Уикипедия:Разговори/Архив/2017/септември

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Шаблон: Общини в България/кмет

Здравейте, Данните за кмет на община Девин бяха стари и в стремежа да ги актуализирам нещо се обърка, моля за помощ.
Stancheva (беседа) 03:29, 1 септември 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Оправено. --Rumensz (беседа) 14:56, 1 септември 2017 (UTC)

Question about an article regarding proverbs

Hi, sorry for writing in English. There is Хумористични поговорки on Wikiquote, and I wanted to add an English label on Wikidata. What can it be? Google Translate says "Humorous proverbs", is it so? Thank you for your help :-) --Superchilum (беседа) 08:44, 1 септември 2017 (UTC)

Superchilum, “humorous proverbs” sounds reasonable. HTH,
— Luchesar • Б/П 10:32, 1 септември 2017 (UTC)
@ symbol.svgIliev: thank you very much :-) --Superchilum (беседа) 07:46, 4 септември 2017 (UTC)

Бахрейн

Преместено на Шаблон беседа:Флагче. — Luchesar • Б/П 19:26, 17 октомври 2017 (UTC)

Писмо от ПФК Черно Море АД

ПФК Черно море (Варна) (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)

До администраторския списък admin-requests се получи мейл, изглеждащ изпратен от въпросния футболен клуб. Мейлът нямаше текст, а просто прикачен PDF, който съм качил на наш сайт тук (файлът е проверен за зловредно съдържание, но все пак имайте едно наум). Пиша „изглежда изпратен“, защото макар PDF-ът да има вид на официално писмо със съответните лога, адреси, телефони и прочие атрибути на типична фирмена бланка, подателят на мейла е pfk_chernomoreNospam at.svgabv.bg, което не изглежда особено официално като адрес. Така или иначе, ето и извлечения текст на писмото, за да не се налага непременно да отваряте PDF-а (изглежда сканиран, така че се наложи да го пренаписвам, поради което са възможни грешки, но съм се старал да запазя оригиналните ортография и особености на стила):

Dear Wikipedia editors, First of all, we would like to thank you wholeheartedly for supporting and contributing to Wikipedia, a project with significant importance and value for everyone.

As a traditional Bulgarian football club, we would like to draw your attention to the ongoing dispute regarding the history of our club which resulted in factual inaccuracies and discrepancies between the Wikipedia articles in different languages:

https://en.wikipedia.org/wiki/PFC_Cherno_More_Varna

https://bg.wikipedia.org/wiki/ПФК_Черно_море_(Варна)

The Bulgarian article correctly represents the history of our club its foundation date is March 13, 1913 (as FC Ticha) and Cherno More is successor of both SC Ticha and SC Vladislav which were forcefully merged in 1945, a fact confirmed by numerous official sources such as Bulgarian Football Federation and its successor organization, Bulgarian Football Union, as well as the Bulgarian printed editions of "Football Encyclopedia". We appreciate that you have specific procedures for determining the accuracy of the articles and handling content disputes. We kindly ask you to apply academic approach and common sense and help us settle this dispute. Our history is important to us and ultimately we would like all sources to represent it correctly.

Meanwhile, we will contact soccerway.com and bgclubs.eu and ask them to correct their statements regarding the club's foundation date and history.

Thanking you in advance.

Kindest regards, PFC Cherno More

Ivaylo Borisov, PRESS OFFICER

Искам да подчертая две важни неща.

Първо, загубил съм време да качвам писмото на наш сървър и най-вече да го преписвам само и единствено заради чувството си за дълг към енциклопедията, доколкото е получено писмо, адресирано до нея – далеч по-лесно ми беше просто да пратя писмото в кошчето с напълно резонното оправдание, че е изпратено до неправилния пощенски списък (обръщам внимание, че „admin-requests“ служи само за връзка с администраторите по въпроси от тяхната компетентност – преди всичко наложени блокирания; общи въпроси като текущия следва да се изпращат до info‑lNospam at.svgwikimedia.bg). Конкретният спор абсолютно не ме интересува по своята същност, и ако отново някой се опита да ме замеси в него, включително и с поредни „пингвания“, ще разглеждам това като упражняване на тормоз и ще очаквам да бъдат предприети обичайните в такива случаи мерки (сиреч, блокиране).

Второ, призовавам писмото към настоящия момент да се приеме просто „за сведение“ (аз лично дори не съм си правил труда да разбирам какво отношение има към споровете – и няма и да го направя). Беседата на статията на въпросния клуб е защитена и ще остане защитена до изтичане на обявения срок. Опити да се възобнови същата кръчмарска препирня тук ще доведат до безкомпромисно блокиране на взелите участие в нея.
— Luchesar • Б/П 11:47, 1 септември 2017 (UTC)

Официален език в Република България, както и на българската Уикипедия е българският. Тези хора не знаят ли български? Jingiby (беседа) 11:50, 1 септември 2017 (UTC)
Писмото всъщност е пратено до info-en-qNospam at.svgwikimedia.org, а admin-requests е „копие до“, така че има смисъл да е на английски.
— Luchesar • Б/П 12:02, 1 септември 2017 (UTC)
В официалният сайт на футболният отбор явно се вижда, че имат свои имейли на свой собствен домейн. Аз лично бих решил, че писмото е фалшиво и е изфабрикувано от едната от двете спорещи страни тук Не смятам че трябва да се взима под внимание --Скроч б. п. 13:44, 1 септември 2017 (UTC)
 Предполагам, че е възможно, наистина, но на доста места в интернет е посочен и адресът в ABV, а и не е като да не съм виждал и друг път такива адреси, използвани за официална кореспонденция – колкото и непрофесионално да изглежда (често реалната поща действително е на такъв доставчик като ABV, а адресът от собствения домейн просто пренасочва към нея, но това работи само във входяща посока, а при изпращане се вижда истинския адрес). За мен писмото изглежда умерено автентично с известни резерви (ако беше очевиден фалшификат, нямаше да си губя времето с него), пък и би било лекомислено да се прави чак толкова старателна фалшификация, защото подобни действия може и да са подсъдни (в гражданско, ако не наказателно производство).
— Luchesar • Б/П 14:07, 1 септември 2017 (UTC)
 Въпросният мейл pfk_chernomoreNospam at.svgabv.bg е посочен в тоя официален документ на УЕФА с адреси на клубове (стр. 22), така че предполагам с това се приключва въпросът дали писмото е автентично или не – явно е. Съжалявам, че не го проверих по-рано, но наистина не е като това да ми е основната работа или да си нямам и други неща за вършене.
— Luchesar • Б/П 14:17, 1 септември 2017 (UTC)
Нека допълня. Преди време бях уведомен от г-н Калинов по имейл, че се подготвя официално писмо от централата на клуба. Предполагам това е нещото и си мисля, че просто не е било ясно къде да бъде изпратено. --Izvora (беседа) 16:20, 1 септември 2017 (UTC)
Хаха, пълен смях в залата е това писмо, разбира се. Хм, все едно Брайвик да започне да пише до Уикипедия, убеждавайки в невинността си. Всъщност нямаше ли едномесечна пауза от дискусията по тази тема или в едни случаи важи, а в други – не. Двойният аршин как е?--Rebelheartous (беседа) 13:15, 6 септември 2017 (UTC)
 Ами може би ако първо някои хора се научат къде да пращат правилно писма, и второ и най-важно, ако повече хора се абонирате за пощенските списъци и поемете малко отговорност, няма да се случват подобни неща. Ти понеже си с единичен аршин, искаш ли не само да се абонираш за списъка info-l, но и да поемеш от мен грижата да чистиш спама всеки ден?
— Luchesar • Б/П 13:35, 6 септември 2017 (UTC)
Преместено на Потребител беседа:Iliev.

