Уикипедия:Разговори/Архив/2008/август

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Betawiki update

Статистика за най-посещавани страници

Написах скрипт за намиране на най-посещаваните страници в Категория:Математика за даден месец, използвайки данните от stats.grok.se. Можете да видите резултата тук и тук, а самия скрипт може да изтеглите от Потребител:Tzanko_Matev/бот. Предполагам, че ще е полезен и на по-популярни проекти, но аз нямам много свободно време и сигурно няма да мога да оказвам добра поддръжка. Много ще се радвам, ако някой направи от скрипта нещо, което да може да се използва от нормални хора. Поздрави,--Цанко 10:04, 2 август 2008 (UTC)

По този повод, Месечни статистики за посещенията в БГ Уикипедия (по категории, картинки, специални, административни и помощни страници, портали, беседи към статии, потребителско пространство). Спири 10:31, 2 август 2008 (UTC)

Вие или вие

Здравейте, Реших да прехвърля тук една доста проточила се във времето дискусия относно изписването на Вие. За какво иде реч? Забелязах, че на доста места из Уикипедия Вие се изписва с малка буква и почнах да ги поправям. Във въпросната беседа написах, че според това е крайно неподходящо. Причните са:

  • Граматически правилно е. Даже това е единствената. На мен лично ми се струва напълно достатъчна.

Спири и Борислав се опитаха да ме убедят в противното изтъквайки следните аргументи (преразказ по спомен с надеждата да не съм изменил смисъла):

  • Изписването с главна създава излишно студено отношение към читателя.
  • Вие се пише с главна само в официални документи.

Извинете за думата, ама на мен това ми се струва леко абсурдно. Ние така или иначе се обръщаме към читателя на Вие, не виждам каква е разликата дали е с малка или главна буква. Някои ще кажат, че и обратното важи. Така е, но не забравяйте какво е правилото. По-скоро ще подразним някого, ако пишем неграмотно. Нали това е Уикипедия — не може всеки да си прави свободни съчинения. Колкото до второто. Да приемем, че помощната информация е неофициален текст (например, такъв създават двама приятели като си пишат писма). Още малко някой ще каже, че запетайки се ползват само при кореспондеция с президента. Пълен член ако се обръщате към по-възрастен от Вас, а непълен в останалите случаи. Няма такова нещо. Ако съм успял да Ви обясня проблема, сигурно вече се чудите защо Ви губя времето след като си има една дискусия по въпроса. Искам да привлека вниманието на повече хора, за да се чуят и други мнения. Ще е добре ако се установи стандарт и навсякъде да пише еднакво. Забелязх, че дори на някои места се променят Вие на вие. Ще се избегнат доста конфликти на редакции и между редактори, ако се каже кой е крив и кой прав. Е, Ваш ред е. --Phidelio 19:36, 2 август 2008 (UTC)

