен (нямам технически познания) почти всички вандалщини на тази статия и на Марин Бодаков - а това продължава от наистина много време - са дело на един човек, който при това е патологичен случай. Дори смъртта не го спря. Абсолютно ненормален. Няма как да не раздам характеристики :). --Randona.bg (беседа) 10:52, 17 октомври 2021 (UTC)
Характеристиката на вандализмите действително изглежда да подсказва някакви сериозни поведенчески или психични проблеми. Не бих се учудил, ако човекът дори не може да си дава ясна сметка за действията си (освен ако не разиграва някакъв театър, което няма как да знам). Не съм сигурен дори дали въобще е възрастен. Затова въобще не ме изненадва, че не е спрял, нито бих очаквал да спре, поне докато има възможност да го прави. Ако предположението ми е вярно, дори не би било смислено да го укоряваме особено силно. Никой не се ражда и не се сдобива с такива проблеми по собствено желание. Просто трябва да направим нужното, за да защитим Уикипедия.
Междувременно, понеже наистина вандализмите сега са се преместили в Марин Бодаков, както бях предположил, че ще стане, защитих и тази статия и блокирах мрежата за един месец.
— Luchesar • Б/П 12:01, 17 октомври 2021 (UTC)

149.62.205.61

Блокиране. -- Мико (беседа) 12:12, 17 октомври 2021 (UTC)

Ok Един ден, създадените страници изтрити. Мерси!
— Luchesar • Б/П 12:24, 17 октомври 2021 (UTC)

Координация

Хаотичните ни действия като администратори според мен насърчават определени типове вандали. Мога да си представя как се заливат от смях, като гледат как един връща, друг трие, трети възстановява, четвърти пак трие, пети защитава, шести маха защитата и т.н. и т.н. Разбира се, това също е начин да бъдат надвити вандалите – стига да участват достатъчно много администратори. Ако искате да действате по този начин, действайте.

Скромното ми мнение е, че с повече координация бихме постигнали по-добри резултати с по-малко разход на енергия и време. Координацията обаче, по ред причини, не трябва да бъде публично видима пред целия свят. Има неща, които бих искал да обясня защо правя (или не правя), какво ми пречи да подобрявам бота и какво пречи на самия бот. Но ако ги опиша тук, ще издам ценни сведения за вандалите.

Според мен е важно да имаме някаква система за такава координация.

Дали ще е IRC, Дискорд, Телеграм, Сигнал, Елемент, Вайбър, Уотсап, Фейсбук, Скайп или нещо още друго, за мен няма твърде голямо значение (вече съм претръпнал от купища комуникационни платформи, макар да гледам да ги минимизирам). Докато няма, боя се, че хаотичността ще бъде неизбежна, а на мен поне в някакъв момент ще ми писне да хабя излишна енергия за бота, която можеше да бъде спестена с повече комуникация.

Разбира се, ще повторя, че „всеки админ сам за себе си“ също работи, макар и с цената на по-големи усилия. В повечето случаи това е ОК.

Слабостта се проявява при по-упоритите вандали, както бяха „помаците“ навремето. Може би помните, че по едно време всички администратори се бяха побъркали и ситуацията изглеждаше безнадеждна. Но и тогава, и сега, ако има достатъчно също луди администратори, които непрестанно да патрулират, нещата се оправят. Въпросът е дали има такива и колко дълго ще имат търпение да го правят.

Просто 2 стотинки от мен.
— Luchesar • Б/П 09:32, 8 октомври 2021 (UTC)

Добра идея. Преди се координирахме в Скайп. Аз вече съм махнала всичко, освен Фейсбук. Ако направим някаква връзка там, ще е най-удобно за мен. Да не възстановявам отново някои връзки. Стига да е удобно за всички. Ако не е, ще се включа където решите. Между другото, днес получих предупреждение за опити за разбиване на паролата ми тук. Предполагам, че са тези със Сталин, точно бях изтрила, блокирала някои и защитила известно количество статии. --Молли (беседа) 09:45, 8 октомври 2021 (UTC)
Аз съм ОК с Фейсбук, макар да не го харесвам по принцип. Ако и за останалите активни админи е удобно, ще направя една затворена група. Друга възможност е да видя дали някаква удобна платформа за комуникация (примерно има някои социални мрежи с отворен код), която да мога да пусна сравнително лесно и бързо, и която, най-вече, да е лесна за ползване. Ако някой има опит или идеи, пишете. За опитите за проникване -- практически сигурно е въпросният. Непублично може да си споделим и идеи как да защитим акаунтите си също.
— Luchesar • Б/П 09:56, 8 октомври 2021 (UTC)
Имате си и електронна поща за „Непублични уговорки“. --Rumensz (беседа) 08:53, 20 октомври 2021 (UTC)
Спрете се, моля Ви. Просто се спрете.
— Luchesar • Б/П 10:45, 20 октомври 2021 (UTC)