Таблици за дублажите на игрални филми и сериали

Имаме спор с Batman tas дали трябва да слагаме таблици с екипите (преводачи, актьори, тонрежисьори и режисьори на дублажа) към полето за информацията за дадения сериал или филм в България. Смятам, че трябва да ги слагаме, защото трябва да се уважи труда на тези хора. Всеки един от тях е от значение. До известно време искахме да ги използваме само за нахсинхронните дублажи, но през последните години множество таблици са използвани за сериали и филми с обикновен (войсоувър) дублаж, както виждате: „Синьо лято“, „Хари Потър и Даровете на Смъртта: Първа част“, „Денис Белята“, „Червената шапчица (филм, 2011)“, „Не ме оставяй“, „Волният Уили“, „Моите мили съседи“, „Ченгето от Бевърли Хилс“ и много други.

Доскоро бях останал с убеждението, че с гореспоменатия потребител бяхме достигнали съгласие за дублажи, ама не. Наскоро той изтри таблиците на „Приятели“ и „От местопрестъплението“ на базата, че информацията била лъжовна (не поясно как) и непълна. Когато го помолих на беседата му да коригира или добави липсващата информация, той ми отвърна с Няма да ги добавям. Явно може да оправи проблема, но предпочита да ги изтрие. И друг потребител се съгласи с него, но не смятам, че тази инфромация трябва да бъде изтрита от Уикипедия. Не допринася за нея по никакъв начин. Вашето мнение? Radiohist (беседа) 14:35, 2 септември 2017 (UTC)

Имаше съгласие за филмите, а не за сериалите. Объркал си се нещо. На беседата ми съм обяснил как точно информацията е лъжовна за режисьори и преводачи. Но нека и тук да го кажа. Може да се спомене името на някой "режисьор", а всъщност да няма режисьор и актьорите сами да са си направили рапределенията. Някой пък може да е преводач, а като редактор да се споменава друго име, но всъщност преводачът е и редактор. Просто официално не може един човек да изпълнява две дейности по едно заглавие. Позволявано е в редки случаи, като например Тодор Николов да е преводач и актьор, но в другите случаи се използват замаскирванията. --Предният неподписан коментар е направен от Batman tas (приноси • беседа) 09:02, 2 септември 2017‎ (UTC) (проверка)
Добре, тогава нека да ги напишем както са в действителност в таблиците. Наистина не разбирам какъв е проблемът. Не само Николов, и Карталска, и Ралица Ботева и много други са били кредитирани. Ето в колко таблици сме добавяли Нанова, Върбанов, Стоянов, Сугарева, Рачев и други като артисти и режисьори. Нека решим дали ще ги пишем както са ги съобщили или да ги пишем без режисьор и тем подобни, но категорично няма смисъл да трием таблиците.Radiohist (беседа) 14:45, 2 септември 2017 (UTC)

Зави ми се свят като видях колко пъти сте си връщали редакциите. Въпреки, че и двамата многократно сте нарушили У:ПТВ, вярвам, че можете да решите проблема дискутирайки. Статиите „Приятели“ и „От местопрестъплението“ са защитени за 1 ден, но ако продължите с връщанката след изтичането на защитата, то статиите ще бъдат защитени отново за по-дълъг срок. Ако обичате, подходете като зрели хора. Благодаря. --ShockD (беседа) 15:12, 2 септември 2017 (UTC)

Ами ако искате, да ги трием. Никой уикипедианец не трябва да слага таблици на игрални филми. --Krisi tranchev.1999 (беседа) 15:58, 2 септември 2017 (UTC)

И пак не е моята версия на страниците, когато са сложени под защита. Кво да говоря... Ако ще се слагат таблици, то да е на сериали и филми със синхронен дублаж, защото там информацията си е вярна. На тези, които са с нормален дублаж, да се пишат само актьорите, но не в таблица, а просто да се изброят, както вече е от десет години насам. --Batman tas (беседа) 18:06, 2 септември 2017 (UTC)
Ами защото се оспорват твоите редакции. Към момента и моето мнение е, че няма много смисъл от таблици с част от персонала. Те, всъщност, отчасти дублират текста над тях. Може би биха имали смисъл, ако се напише кой актьор кой персонаж озвучава. Но в този си вид взимат повече място, отколкото информират. --ShockD (беседа) 19:15, 2 септември 2017 (UTC)
Смисълът в това да се слагат таблици на сериали и филми с нормален дублаж е да се споменат преводачите, тонрежисьорите и режисьорите на дублажа. Аз моля Batman tas да коригира информацията (която според него не е вярна или липсваща), но той просто отказва да го направи и изтрива цялата таблица. Ироничното е, че той постоянно слага състави от подобни дублажи в резюметата на актьори, където не им е мястото и после си губи времето да ги търси. Много ще си улесни работата, ако сложим таблици на игралните филми (както са някои сега) за да може просто да отиде на страницата на филма. Но повтарям, той отказва да съдейства.ShockD Съгласен съм с твоята идея да пишем съставите и разпределенията на образите в таблиците и да махнем повтарящата се информация отгоре. Нещо подобно бяха направили преди месеци на страницата на един сериал „Моята карма“ - Поставиха таблица, където се пояснява кой кого озвучава. Така даваме допълнителна информация на читателите и им помагаме да запаметят гласовете. Нужно ли е да коментирам липсата на логика в коментара „както вече е от десет години насам.“? Radiohist (беседа) 04:42, 3 септември 2017 (UTC)
Няма смисъл да се споменават преводачи, тонрежисьори и други. Това не е IMDb все пак. Според мен Radiohist просто иска след време и неговото име да се споменава в уикипедия и затова изведнъж почна да държи да се споменават. В случая на „От местопрестъплението“ ги има главните герои изброени в началото и си пише кой от кого се озвучава, така че изобщо не е нужна таблица. А на филмите нека се слагат таблици. Никого не спирам. Само че Radiohist откакто говори за това, не е сложил май нито една. А повечето от филмите с дублаж нямат страници в уикипедия, така че къде да се сложат тия таблици... --Предният неподписан коментар е направен от Batman tas (приноси • беседа) 09:04, 3 септември 2017‎ (проверка)
Първо, нямаш право да правиш лични коментари по мой адрес в Уикипедия. Можеш да бъдеш блокиран, ако се опиташ да разкриеш лична информация за друг човек. Второ, защо няма смисъл да се споменават преводачи, тонрежисьори и други? Завършеният продукт е благодарение и на техния труд. Без тях няма дублаж. Обясних ти, че просто ще коригираме информацията, ако има пропуси и „замаскирвания“ (макар, че не знам дали има такава дума на български). Може ли да дадеш една основателна причина, която не е субективна? Radiohist (беседа) 09:43, 3 септември 2017 (UTC)
Имам право да говоря за когото поискам и каквото поискам, защото живеем след 1989-та. И каква ти лична информация, защо пак извърташ темата нанякъде... Няма смисъл да се споменават, защото става излишно натруфено. Да си видял някъде да се споменават в уикипедия абсолютно всички хора, работили по някой филм? Като например шофьори, кетъринг, асистенти и т.н. Те също са помогнали за реализирането на филма. Но не, не си видял. Да не говорим пък и колко преводи се крадат, така че реално някои преводачи не са тези, които трябва според теб да се споменат в таблиците. Или пък има такива, в които казват един преводач, а всъщност е друг, но двамата да се уговорили на първия да споменат името, защото вторият е имал проблем с плащането и просто са платили на първия. Важни са само актьорите, защото тях чуваме и знаем, че СЪС СИГУРНОСТ те си участват. Тази информация е реална и неизменна. --Batman tas (беседа) 20:01, 3 септември 2017 (UTC)
Не е вярно. В пълното право си да бъдеш блокиран, ако разкриеш лична информация за някой против желанието му. Живеем след 89, а ти не си Тодор Живков. Стига си извъртал разговора като говориш за кетъринг и тем подобни глупости. Много добре знаеш, че актьорите може да не бъдат кредитирани. Споменаването преводачи, тонрежисьорите, режисьорите на дублажа е от значение. Без тях дублаж няма. За хиляден път повтарям, ако имаме информация ще коригираме таблицата, ако не - си я оставяме както са я съобшили и студиото да си отговаря. Държиш се неразумно. Имаме много решения, но изтриването на таблицата не е едно от тях. Radiohist (беседа) 20:11, 3 септември 2017 (UTC)
Само уточнявам, че разкриване на лична информация за редактор против неговото собствено желание, дори когато тази информация е невярна, (т.нар. „outing“ или „doxing“) не само е основание за блокиране, но е основание за незабавно и безсрочно отнемане на правата за редактиране. Изключения могат да бъдат направени единствено при неволни грешки и в много тесен кръг други случаи.
— Luchesar • Б/П 20:26, 3 септември 2017 (UTC)
Аз не съм казал, че ще разкривам лична информация за Radiohist. Бях казал, че му се иска и неговото име да се споменава в уикипедия по страниците на филмите, а той нещо подхвана за личните данни, което няма нищо общо със сегашния разговор...