Зависи към кого се обръщаш, ако обръщението е към един човек то е с главна буква, ако е към много хора (всички останали) е с малка буква. В тази връзка последното ти обръщение би трябвало да е с малка.усмивка--Ivanko 16:37, 4 август 2008 (UTC)
Трябва да изберем или учтивата форма, или приятелската. Не съм склонен на положение "по средата". --Uroboros беседа 18:19, 4 август 2008 (UTC)
По причина, която не ми стана ясна, от целия ни разговор Phidelio е резюмирал само своите тези, без да посочи каква алтернатива на казуса "Вие/вие" му изтъкнах аз. А именно безличен изказ, какъвто със сигурност преобладава в системните съобщения, а вероятно е по-често срещан и в съответните шаблони и административни/помощни страници. Та, не пропускайте да коментирате и тази опция. И нещо съвсеееем между другото. Освен от фризиране на дреболийки, много и то важни страници от ИП Уикипедия имат потребност от актуализация, дописване, пренаписване или изобщо създаване. И тъй като на мен ми е „и скучно, и грустно...“ сама да се бъхтя над тях, ще ми е много приятно да забележа, че и някой друг се включи да помага... Спири 19:23, 4 август 2008 (UTC)
Съжалявам, но това, което е казал Ivanko, не е вярно. Когато вие е в очтива форма, винаги се пише с главна буква, без значение дали е в мн. или ед. число. Нарочно не посочих решението на Спири, защото не искам да започна дискусия за това какви конструкции да се ползват в помощната документация. Просто искам да се реши проблема Вие/вие, ако ми позволите да го нарека така. Аз самия одобрявам безличните изрази, но не това е важното. Все някой път ще се наложи да се използва обръщение към читателя и тогава пак ще се стигне до същата дилема. Малко отклонение от темата, но не се включвам в превода на документацията заради думата „опция“. Просто не мога да приема, че е уместна употребата ѝ. Не мога да превеждам нещо и да използвам думи, които не са български. Против убежденията ми е, а те са доста крайни в почти всички случаи. Последните изречения бяха моя отговор към апела на Спири и се надявам да не изместа акцента от първоначалната тема. --Phidelio 17:08, 7 август 2008 (UTC)
Това е интересен спор, който, както виждам е воден и на други места, затова няма смисъл да го повтаряме тука. Склонен съм да приема, че си прав, че нещата се променят с времето и вече не са такива каквито са били едно време в училище. (Лично за мен употребата на учтива форма за няколко лица е неуместна...) За яснота прилагам формулировки в някои съвременни правописни речници: С главни букви в официални документи се пише като израз на учтивост личното местоимение за 2 л. мн.ч. Вие, Вас, Ви, както и притежателните местоимения за 2 л. мн.ч. Ваш, Ваша, Ваше или Ви или по-кратко: С главна буква се пишат местоимения, употребени в учтива форма: Вие, Ви, Вас, Ваш. Въпреки това, искам да обърна внимание, че употребата на местоимения в учтива форма зависи от контекста, за което може да разгледате следната дискусия [1] --Ivanko 18:03, 7 август 2008 (UTC)
Спорът беше воден и на друго място, но реших да го преместя тук, за да се включат повече хора. Разбира се, че употребата на учтива форма в мн.ч. е неуместна. Просто обелязвам, че и тогава местоименията се пишат с главна буква. За мен по-скоро въпроса е в това как трябва да се пише Вие след като вече се използва учтива форма. --Phidelio 11:27, 8 август 2008 (UTC)
Малка добавка към това, което написах. Благодаря на Ivanko за поучителната дискусия. Имам чувството, че това ще се окаже едно от многото недомислени правила в България, но това си е лично мнение. Ще се постарая да намеря осведомен източник и да се надяваме, че това ще реши проблема. С удоволствие приемам всякакви предложения. --Phidelio 13:16, 8 август 2008 (UTC)
Ммм между другото, сега по един съвсем друг повод погледнах... в последния правописен речник на БАН, от 2002 г., има дума „опция“. Така че смятам да продължавам да си я използвам. Спири 22:07, 19 август 2008 (UTC)
Явно против огромното ми нежелание се е наложила. Съжалявам, моя грешка. Все още ли имаш нужда от помощ с документацията?--Phidelio 20:57, 24 август 2008 (UTC)

Анкета за подчертаването на препратките - този път наистина

Тъй като много често вече взе да се повдига въпросът с подчертаването на препратките, помолих вчера Борислав да направи нещо за анкетата, за която ставаше дума през декември м.г. Идеята е чрез анкета да се проучат настроенията сред потребителите на стандатните настройки на сайта, както регистрирани, така и нерегистрирани. Тествана е на мои подстраници, работи добре, представя резултатите задоволително добре, но по-важното е, че доколкото се може ограничава повторните гласувания и предоставя защита от вандализиране на страницата с резултатите.