Промяна в падащо меню за редактиране

В падащото меню „Елементи на статията“ за {{мъниче}} да се запише {{мъниче|}}. Съвсем дребно улеснение за редакторите поради промяната на функционирането на шаблона. --Rumensz (беседа) 08:50, 20 октомври 2021 (UTC)

Благодаря за предложението, изглежда съвсем разумно и полезно. Ще се постарая да го направя по-късно (освен ако някой не иска да ме изпревари).
— Luchesar • Б/П 10:46, 20 октомври 2021 (UTC)
ГитХъб wikipedia-ui/pull/13
— Luchesar • Б/П 17:59, 21 октомври 2021 (UTC)
Ok Rumensz Special:Diff/11150441 Благодаря!
— Luchesar • Б/П 19:51, 21 октомври 2021 (UTC)

Изтриване на Категория

Моля за изтриване на Категория:Носители на германски орден „За военна заслуга“. След като я създадох, установих, че вече е създадена Категория:Носители на орден Pour le Mérite.--Simin (беседа) 04:05, 21 октомври 2021 (UTC)

Ok Simin Благодаря!
— Luchesar • Б/П 06:51, 21 октомври 2021 (UTC)
И аз благодаря!--Simin (беседа) 16:32, 21 октомври 2021 (UTC)

"Един сезон в ада"

Здравейте! Искам да попитам защо статията ми седи в изолатора и как мога да я публикувам? Тъй като ми трябва за много важен проект.Спряхме работата за няколко месеца и сега даже не мога да открия страницата. Изтрита ли е или аз не я откривам? — Предният неподписан коментар е направен от Rembo321 (приноси • беседа) 10:48, 8 октомври 2021 (UTC)

Здравейте! Да, статията се е намирала в инкубатора. Била е изтрита на 5 август. Вероятно липсата на редакции от Ваша страна, както и непоставянето на шаблон за проверка са довели до изтриването ѝ. Ако имате нужда, бих могъл да я възстановя, за да може да продължите да работите по нея. Когато сте готов, поставете шаблон {{инкубатор-проверка}}. При възможност статията ще бъде проверена от опитен редактор. Ако отговаря на изискванията, ще бъде преместена в основното пространство. --Ted Masters (беседа) 11:15, 8 октомври 2021 (UTC)
Rembo321, и не забравяйте, че за информацията в статията не е достатъчно просто да посочите източници накрая ѝ. Трябва да укажете от кой източник са взети конкретните твърдения, включително, ако е книга, от коя конкретна страница. Това е нужно за изискването информацията да бъде проверима. Можете да видите примери как се прави това в Уикипедия:Цитиране на източници.
— Luchesar • Б/П 11:22, 8 октомври 2021 (UTC)
Бих желала да бъде възстановена,за да нанеса поправките. Благодаря за бързия отговор!! Rembo321 (беседа) 12:26, 8 октомври 2021 (UTC)
Ok Rembo321 Готово. Благодаря Ви за желанието да допринасяте към свободното познание! Надявам се, че редактирането в Уикипедия ще Ви хареса и ще продължите да го правите и в бъдеще. :-)
— Luchesar • Б/П 12:32, 8 октомври 2021 (UTC)
Rembo321, надявам се, че не съм нахален, но след като помолихте статията да бъде възстановена, за да продължите да работите, вече две седмици не сте направили абсолютно нищо. Може ли да потвърдите, ако обичате, дали все още имате желание да правите нещо по тази статия?
— Luchesar • Б/П 08:40, 23 октомври 2021 (UTC)
Да, имам желание, просто нямам време. Сега сядам.Съжалявам за закъснението Rembo321 (беседа) 09:13, 27 октомври 2021 (UTC)
До колкото виждам Вие сте поставили този шаблон за проверка или аз се бъркам?Реално статията според мен е готова, описах кой сайт за какво сме използвали. Търсих къде да сложа шаблона за проверка и видях, че е сложен или е нещо друго. Rembo321 (беседа) 09:42, 27 октомври 2021 (UTC)
Проблема на това произведение е, че няма никаква информация за него никъде, освен в английската Уикипедия и повечето неща са взети от там с голяма доза анализ и от наша страна, затова не знам как д опиша библиографията, защото от там сме взели повече за автора, от колкото за произведението като цяло. Rembo321 (беседа) 09:50, 27 октомври 2021 (UTC)
 с голяма доза анализ и от наша страна  от Rembo321
Боя се, че може би не Ви е попадала страницата Уикипедия:Без оригинални изследвания. Редакторите в Уикипедия не бива да включват в текстовете свои собствени анализи, разсъждения, тези и т.н., освен ако те не са били публикувани преди това в благонадеждни източници.
Като цяло, всяко по-важно твърдение в статията трябва да бъде подкрепено с такива източници, посочени не общо под статията, а индивидуално за твърденията, както е показано в същата помощна страница. Няма проблем ако източниците са на английски или дори на друг език, макар, разбира се, колкото по-популярен е езикът, толкова по-добре – и най-добре пък, ако са на български. Важното е да ги има, за да може читателите при нужда да извършат проверка.
Относно шаблона {{инкубатор-проверка}}, той всъщност е сложен от Вас. Но личното ми мнение е, че в сегашния си вид статията е далеч от необходимия вид за Уикипедия, преди всичко заради неуказаните източници, а също и, както изглежда стана ясно, заради текстове, които в Уикипедия наричаме „оригинални изследвания“. Всичко това ще трябва да се поправи преди статията да излезе от инкубатора.
И последно, малко странно говорите за себе си като „ние“. Надявам се, че имате предвид, че групови регистрации са забранени. Зад всяка регистрация трябва да стои един единствен човек, макар иначе да е позволено да се ползва произволен псевдоним.
— Luchesar • Б/П 10:08, 27 октомври 2021 (UTC)