Аз продължавам да твърдя, че тези таблици на сериалите са ненужни и че това не е IMDb. ShockD и Krisi tranchev.1999 са на моето мнение, така че ги трия от страниците на CSI и Приятели. --Batman tas (беседа) 20:34, 4 септември 2017 (UTC)

Batman tas, моля те престани да повтаряш този коментар. Никой не го интересуват твоите спекулации и самоят той обхваща част от личния ми живот, която не желая да присъства в Уикипедия. Пак не даде основателна причина да се изтрие информацията. ShockD каза, че не жалае да се дублират таблиците с текста отгоре. Решението е просто да изтрием текста отгоре. Нека опитаме.Radiohist (беседа) 20:51, 4 септември 2017 (UTC)
Решението е да остане само текстът с изброените актьори, защото е по-компактно. Има критерии за създаването на страница на някой човек и със сигурност има и критерии дори само за споменаването на името му. Всички освен актьорите просто не са от толкова голямо значение, че да се споменават. --Batman tas (беседа) 20:59, 4 септември 2017 (UTC)
Това е твое мнение и е крайно субективно. Само актьорите не могат да направят един дублаж. Няма никакво основание да не споменем целия екип. Просто ще махнем горния текст за да не се повтаряме. Единствено ти си достигнал до гореспоменатото решение.Radiohist (беседа) 21:02, 4 септември 2017 (UTC)
Ъм, би било субективно, ако исках да се добавят, защото аз работя в дублажа и би трябвало да искам всикчи мои колеги да са споменати. Освен това ShockD също е на мнение, че таблиците заемат доста място. Все пак в графите пишем доста информация за излъчванията на различните сезони по различни канали и т.н. Графата става прекалено голяма. Докато за филмите се слагат само таблиците и няма нужда да се вписват български излъчвания по телевизиите. --Batman tas (беседа) 21:07, 4 септември 2017 (UTC)
Добре, тогава само излъчванията да ги пишем без артистите. ShockD каза, че проблемът е в това, че се дублират. Махаме горния текст и готово. Не може да си позволим да не споменем екипа.Radiohist (беседа) 21:11, 4 септември 2017 (UTC)
Казва, че се дублират, но и казва, че МОЖЕ БИ биха имали смисъл, ако в тях се напише кой кого озвучава. Само че аз вече казах, че героите са написани и на всеки от тях му е сложен озвучаващият актьор. И съответно няма смисъл да седи един грозен правоъгълник, в чиято една половина да пише "Озувчаващи артисти", а в другата - имената на озвучаващите актьори. --Batman tas (беседа) 22:37, 4 септември 2017 (UTC)
Драги ми редактори @ symbol.svgShockD: е само администратор, който има за цел да отстранява вандализми, трие страници, блокира и използва въобще всички инструменти за админа, но сред тях не е модерирането на спорове, нито вземането на страна. Ако някъде ShockD е дал мнение, то това е неговото мнение като обикновен редактор, а не мнението на "шефа" на Уикипедия. Моля не превръщайте админите в някакви вездесъщи авторитети, с които да се замеряте, както правите в момента. Ама той така каза, ама онзи така каза... Всички ние тук сме обикновени редактори, а админите са "ъпгрейдвани" обикновени редактори, а не нещо друго.--Ilikeliljon (беседа) 05:21, 5 септември 2017 (UTC)
Не бива да изтриваме този правоъгълник, защото така губим информацията за преводачи, тонрежисьори и режисьори на дублажа. За някои са по-важни артистите, за други не са толкова важни. Защо трябва толкова много субективност да се внася в разговора. Дали правоъгълникът е грозен или красив е смешно.Radiohist (беседа) 05:47, 5 септември 2017 (UTC)

Radiohist ще престанеш ли бе? "Приятели" от "От местопрестъплението" няма нужда от таблици и никога няма да се добавят никога. Сбогом на таблиците от американските игрални филми! -Krisi tranchev.1999 (беседа) 06:35, 5 септември 2017 (UTC)

Доста ме обърка. Нали Batman tas каза, цитирам: А на филмите нека се слагат таблици. Никого не спирам.. Някой да ми отговори какъв е смисълът да трием екипа на дублажа? Не са 100 човека. Дори не са 20 човека. Защо да не дадем на читателите тази информация? Radiohist (беседа) 06:40, 5 септември 2017 (UTC)

Моля, дайте в сбит текст какви са плюсовете и какви са минусите от поставянето на тези таблици. Но в спокоен и изчистен от всякакви препирни текст. Виждам поне трима, които са взели най-дейно отношение и се занимават с тази тема (по азбучен ред) – Batman tas, Krisi tranchev.1999 и Radiohist. Разбира се и всеки друг желаещ да изложи своите виждания.--Спасимир (беседа) 07:58, 5 септември 2017 (UTC)