Предлагам анкетата да бъде поставена на страницата Уикипедия:Анкети, но да е видима в каренца на Начална страница и Уикипедия:Портал. Линкове в MediaWiki:Sitenotice и Шаблон:Текущи съобщения/Информация ще допринесат за разгласата. Важно да обсъдим е и срокът на анкетата, като аз предлагам два-три месеца. Съображението ми е, че колкото по-кратък е срокът, толкова по-изкривени ще са резултатите от гласовете на редовните уикипедианци, а мисля, че за нас ще е по-важна по-широка извадка и за новодошлите, и за нерегистрираните редактори и читатели.

И разбира се, да обсъдим и формулировката на анкетата. Предложение:

Харесвате ли подчертаването на препратките в Уикипедия?
  • Да, подчертани препратките ми харесват повече.
  • Не, предпочитам препратките да не са подчертани.
  • Безразлично ми е.

Мнения? Спири 19:26, 3 август 2008 (UTC)

Може би има полза от някакви примери в скоби - въпросът (би трябвало да) е насочен към хора, които не са навътре в терминологията/технологията на Уикипедия, може да се очаква - и с HTML/CSS. Един месец е минималният смислен срок. --Спас Колев 15:20, 4 август 2008 (UTC)
Добра идея, благодаря. Може да се сложи един примерен текст от два абзаца с и без подчертавки, и към вътрешни, и към външни препратки, за да преценят хората как им харесва повече. Даже след малко - на Уикипедия:Анкети. Спири 15:28, 4 август 2008 (UTC)
Освен текст с препратки сложих и извадки от последните промени, тъй като там има особено голямо струпване на препратки и добре може да се прецени за/против подчератаванията им. Спири 07:52, 5 август 2008 (UTC)
Това за последните промени, ако не манипулация от твоя страна, е грешка. Списъци с връзки не се възприемат от потребителя по същия начин и нищо не пречи точно такива списъци с връзки да нямат подчертаване, а това може да е настрои в сайта, както за главното меню вляво. За статиите е съвсем друго, техните препратки не бива да се развалят като им се махне подчертаването. Който желае, нека сам си ги развали. --Петко 10:21, 6 август 2008 (UTC)
Петко, моля те, да запазим приличен тон - реплики от типа на "ако не е манипулация" определено не допринасят за това. Assume good faith.--Мико 10:32, 6 август 2008 (UTC)
Благодара, Мико. Приложил съм вече презумпцията, като съм допуснал, че може и да е грешка. --Петко 17:21, 13 август 2008 (UTC)
Не, не е манипулация, съжалявам, ако така изглежда, и се извинявам. И въпреки че поддържам да няма подчертаване, мисля, че не съм си позволявала никога да квалифицирам като "разваляне" слагането на такова. Както виждаш от развоя на разговора, на мен първоначално изобщо не ми беше дошла идеята да има примери (понеже препратки има навсякъде наоколо, не ми беше хрумнало че може да има специална нужда). Просто съвета на Спас ми се стори добър и го последвах, като специално търсех текст съдържащ както вътрешни препратки, така и препратки към сродни проекти и външни. Впоследствие реших да е направо текст от наръчника посветен на темата, за да е съвсем в контекст. И тъй като хората гледат не само по статиите, но и по историите им и в последните промени, ми хрумна, че за пълнота на възприятията може да се сложи и извадка от такава страница. Това ми беше мотивацията, не съм искала да манипулирам никого, и дори не знаех, че е въпрос на различни настройки как да се виждат препратките в статиите и в ПП. Мисля че съм изчела всички дискусии, които някога сте водили по темата, но нямам спомен да е обсъждано точно това, иначе може би щеше да е променено вече, знам ли? Съжалявам, аз също искам да знам за уикисофтуера колкото теб, но повечето неща ги научавам в движение... Свалила съм наполовина нивото на защита на страницата с условието на анкетата и примерите, можеш да внесеш уместните според теб промени. Благодаря. Спири 15:00, 6 август 2008 (UTC)
За съжаление от юли до септември съм на едно място (.bg), не съм ежедневно онлайн и не мога всичко да оправя. Въведох си коментарите, дано някои участници да прегледат външните връзки. --Петко 17:21, 13 август 2008 (UTC)
По какъв начин ще се реализират гласовете от анкетата - автоматично или ръчно? А за конкретната формулировка, "Какво е отношението ви спрямо подчертаването на вътрешните препратки" лично на мен ми се вижда по-обективно, въпреки че го поддържам. --Александър Бахнев 22:24, 4 август 2008 (UTC)
Не съм сигурна, че разбрах въпроса "как ще се реализират гласовете". Анкетата не е нищо повече от редактиране на страница, просто през интерфейса на едно скриптче, което след избиране на (само) една от три възможни опции и евентуално вписване на коментар, завежда гласа и евентуалния коментар под пореден номер в съответния раздел на страницата с резултати и потребителят бива идентифициран публично с подписа си (т.е. сметка или IP), както личи и от историята на страницата. В този смисъл, да, идентификацията чрез подпис е автоматична, но доколкото страницата, в която се складират резултатите е редактируема от всеки, е възможно и подаването на глас ръчно, без да се минава през формуляра. Това само по себе си не е „заобикаляне на правилата“, а и предполагам, че тези гласоподавания ще бъдат редки и ще си личат по резюметата (може да помислим за автоматично генериране със скрипта на уникално за всяка редакция резюме, но ми се струва излишно усложнение и предположение за недобронамереност). Спири 07:52, 5 август 2008 (UTC)