Някой свърза статията Къна с МЕП към Lawsonia inermis и е създал пренасочваща статия Lawsonia inermis, което не е много смислено, предвид съдържанието на статията. Затова отново свързах Къна със статиите за Henna. Ще отделя от нея частта за растението и ще създам самостоятелна статия с название Lawsonia inermis. Моля да се изтрие пренасочващата Lawsonia inermis. Благодаря.--Mmm-jun (беседа) 11:07, 27 октомври 2021 (UTC)

Mmm-jun, според мен просто си редактирай смело Lawsonia inermis, след като планираш новата статия да носи същото име. Дали би имало някакъв проблем с подобно решение?
— Luchesar • Б/П 11:28, 27 октомври 2021 (UTC)
Разбира се, че може и така. Благодаря.--Mmm-jun (беседа) 12:29, 27 октомври 2021 (UTC)

Блокиране на ИП 77.76.0.153 и ИП 94.236.198.226

Причина - ванадализъм на страницата за Рио де Жанейро https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8:%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8/77.76.0.153 https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB_%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0:94.236.198.226

Не е първа проява на 94.236.198.226

Niko.georgiev (беседа) 12:38, 27 октомври 2021 (UTC)

Ok Niko.georgiev, благодаря! 94.236.198.226 (беседа) е блокиран за три дни, тъй като е бил и предупреждаван преди. 77.76.0.153 (беседа) засега е предупреден, тъй като изглежда да е престанал, поне към този момент.
— Luchesar • Б/П 12:42, 27 октомври 2021 (UTC)

Премахване на страница - Благотворителност

Съмнителен линк и страница като цяло - bg.wikipedia.org/wiki/Благотворителност Трябва да се погледне и юзъра, вече махнах едно място където беше сложил/а същия линк. Niko.georgiev (беседа) 13:50, 27 октомври 2021 (UTC)

Ok Niko.georgiev, благодаря! Явно някакъв спам (вж. също Special:Diff/11158700). Между другото, не забравяйте, че можете да използвате вътрешни препратки. ;-)
— Luchesar • Б/П 13:56, 27 октомври 2021 (UTC)
Мерси, абсолютно забравих за препратките.
Niko.georgiev (беседа) Niko.georgiev (беседа) 13:57, 27 октомври 2021 (UTC)

fwiw също Zhoxy във връзка с история на страницата „Краудфъндинг“
— Luchesar • Б/П 14:00, 27 октомври 2021 (UTC)

ОК, убегнала ми е, ще внимавам. Zhoxy (беседа) 14:56, 27 октомври 2021 (UTC)

Това си е направо за спам филтъра:

— Luchesar • Б/П 14:12, 27 октомври 2021 (UTC)

ГитХъб wikipedia-spam/pull/3
— Luchesar • Б/П 14:17, 27 октомври 2021 (UTC)
Ok Special:Diff/11158912 (fwiw Billinghurst too)
— Luchesar • Б/П 14:41, 27 октомври 2021 (UTC)
Iliev 👍 nice work. Billinghurst (беседа) 22:33, 27 октомври 2021 (UTC)

Раза Казалийска

Изтриване, за да се премести там Рада Казалийска-Поппантелеева. Благодаря. -- Мико (беседа) 13:46, 29 октомври 2021 (UTC)

Ok --Ted Masters (беседа) 13:56, 29 октомври 2021 (UTC)