На сериали - няма плюсове. Поне за момента не виждам. Трябва да се споменат четири, пет, най-много шест имена на актьори, които могат да се напишат в едно изречение, което ще заеме по-малко място от един сив правоъгълник, в който имената са подредени вертикално.--Предният неподписан коментар е направен от Batman tas (приноси • беседа) 09:02, 5 септември 2017 (UTC) (проверка)
Само с таблицата ще можем да изпишем целия екип (който е под 12 души). Стана съвсем ясно, че някои предпочитат само артистите. Обаче те сами по себе си не могат да направят дублаж.Radiohist (беседа) 12:09, 5 септември 2017 (UTC)
А какво правиш, когато на някой сериал не можеш да намериш друг от екипа? Както на Приятели сега седи половинчато. Този на БНТ го няма. Не може да седи половинчато. --Batman tas (беседа) 06:58, 6 септември 2017 (UTC)
Ами в такъв случай ще направим таблица с тези, които знаем. Когато получим останалата информация ще я добавим. Добре, но защо мана таблицата на CSI? Radiohist (беседа) 07:47, 6 септември 2017 (UTC)
Момчета, не знам какво ще решите за дублажите и таблиците, но много ви моля, в тези таблици не правете вътрешни препратки за всяко име, на доста места се е получило. Става въпрос за хора от екипа, които нямат енциклопедична значимост. Ще ви дам пример с филма Петимата от „Моби Дик“.Някой е записал, че филмът е заснет с участието на подводна инженерна група от Варна и са изброени имената на хората. За всеки е направена препратка. Ето какво се е получило: Георги Димов - препраща към български иконописец, Милен Велчев - бивш министър на финансите, Илия Кръстев - партизански деец, Пламен Петров - мога да си избера между футболист, политик и музикален редактор. Мога да продължа - организаторът Иван Ташев е войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, а реквизиторът Иван Йончев е български поет. Моля ви, обърнете внимание, наистина случаят е характерен за доста статии за филми. Поздрави! --Молли (беседа) 09:38, 8 септември 2017 (UTC)
Кой крив, кой прав? Ама се достигна до някои идиотизми. А тези „екипи“ все пак са предимно занаятчии, а не толкова творци – за работата, която правят за филма, а не като отделни личности. --Rumensz (беседа) 17:38, 11 септември 2017 (UTC)
Rumensz, с теб сме на различно мнение. Не виждам защо да не са творци преводачите и режисьорите. И артистите би могъл да сложиш в категория „занаятчии“.Radiohist (беседа) 13:29, 14 септември 2017 (UTC)
Като гледам е време да ги махаме тия таблици. Аз бях за десетина дни в чужбина и затова нямах време да пиша досега. Махам ги, няма причина да стоят повече. А и освен това никой не е подкрепил Radiohist. --Batman tas (беседа) 11:33, 17 септември 2017 (UTC)
Основният аргумент на Batman tas беше, че няма как да запишем всички, които са работили над даден дублаж. Krisi tranchev.1999 доказа с тази редакция, че стъпка по стъпка може да ги добавим всичките. Тъй като не стана ясно колко човека спорим предлагам да правим бързо гласуване. Какъвто и да е резултатът трябва да го приемем. Докато не се реши ще махна каквато и да е информация за дублаж на страниците.Radiohist (беседа) 11:42, 17 септември 2017 (UTC)
Значи хора, никога повече няма да слагаме таблици на филми и сериали, нали? Batman tas е прав. Не трябва да слагаме таблици на игрални филми никога в Уикипедия. То е завинаги. --Krisi tranchev.1999 (беседа) 12:55, 17 септември 2017 (UTC)
Krisi tranchev.1999, Той не е прав. И аз не съм прав с горния коментар да махам инфото. С тези таблици даваме безценна информация на читателите. Krisi tranchev.1999 откри, че Милина Манчева е превеждала епизод - не го знаехме досега. Аз открих, че Николов е дублирал Олдман в сериала - не беше документирано досега. Batman tas погрешно смята, че решението да махаме таблциите. Бих го посътветвал да се замисли над този цитат Seeking the easy answers through ignorance is the void, but the light is searching for answers that no one wants to find. - „Търсенето на лесните отговори чрез невежество води до празнота, а светлината е в това да търсим отговорите, които никой не иска да узнае“.Radiohist (беседа) 13:52, 17 септември 2017 (UTC)
Не само смятам, че няма как да бъдат записани всички, ами и смятам, че всичките те нямат и енциклопедична значимост. Актьорите трябва да се споменават, защото те са "лицето" на дублажа, а останалото (с цялото ми уважение към тези колеги) от звук до превод, може да се свърши от всеки и разликата няма да се забележи чак толкова, докато един актьор се смени, разликата се забелязва веднага. Ще помоля всеки, който е участвал в дискусията, да пусне един глас "Да" или "Не" да се върнат ли старниците към предишните им версии или да останат с тези на Radiohist. Аз гласувам с "Да" да се върнат към предишните версии. --Batman tas (беседа) 14:41, 17 септември 2017 (UTC)
Дали се забелязва работата на тонрежисьорите и режисьорите е нелепо. Същото може да се каже и за сценаристите и операторите на филмите, обаче във всяка една кутийка „Филм“ се споменават. А за преводачите да не говорим. Актьорите са значими, но само с тях дублаж няма, а и не бива те да хвърлят сянка върху труда на другите. Аз гласувам с „Не“. Единствената причина Batman tas да иска старият начин, е защото изпитва привързаност към него. Личи си и по начина, по който е задал въпроса. Нужно ли е да обяснявам колко отровно е по принцип да се настоява нещо да не търпи промяна, въпреки че промяната е в положителна насока?Radiohist (беседа) 15:07, 17 септември 2017 (UTC)
Внимателно слушах тази вечер края на филма - там изредиха целия екип на дублажа. --Rumensz (беседа) 21:20, 17 септември 2017 (UTC)
Rumensz, на кой филм? Не те разбрах. --Batman tas (беседа) 21:42, 17 септември 2017 (UTC)
Спектър на утехата. --Rumensz (беседа) 21:45, 17 септември 2017 (UTC)
Така. И сега въпросът ми е какво общо има този филм? Може би аз съм пропуснал нещо в разговора. --Batman tas (беседа) 18:28, 18 септември 2017 (UTC)
Знам ли!? То целия този диалог е тъп, ама "Така е то!". --Rumensz (беседа) 19:02, 18 септември 2017 (UTC)

Гласувам с "Да"! Всичко свърши за смахнатите таблици на игрални филми и никога да не се добавят в Уикипедия! Край! --Krisi tranchev.1999 (беседа) 01:58, 20 септември 2017 (UTC)