Струва ми се, Спири, че в анкетата трябва да се напомни на потребителите индивидуалната им настройка за подчертаване на препратките да не е "винаги" (че да направят и един рефреш). --George 07:00, 5 август 2008 (UTC)

Да, помислих си нещо такова, но ми хрумна, че човек, който вече си е направил някаква индивидуална настойка чрез отметка в Special:Preferences или код в Special:Mypage/monobook.css вероятно вече има изградено мнение и как да гласува. Все пак, уточнението вероятно е полезно и ще помисля за подходяща формулировка. Ако имаш готова, давай насам. усмивка Спири 07:52, 5 август 2008 (UTC)

Сложих съобщения и на Начална страница и в MediaWiki:Sitenotice. Предлагам днес и може би още ден два да го считаме все още във фаза на тестване, т.е. да се зачитат гласовете, но ако има още някакви бъгчета и на някой нещо не му работи, да се доработва в движение. Междувременно продължава да стои въпроса колко да е срока на анкетата. Спири 12:56, 5 август 2008 (UTC)

Виж или Вижте

Дискусията на тема „Вие или вие“ ме накара да се замисля върху един друг въпрос, отнасящ се за обръщение към читателите.„Виж“ или „Вижте“ трябва да използваме, когато искаме да насочим тяхното внимание към дадена статия или секция?Аз лично смятам, че „Вижте“ е по-подходящо, макар и другата форма да е широко разпространена в статиите.Preslavk 18:44, 4 август 2008 (UTC)

Едва ли ще учудя някого, но съм за вижте.--Phidelio 17:11, 7 август 2008 (UTC)
Употребата на учтива форма повлича много други специфични условия и правила. Моля вижте тази дискусия, на която попаднах [2]. --Ivanko 18:06, 7 август 2008 (UTC)
Ами, в случая не е много ясно дали става дума за учтива форма или наистина за множествено число (обръщение към множество читатели).
Да кажа също, че по моя оценка "вижте" е силно преобладаващата форма, особено при разделите "Вижте още". (Това има отношение към техническите разходи по евентуална унификация.) --Спас Колев 14:27, 8 август 2008 (UTC)
Разделът е „Вижте също (не „Вижте още“ усмивка), и миналата година вече правих известни унификации от Виж към Вижте, както и при другите подобни раздели, които са избираеми през падащото меню. Би трябвало в мн.ч. да е най-разпространено; аз лично го поддържам. Спири 14:34, 8 август 2008 (UTC)
И аз винаги съм го възприемал така - множествено число, обръщение към читателите като група. --Daggerstab 15:15, 8 август 2008 (UTC)
Пишем културен текст, който говори културно на читателя си - винаги един :-), ако изкючим вече редките публични четения - на вие, т.е. Вижте също.:-)--Мико 16:07, 8 август 2008 (UTC)
По подразбиране читателя винаги е един. Имам предвид, че обикновено само един читател стои пред монитора на личния си компютър. Съвсем ясно се разбира, че става въпрос за моята любима учтива форма, а не обръщение към много хора.--Phidelio 17:32, 8 август 2008 (UTC)
"Винаги" и дори "по подразбиране" е, хм, силно преувеличено - [3]/[4]. --Спас Колев 15:25, 9 август 2008 (UTC)
И? Аз просто исках да кажа че четящият обикновено е един и трябва да се обръщаме към един човек, но учтиво, както принципно се и прави в научните текстове.--Мико 16:38, 9 август 2008 (UTC)
Мико, Спас не отговаряше не теб, струва ми се. ;-) Спири 07:16, 10 август 2008 (UTC)
Според мен това е въпрос на лична преценка. Не е грубо или обидно да кажеш виж или вижте ами погледнете или погледни или пък вътрешни препратки(това звучи доста неутрално спрямо другите, но не приканва да гледаме други вътрешни препратки) или пък сродни теми и т.н. --Николов 19:19, 9 август 2008 (UTC)
Като напишеш уважаеми читателю имаш предвид, че само един човек ще прочете това, което си написал. Като използваш уважаеми читатели се обръщаш към всичките си читатели (двама или повече). Става въпрос, че обикновено само един човек чете текста, а не е групово четене. Не знам кой е измислял правилата, но явно е решил, че няма да е проблем да се разбере от контекста дали става въпрос за един човек или повече. Според мен е адски невероятно някой да реши, че това Вижте още не се отнася само за него, ами за цялото му семейство.--Phidelio 06:57, 10 август 2008 (UTC)
Виж, нали разбираш, че даването на контрапример за част от дадена теза не означава непременно несъгласие с цялата теза. усмивка Засега поне не виждам някой да настоява за "виж" (въпреки че може аргументите за "вижте" да са коренно различни), ерго няма нужда да продължаваме да "спорим", контрапродуктивно е. Още повече че аз наистина вече съм правила известна унификация по множественото число, като по-добре звучащо ми и преобладаващо, така че ако има изобщо срещания на "виж" те ще са наистина малко и от последните месеци. Вярно е, че тогава не съм го обсъждала с никого, но и никой своевременно не ми е дърпал ушите. ухилване Спири 07:16, 10 август 2008 (UTC)
@Мико: Прав си, че формата за обръщение трябва да е към едно лице - лошото е, че при употреба на учтива форма не става ясно дали е към едно или няколко лица. (затова навремето се използваше малка и голяма буква при писане, а при изговаряне няма спасение). Това обяснява и факта, защо все повече в тв/радио реклами използват обръщението ти, което е ясно насочено към отделния читател/слушател... --Ivanko 08:11, 10 август 2008 (UTC)
В рекламите обръщението ти се използва за създаване на по-близко отношение към слушателите/зрителите/читателите. Спири е права. Между другото има ли някой, който да смята, че виж е по-добре от вижте или само така си хабим думите?--Phidelio 19:04, 10 август 2008 (UTC)
Май точно това се получава. усмивка --Спас Колев 12:29, 11 август 2008 (UTC)
Ще пусна една заявка при следващия дъмп да се направи един списък на статиите, съдържащи "виж", и ще ги оправим полека-лека. Спири 13:23, 11 август 2008 (UTC)

Малка грешка

Между другото намерих една грешка. В червената кутийка над бутоните за „съхранение“, „пред. преглед“ и т.н. пише:

Не вандализирайте страниците. Ако само искате да види как работи Уикипедия, използвайте Пясъчника.