Чуйте ме всички в Уикипедия! Никой да не добави в Уикипедия дублажи на игрални филми и сериали! Защото ще бъде вандализъм! Всичко свърши! --Край! --Krisi tranchev.1999 (беседа) 02:13, 20 септември 2017 (UTC)
Krisi tranchev.1999, в Уикипедия няма място за неща като тези. Не ме интересува дали сте на 18 или на 98 години – когато сте в Уикипедия, трябва да се държите като зрял човек, както подобава на нейното ниво!
— Luchesar • Б/П 10:19, 20 септември 2017 (UTC)
Krisi tranchev.1999 Ако ти беше следял дискусията щеше да знаеш, че Batman tas никога не е искал да се махат таблиците на играни филми, а само на сериалите.Radiohist (беседа) 11:16, 20 септември 2017 (UTC)

Гласуване за администратор

След като в резултат на усърдната работа на бота-админ и масовото блокиране на мрежи вандализмите бяха значително ограничени тук и в речника, сега обект на вандалите са станали незащитените Уикиизточник и Уикицитат. По тая причина съм пуснал молба за админ права на съответните разговори: Източник, Цитат. Практически сигурно е, че максимум биха ми дали като начало временни права (както навремето на Спири), но и това ще е достатъчно за момента, за да си пусна нужните скриптове за блокиране. Това не е точно гласуване (както вече знаем от опита със Спири), а по-скоро проверка дали има възражения, но особено ако имате приноси в тези проекти и имате желание, може и да вземете отношение.
— Luchesar • Б/П 16:31, 5 септември 2017 (UTC)

FWIW, вече съм администратор в Уикиизточник и Уикицитат, така че ако имате нужда от помощ там, не се колебайте да ме потърсите. Благодаря на всички, които ме подкрепиха!
— Luchesar • Б/П 19:05, 27 септември 2017 (UTC)

Изчезнала потребителска страница

Аз съм нов потребител, и въпреки че прекарах няколко дни в четене на статии с правила, ръководства и пр., още с в началото настъпих "мотика" - малко, след като си бях създал и успешно запазил потребителска страница с кратко описание на областите, в които имам експертиза + Уикипедия:Вавилон, забелязах, че страницата вече я няма. Статистиките за направените от мен редакции се актуализираха, сега са нулирани. Същевременно излиза системно съобщение, че има "replication lag" от 154 минути, което ме навежда на мисълта, че в някакъв момент съм започнал да достъпвам по-стара реплика на сайта. Не можах да намеря информация, дали това е нормална ситуация - притеснявам се да не стане каша с данните... --HawkSight (беседа) 19:29, 5 септември 2017 (UTC)

HawkSight, добре дошли! Може би объркването идва оттам, че сте създали c:User:HawkSight – потребителска страница в Общомедия. Във всеки проект потребителската страница е отделна. Единствената „обща“ е тази в Метауики, във Вашия случай meta:User:HawkSight, която се показва автоматично във всички проекти, където няма локална потребителска страница. Ако все пак сте сигурен, че сте създали такава и в българската Уикипедия, но тя изглежда изчезнала, изчакайте известно време – възможно е действително да има някакъв проблем със сървърите, макар досега поне аз да не съм се сблъсквал с такива проблеми. На replication lag-а не обръщайте особено внимание – той се отнася главно до копието на базата данни в tools сървъра, където работи брояча на редакции, но няма отношение към самото съдържание на енциклопедията. Същото важи и за самия брояч на редакции под името Ви – той се актуализира от външен инструмент и понякога може да изобразява погрешна или неактуална информация. Единствената актуална информация дава страницата Специални:Моите приноси (но там трябва да си броите приносите ръчно). Приятно редактиране!
— Luchesar • Б/П 20:07, 5 септември 2017 (UTC)
Luchesar, благодаря за информацията! Има голяма вероятност и аз да съм се "омазал", тъй като имам отворени 50-тина таба на браузъра, като нотификациите в различните табове доста се разминават. Сега виждам, че c:User:HawkSight съдържа само част от съдържанието, което (си мисля, че) бях добавил в английската версия. Ще се поправя! От няколко години ползвам WikiMedia за фирмени нужди, но Wikipedia е с несравнимо по-мащабна архитектура, та явно ще трябва да "стъпвам" по-внимателно и да чета още повече. --HawkSight (беседа) 20:22, 5 септември 2017 (UTC)
HawkSight, няма страшно, всички сме минавали през това... и продължаваме периодично да минаваме. Още веднъж: много приятни мигове с енциклопедията! ;)
— Luchesar • Б/П 20:28, 5 септември 2017 (UTC)

Запитване за съдействие от фирма "Контракс" АД

Контракс (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)

Ако някой има желание (и време), може да отговори на тоя мейл. Ако отговаряте, моля не забравяйте копие до info-lNospam at.svgwikimedia.bg.

Здравейте,

Казвам се Полина Харизанова, маркетинг мениджър съм на фирма "Контракс" АД. Сред професионалните ми ангажименти са и публичните комуникации на компанията. Обръщам се към вас по повод публикация за фирмата ни, която наскоро открих в Wikipedia, но намирам в нея редица фактологически неточности и твърдения с неясен произход. Част от информацията е непълна и не са цитирани необходимите източници.

Тъй като бихме искали да подобрим коректността на съдържанието, се обръщам към вас за съвет как най-добре спрямо правилата на Wikipedia, би било подходящо да се редактира сегашната статия<https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%81>, така че да има материал за компанията ни, който да бъде с вярно съдържание и да се предпазим от бъдещи публикации с невярно съдържание.

Оставам на разположение за допълнителна информация и обсъждане по моето запитване.

Очаквам вашето мнение и съвет!


С поздрав,
Полина Харизанова

— Luchesar • Б/П 18:06, 6 септември 2017 (UTC)

 Тая дискусия стана доста активна, ако на някого му е интересно да чете: https://lists.wikimedia.bg/pipermail/info-l/2017-September/thread.html#257
— Luchesar • Б/П 17:02, 12 септември 2017 (UTC)
Извърших редица редакции по статията, писах и на беседата, а за капак се обадих на г-жа Харизанова и ги приканих да допринасят конструктивно--Ket (беседа) 12:49, 13 септември 2017 (UTC)

Общ проект със "Сподели България"

Здравейте! От "Сподели България", чийто фотографи от години участват в "Уики обича..." и допринасят снимки в Общомедия, работят по проект за тематично представяне на специфични области от културното-историческото и социално-битовото ни наследство. В рамките на проекта ще бъдат организирани фотоизложби, дискусии и инсталации за виртуална реалност. Някои от избраните теми са "българската археология и архитектура през вековете" и "български традиции през вековете". Идеята е да има събития в София, Пловдив, Бургас и Русе. "Сподели България" ще кандидатстват за това пред Национален фонд култура. Канят и нас да се включим като партньор, като не търсят от нас (т.е. от ФУ) финансиране, а по-скоро сродни души с които да си помагат и партнират и които с марката си да предизвикат допълнителен интерес. Аз лично бих се наел да съм част от проекта, ако решим да участваме като потребителска група (може би е хубаво да пиша и в Мета, но някак си тук е "говорилнята"). Какво мислите вие? --dimi_z (беседа) 16:11, 8 септември 2017 (UTC)