Щях и лично да я поправя, но не знам как.--Phidelio 17:49, 8 август 2008 (UTC)

✔Готово Готово Оправена е. — Борислав 06:17, 9 август 2008 (UTC)

Среща във Варна - part n+1

Тъй. Както се вижда, няма много желаещи за среща във Варна този уикенд. Да го отложим за по-късно? Казвайте, де. --PetaRZ ¬ 08:23, 12 август 2008 (UTC)

Шаблони... пак!

Имам сериозен въпрос. Не съм много на "ти" с шаблоните, макар да се оправям с най-елементарните... затова искам да попитам. Можем ли да направим универсиален шаблон, който да става за всякакъв вид спортист и към него да се прикачва списък с медалите. Нещо като това, аз примерно съм се опитвала (жалки опити) да направя нещо подобно в Шон Уайт и Надя Команечи. В шаблон:актьор между другото е добре направенo, само дето си мисля, че не е лощо наградите да са прибрани по подразбиране, защото за някои актьори са много дълги. А с медалите е още по-трагично, та задължително трябва да са прибрани по подразбиране... малко объркано май се изразих, ама...--Радостина 17:09, 12 август 2008 (UTC)

Ако под "можем ли" се разбира "възможно ли е", отговорът е да - няма техническа пречка да създадем такъв шаблон и тук. Ако под "можем ли" се разбира "някой ще го направи ли"... аз бих се заел, но в момента ръцете ми са пълни - имам да превеждам една документация, да дооправя шаблона и да го пусна за обсъждане, преди да го вкарам в употреба... --Daggerstab 17:23, 12 август 2008 (UTC)
Второто Ухилен съм, ще се заеме ли някой да подобри тези щаблони... то много от тях искат работа и документация между другото и разбирам, че ще отнеме време, въпросът е да задвижим машинката, да унифицираме нещата, има толкова актьори, спортисити, учени дето имат обикновения шаблон за биография (а този щаблон според мен също яко трябва да се преработи).--Радостина 17:29, 12 август 2008 (UTC)
Уикипедия:Проектиране на шаблони. Ухилен съм --Daggerstab 18:25, 12 август 2008 (UTC)

Качване в О-я

Наистина е много умно локалните качвания да са заключени, но поне тези, които са ги заключили, да бяха качили картите на всички населени места в България без карта или да бяха портнали шаблона на 5ko в О-я. Гледам напоследък се навъдиха много администратори (и аз гласувах със „за“). Хайде ако може някой от тях, който бездейства, да качи картите на „селата“ от община Велинград или поне да се реши как да се процедира с картите от сега нататък. Предполагам ще има кой да ми обърне внимание - ако се съди по прогреса за местене на файлове в О-я, май админите не са много заети и не си дават много зор що се касае до поддръжка. --Chech Explorer 07:21, 14 август 2008 (UTC)

За прехвърлянето на файлове в О-я не са необходими администраторски права. За картите с червените точки Петко ми беше споменал преди година, че има идея да се направи с бот, но гледам нищо не е станало.--Мико 07:25, 14 август 2008 (UTC)
Старите карти не ме интересуват. Искам да кача нови, но още няма установена конвенция за качването им в О-я, нито пък възможност за локалното им качване. Това е проблемът. Поздрави --Chech Explorer 07:30, 14 август 2008 (UTC)
Как така да няма установена конвенция? Просто качваш, лицензираш и категоризираш. Но наистина е добре да се обсъди какво ще правим с тия червени точки, ще ги заменяме ли с локаторни и с коя и изобщо - имаше някъде скоро пак подобно обсъждане мисля.--Мико 07:39, 14 август 2008 (UTC)
Намерих шаблона в О-я, но липсват категории. Трябва да се дооправи и да се обясни в бг:у. --Chech Explorer 07:50, 14 август 2008 (UTC)
С едно се оправиш, друго се скапе. Сега пък сайтът на Петко ми дава грешка, а сутринта си работеше. --Chech Explorer 08:19, 14 август 2008 (UTC)
Шаблони: commons:Template:Dot5ko, commons:Template:Not5ko (съвместими са с локалните, но ботът Commonshelper не им разпознава параметрите, т.е. всеки път трябва да се копира ръчно при трансфер на картинка).
Категория: commons:Category:Locator maps of Bulgaria.
Нищо от тази работа не изискваше административни инструменти. Ама ай стиа толко, да не земеме да се преработиме... Спири 11:16, 14 август 2008 (UTC)

Бъгава работа

От Справочник България вземам координатите за Абланица (Област Пазарджик): 41.98333N и 23.96667E. От там ги обръщам в градуси и минути тук и получавам 41° 58' 59.988" и 23° 58' 0.012". Вкарвам ги в статия, цъквам на връзката за bgmaps картата и идвам тук - на другия край на света. По същия начин със село Долна Дъбева. --Chech Explorer 09:45, 14 август 2008 (UTC)

Просто въведи координатите в шаблона и би трябвало да стане. Положението е малко висящо, последните коментари по въпроса са тук.
А проблемът ти идва от неточните изходни данни. Ако селото го няма във fallingrain, най-добре е да го целиш с нещо като Google Maps. Аз използвам Wikimapia (има курсор и координатите се виждат в URL-то). --Спас Колев 13:24, 14 август 2008 (UTC)

Географски координати, външни картографски услуги и други

Предполагам, че повечето потребители са забелязали, че тук-там из статиите има препратки, които съдържат географски координати и сочат към страница, на която има препратки към външни услуги (Google Maps и т.н.), които показват карти и друга информация за посочените координати. Въпросната страница е вече локализирана на български - може да се види в суров вид на Шаблон:GeoTemplate, а в действие - при щракването на произволна връзка към координати като тази: Шаблон:Coor dm. Освен това начинът по който се използват (част от) шаблоните за географски координати в Уикипедия на български вече е описан на Уикипедия:Географски координати.

И двете са в различна степен на незавършеност, а малки части от GeoTemplate останаха непреведени. Критики, предложения и въпроси са добре дошли и се приемат съответно на:

Поздрави, Daggerstab 18:15, 16 август 2008 (UTC)

Дойдох да започна разговор, но ми се стори по-добре да се вмъкна тук. Струва ми се, че ще е добре когато шаблонът е готов да се пусне бот, който да наслага унифицирани и разпознаваеми поне от Google Maps географски координати навсякъде, където може. Ползите са първо за българоезичните потребители на онлайн картографски услуги, които не владеят добре чужди езици - ще имат информация от българската Уикипедия на български. А да не забравяме, че и на live.vom ([5]) има "връзки" към статиите на Уикипедия. От друга страна това увеличава популярността на Уикипедия с всичките ползи за проекта. --GVF 07:25, 27 август 2008 (UTC)

Някой би ли споделил как става тоя трик географските координати да се изписват горе вдясно на нивото на заглавието на статията пример? Пробваш подобно на англоезичната уики чрез шаблона coord и в края му да добавя display=inline,title, но нямаше ефект. Umqothu 15:56, 4 октомври 2008 (UTC)
Някъде в страницата (обикновено в дъното) слагаш {{coor title dms}} и координатите. Примерно {{coor title dms|62|38|56|S|59|58|41|W|}} --Чечлията 16:32, 4 октомври 2008 (UTC)
Пример: Абакан--Λичката 16:39, 4 октомври 2008 (UTC)