Според мен това е чудесно, предполагам ще има повече информация какво се очаква от Потребителската група, дали ще бъдат качвани изображения в Общомедия. Аз бих се включил. Така или иначе на 29 септември от 17:30 ч. ще се проведе награждаването на победителите в Националния природонаучен музей, ще може да се обсъди това, ако не и по-рано де.--Спасимир (беседа) 12:02, 11 септември 2017 (UTC)

Здравейте, идеята на проекта е да има физически тематични изложби в няколко града, както Димитър е посочил по-горе. Представяме си включване на компетентни по темите хора например Тракийско наследство, които да представят в даден момент темата, например в 15 мин. и да има дискусия. На самите експонати, ще има линк и QR код с препратки към VR оглед или видео на даден обект (наример Свещарската гробница). По време на изложбите, залагаме по двама човека, които да разясняват и предразполагат посетителите. Работата включва: Заснемане, обработка, VR турове, вграждане на информация, подготовка на лекция от експерт по дадена тема на официална част, VR live stream на официалната част, логистика по отпечатване, транспортиране, подреждане и представяне на изложбите, комуникиране на готовите VR продукти на глобално ниво. Краен срок за подаване на предложения 02.10.2017 год. Ако Уики общността вижда смисъл от съвместно участие, ще са ни необходими контактни лица, които искат да се включат в разписването на концепцията и дейностите в последствия. От страна на ShareBulgaria сме си дали срок до петък за фиксиране на партньорствата, защото няма време, а самото разписване на проекта и бюджетирането си е бач.--Georgy Palpurin ShareBulgaria team (беседа) В допълнение гнерираното визуално съдържание, ще може да се качва в Общомедия. Отделно за всеки участник, ще бъде заложено възнаграждание, което според мен не е маловажно. --Georgy Palpurin ShareBulgaria team (беседа)

За утре (14.09.2017 г.) към 18:00 ч. ще има среща в офиса на „Сподели България“, ако някой се интересува да заповяда.--Спасимир (беседа) 13:03, 13 септември 2017 (UTC)

Шаблон Флагификация

Преместено на Шаблон беседа:Флагче. — Luchesar • Б/П 19:29, 17 октомври 2017 (UTC)

Draft strategy direction. Version #2

In 2017, we initiated a broad discussion to form a strategic direction that will unite and inspire Wikimedians. This direction will be the foundation on which we will build clear plans and set priorities. More than 80 communities and groups discussed and gave feedback[strategy 1][strategy 2][strategy 3]. We researched readers and consulted more than 150 experts[strategy 4]. We looked at future trends that will affect our mission, and gathered feedback from partners and donors.

A group of community volunteers and representatives from the strategy team synthesized this feedback into an early version of the strategic direction that the broader movement can review and discuss.

The second version of the direction is ready. Again, please read, share, and discuss on the talk page on Meta. Based on your feedback, the drafting group will refine and finalize the direction.

SGrabarczuk (WMF) (беседа) 10:30, 11 септември 2017 (UTC)

Настройки на WIKIDATA

Нещо са променили настройките и не мога да се ориентирам, как да отбележа дата на смърт, например. Конкретно в случая опитах да поставя дата на смърт на Георги Калоянов (Доганхисар), която е 1958 г., но не успях. Как става сега това? Jingiby (беседа) 12:44, 11 септември 2017 (UTC)

От страницата в уикиданни – add statement и попълваш дата на смърт и вскичо, което се сетиш. --Спасимир (беседа) 12:49, 11 септември 2017 (UTC)
Не ми излиза подобна опция от менюто add statement? Jingiby (беседа) 14:03, 11 септември 2017 (UTC)

Защо небива да пишем за себе си в BG.wikipedia.org?

Защо не е разрешено всеки да може да пише информация за себе си в българския вариант на wikipedia. Защо нямаме право да пишем за това с което се занимаваме да посочваме интернет сайтове и други лични контакти? Защо е това ограничение? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 45.77.56.252 (беседа)

Защото така се създава конфликт на интереси. Ако сте убеден⋅а, че отговаряте на критериите за значимост за включване в енциклопедията, оставете някой друг да създаде страницата: със сигурност ще бъде по-обективна и безпристрастна. −PetaRZ ¬ 13:58, 11 септември 2017 (UTC)

Българската "Уикипедия"

Здравейте, може ли да ми обясните защо на всеки друг славянски език Wikipedia преведена си е Википедия, а само на български я пишем Уикипедия с У.
37.143.238.121 17:43, 11 септември 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

  • Symbol question.svg Въпрос: към 37.143.238.121 Jimmy Wales (Джими Уейлс) е основателя на Wikipedia (Уикипедия). Ако преименуваме Wikipedia като Википедия, то името му Jimmy Wales като Джими Вейлс ли да го преименуваме? --Oficialniat Б П 18:57, 11 септември 2017 (UTC)
Така е приета транслитерацията в българиския език. Така транслитерираме и Уелингтън (Нова Зеландия), Уисконсин (САЩ) и Уелс (Великобритания). Иначе щяхме да пишем и произнасяме Велс, Висконскин и Велингтон. Изключение прави името Вашингтон, чието име вероятно е навлязло в българския език чрез руски източници. --dimi_z (беседа) 11:36, 12 септември 2017 (UTC)
Само да отбележа, че ако Washigton е име на човек, то тогава е правилно да се пише Уошингтън (примерно Дензъл Уошингтън, а не Дензъл Вашингтон, а има и други) и това май го няма никъде отразено, а би трябвало, защото и там има едно изключение и това е самото име George Washington, което също има и някои особености за български като примерно, че може да бъде както Джордж Вашингтон, така и Георг Вашингтон, а произношението е Джордж Уошингтън. --Николов (беседа) 07:10, 7 октомври 2017 (UTC)
Президентът е по давност. Езикът не бива да се изнасилва. --Skl1750 (беседа) 16:52, 15 октомври 2017 (UTC)

Равно

Некой има ли представа защо употребата на = в шаблона цитат го чупи и може ли нещо да се направи? --Мико (беседа) 15:24, 12 септември 2017 (UTC)

 Мико, знакът „=“ служи за въвеждане на именуван параметър в шаблоните (име_на_параметъра = стойност) и затова има особено значение. За да бъде въведен като част от стойността (т.е. текста) на даден параметър, последният трябва да бъде указан като именуван (или номеруван). По конкретния ти казус:
{{цитат|1=Прѣстави се рабь Бжіи Ѡстоѩ Раѩковикь, погоусломь Ꙋгарчикь. и сꙋродникъ кралиѩ Марка. зеть жꙋпана Грѡпе. лѣтѡ ζ. ω. π. η (7888 = 1379 от Христа), мсца октѡмврѩ. ι (10). инд. γ (3). Васъ же млю братіѩ моѩ любимаѩ прочитающе простите ра Ба ѩко вы можете бти како ѩ. а ѩ како вы николїже.<ref name="Иванов 213">{{cite book |title= Български старини изъ Македония |last=Ивановъ |first=Йорданъ |authorlink= |coauthors= |year=1908 |publisher=Издава Българското книжовно дружество |location=София |isbn= |pages=213 |url=https://www.scribd.com/doc/88352394/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7-%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-pdf |accessdate=}}</ref>}}
Прѣстави се рабь Бжіи Ѡстоѩ Раѩковикь, погоусломь Ꙋгарчикь. и сꙋродникъ кралиѩ Марка. зеть жꙋпана Грѡпе. лѣтѡ ζ. ω. π. η (7888 = 1379 от Христа), мсца октѡмврѩ. ι (10). инд. γ (3). Васъ же млю братіѩ моѩ любимаѩ прочитающе простите ра Ба ѩко вы можете бти како ѩ. а ѩ како вы николїже.[раздел-равно 1]
Обърни внимание на 1= в началото.
— Luchesar • Б/П 15:33, 12 септември 2017 (UTC)
  1. Ивановъ, Йорданъ. Български старини изъ Македония. София, Издава Българското книжовно дружество, 1908. с. 213.
Вариант за „екраниране“ е да използваш {{=}}. --Стан (беседа) 15:39, 12 септември 2017 (UTC)
Мда - требва си да пита човек - в неколко десетки поне съм се гърчил да го заобиколим. :-) Благодарим. --Мико (беседа) 15:47, 12 септември 2017 (UTC)

This Month in GLAM: August 2017

This month in GLAM logo.png
Headlines

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 08:14, 13 септември 2017 (UTC)

BGMovies.info

Тъй сайта не съществува, а по него сме правили някога статиите за български филми предлагам два варианта. Да мине бот и да премахне всички външни препратки към сайта или да мине бот, ако е възможно и да добави архивирани връзки от миналото за всеки филми, което, струва ми се, е по-малко вероятния вариант.--Ilikeliljon (беседа) 11:46, 17 септември 2017 (UTC)

По-добре да се намерят данните през web.archive.org --Скроч б. п. 08:53, 18 септември 2017 (UTC)
Дали си струва българската интернет общност да намери сили и желание, и най-важното механизми, да поддържа подобен род „изчезващи“ сайтове... --Stanqo (беседа) 10:31, 18 септември 2017 (UTC)

Из техническия бюлетин на Уикимедия (#38, 2017)

В Специални:Приноси вече е (или скоро ще бъде) възможно да бъдат показвани приносите не само на отделни IP адреси, но и на цели мрежови блокове. Досега достъп до тази информация имаше единствено посредством външен инструмент, който работеше бавно, а понякога и въобще спираше. В момента, в който се потвърди, че функционалността работи, ще бъде актуализиран нашия шаблон {{Инструменти за IP адрес}}.
— Luchesar • Б/П 14:18, 18 септември 2017 (UTC)

Авторско право на снимки

Здравейте! Във фейсбук намерих една страхотна страница, съдържаща много стари снимки от историята на България (https://www.facebook.com/SpomeniOtTsarstvoBulgaria/) Въпросът ми е: мога ли да ги качвам към някои статии в Wikipedia, понеже тези снимки са правени преди повече от 100 години, така че авторското им право би трябвало вече да е изтекло? (Просто ще е грехота такава част от историята ни да не остане публикувана в и популяризирана в сайт като Wikipedia)


Denis Nikolov (беседа) 21:45, 18 септември 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Това, кога са правени снимките е без значение. Трябва авторът да е починал преди 70 или повече години. Ако има такива снимки, можете да ги качвате в Общомедия, както е направено със следната снимка: [1] --Стан (беседа) 23:15, 18 септември 2017 (UTC)
Оцветените снимки също почти сигурно не са подходящи, тъй като извършилите оцветяването може да имат претенции.
— Luchesar • Б/П 01:27, 19 септември 2017 (UTC)
Дано тази с циганите да става (макар и след 9.ІХ.). Изключителна е! --Rumensz (беседа) 06:11, 19 септември 2017 (UTC)

Symbol question.svg Въпрос: Здравейте Всички: Във връзка с авторското право при качване в Общомедия някой вещ би ли разяснил какъв е статутът на материали които са обществено достояние вследствие на авторски дарителски акт, с документиран отказ от авторски права. Ще се третират ли те тук като (материали, произведения на изкуството или други) като такива без авторски права. Благодаря. Поздрави от Oficialniat Б П 09:48, 19 септември 2017 (UTC)

c:Commons:OTRS — Luchesar • Б/П 10:08, 19 септември 2017 (UTC)
С малко уточнение на преминала по пътя на OTRS: - точният термин е не „отказ от авторски права“, а „the copyright holder has approved publication under the terms mentioned on this page“. По-точно, по отношение на тази снимка бе издирен притежателят на авторското право, помолен да попълни съответния формуляр и аз пуснах заявка на посочения мейл. Ползвах инструкциите, посочени в раздела If you are NOT the copyright holder. Разрешението беше дадено за две седмици--Ket (беседа) 10:37, 19 септември 2017 (UTC)
Благодаря и на двама ви за (конкретността), и най вече за изчерпателният отговор на @ symbol.svgKet:, на който разчитах. Поздрави от Oficialniat Б П 10:53, 19 септември 2017 (UTC)

Статия за град Свищов

Свищов (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)

Здравейте!

Дълго време в статията за Свищов в Уикипедия бе помесетна информация за зигарянето на града през 1810 г. и 1829 г. от руските войски по време на поредните войни с Османската империя. За тези събития има множество български, френски, руски източници, които бяха надлежно цитирани. От 14 септември насам постоянно статията се променя, като се изопачават исторически факти. Корекциите са в посока "Русия не е изгаряла Свищов, турците са го направили". В момента стои тази версия и е заключена опцията за редактиране. Твърденията не са подкрепени с никакви източници. Изцяло съчинени и манипулативни.

Какво може да се направи срещу подобна подмяна на историята?

--Предният неподписан коментар е направен от Radoslav.Yordanov (приноси • беседа) 06:09, 21 септември 2017‎ (UTC)

Ще имате възможност да редактирате 4 дни след като сте се регистрирали, дотогава моля прочетете приветствието на беседата си и особено Първи стъпки--Ket (беседа) 09:13, 21 септември 2017 (UTC)

Преддверие или предверие?

Кое е правилно, в Интернет ми излизат и двете. --Termininja 15:17, 22 септември 2017 (UTC)

Правилно е да се пише с двойно д --ikonact (беседа) 15:19, 22 септември 2017 (UTC)
Аз го видях това, но не знам на кого да вярвам (виж тук [2], [3]). --Termininja 15:25, 22 септември 2017 (UTC)
Преддверие - състои се от две думи - пред и двери (врата). Затова се пише с двойно Д. --Молли (беседа) 16:33, 22 септември 2017 (UTC)
Като потвърждение: преддверие в Речник на българския език (ИБЕ на БАН). Речникът е изключително ценен, въпреки че се забелязва някои непълноти.--Zhoxy (беседа) 17:24, 22 септември 2017 (UTC)
Супер, мерси на всички. Значи, повечето източници са за двойно д. Който иска може да помага да ги оправим тези. --Termininja 17:27, 22 септември 2017 (UTC)
Оправих с бота грешката в 96 страници. --Стан (беседа) 17:51, 22 септември 2017 (UTC)

Из техническия бюлетин на Уикимедия (#39, 2017)

  • Вече ще получавате съобщение, когато някой се опитва да влезе в системата през вашата сметка и не успее. Ако опитът е от устройство или IP адрес, през които сте се логвали успешно преди, предупреждението ще бъде изпратено след пет неуспешни опита. От съображения за сигурност, скоро ще получавате по подразбиране съобщения по имейл, когато някой се опитва да влезе в системата през вашата сметка и когато някой успешно влезе от ново устройство или IP адрес. Тези съобщения ще може да бъдат изключени във вашите настройки.
  • Обсъжда се фундаментална промяна в мобилната версия на сайта. За повече информация вижте m:Reading/Web/Projects/NewMobileWebsite#Proposal.
  • От предишни издания на бюлетина: Можете да включите оцветяване на уики синтаксиса в прозорците за редактиране чрез настройката тук.

— Luchesar • Б/П 13:35, 26 септември 2017 (UTC)

Редакторска война

Здравейте,

Бях блокиран за два дена, т.к. спазвах принципите на Уикипедия. Това, което не успях да публикувам беше следното:

Здравейте,

Водя редакторска война с Jingiby. В статията за Симеон I премахвам популярния мит, че е притежавал реално титлата цар, като се позовавам на принципите на Уикипедия, а именно, че не може да се твърди нещо, за което няма нито един източник. Вероятно и някой от четящите тук ще се изненада за това, но аргумента, който ми изтъкна Jingiby, че така е чувал, е меко казано несериозен.

Създал съм беседа, в която прегледно съм изброил, че хипотеза не може да бъде представяна като факт, че провъзгласяването за цар е най-недостоверната хипотеза измежду възможните (титла „кесар“, „духовно осиновяване“ и „архипастирска благословия“), че самопровъзгласяването няма стойност, така, както и Jingiby не ми призна, че съм цар, пък аз се самопровъзгласих, и това че още по него време Лакапин ясно ме отговаря: "И тъй, ако ти желаеш да се именуваш цар на ромеите, нищо не ти бърка да се прогласиш и за господар на цялата земя, на която ти не притежаваш дори и най-малка част за поселение, ако и да мечтаеш много за себе си; ако ли пък искаш, (то наричай се) и амермумин на сарацините, за да станеш по-страшен за хората" – т.е ирония, и нищо повече.

Ще бъдат ли приложени уики принципите за безпристрастност и позоваване на източници в тази статия или приемаме македонския манталитет на свободни съчинения? Ani♛saj 19:21, 26 септември 2017 (UTC)

Губите си времето да убеждавате редакторите тук, тъй като нашето мнение е без особено значение. Просто трябва да се цитират благонадеждни вторични източници (в случая академични публикации на медиевисти), което не виждам да е правено. --Спас Колев (беседа) 10:30, 28 септември 2017 (UTC)
Неутралната гледна точка е изброяването на всички хипотези от компетентни източници. --Stanqo (беседа) 19:23, 1 октомври 2017 (UTC)
Доколкото разбирам въпроса е в източниците и качеството им. Има общоприето в Уикипедия мнение за това що е достоверен източник. В свободните разговори в Уикипедия прилагателното „достоверен“ често се изпуска, но се подразбира. Пише се това, за което има достоверни източници. Когато влизаш в една общност ти се приспосовяваш към нея, а не тя към теб. Други въпроси?--GVF (беседа) 20:45, 3 октомври 2017 (UTC)

Предлози

Здравейте. По повод въпрос на беседата ми, бих желал мнението на общността относно изписването на „Категория:Литературни награди на / в *държава*“. Въпросното айпи, свързано с Потребител:Darldarl, създава доста такива категории напоследък и затова е хубаво да има унифициране на изписването, с цел избягване на евентуално дублиращи се категории (което вече се случи). --ShockD (беседа) 07:38, 29 септември 2017 (UTC)

Според мен „на Германия“ означава, че наградата се връчва от Германия, т.е. от някакъв официален орган, което е приложимо за държавни ордени и подобни. В случая „в Германия“ или „Германски ... награди“ ми се струва по-уместно (а и обхваща както държавни награди, така и такива на други организации). --Спас Колев (беседа) 10:56, 29 септември 2017 (UTC)
Да, и аз си мисля, че простата употреба на прилагателно е добър компромисен вариант. --ShockD (беседа) 11:05, 29 септември 2017 (UTC)
Може да се използва комбинация, например Литературни награди в Германия (официални и на неправителствени организации) с подкатегория Литературни награди на Германия (ако става дума за официални държавни награди). При прилагателните има една неяснота кое точно им е „германското“, дали са в държавата или са на държавата, или пък е свързано с германците. --Стан (беседа) 11:49, 29 септември 2017 (UTC)

Ако няма възражения, в скоро време ще преместя всички категории с на като такива с в, тъй като това изглежда е мнението на мнозинството. Darldarl явно няма предпочитания, щом не се е включил тук. --ShockD (беседа) 07:41, 2 октомври 2017 (UTC)

Включвам се. България има свои международни награди. Можем ли да кажем напр.: сръбският поет Васко Попа получи литературната награда в България „Златен венец“ (пример). По правилно е, според скромното ми мнение: "получи литературната награда на България „Златен венец“". Поздрави. -- Darldarl 10:46, 2 октомври 2017 (UTC)
Darldarl, не променяйте чужди реплики по какъвто и да е начин, дори ако просто става дума за пунктуация!
— Luchesar • Б/П 11:01, 2 октомври 2017 (UTC)
В такъв контекст "в България" не е добре, но според мен и "на България" е неточно (с изключение на държавните награди). В изречение коректно би било „получи литературната награда на Съюза на българските писатели (примерно) „Златен венец“. --Спас Колев (беседа) 11:14, 2 октомври 2017 (UTC)

Непроверени редакции

Има ли някой от групата на патрульорите, който преглежда непроверените редакции? --Vodnokon4e (беседа) 19:03, 29 септември 2017 (UTC)

Аз си гледам само списъка за наблюдение. Да, знам, че това е доста малка част от редакциите, но за съжаление в момента не мога да отделя повече време. :(
— Luchesar • Б/П 19:06, 29 септември 2017 (UTC)
И аз като Лъчо--Ket (беседа) 19:54, 29 септември 2017 (UTC)
Аз гледам моя списък за наблюдение, който не е никак малък и винаги остава нещо за следващ ден и в крайна сметка са се натрупали доста стари неща. Гледам и 90% от новите статии. Защо?--Rebelheartous (беседа) 20:48, 29 септември 2017 (UTC)
А, няма конкретна причина, просто се питах колко от редакторите преглеждат маркираните като непроверени. Знам, че е досадно, но когато се прави поне от няколко човека, е нищо работа.--Vodnokon4e (беседа) 20:51, 29 септември 2017 (UTC)
Аз също преглеждам, когато съм тук, но има теми, които не докосвам, защото нямам понятие от тях - футбол, кеч, фолк певци и техните албуми. Може би има и други, но засега не се сещам. --Молли (беседа) 21:20, 29 септември 2017 (UTC)
Аз ги преглеждах редовно, когато имах време, но напоследък нямам. По принцип активността на патрулирането може да се види в Дневник на патрула, като се избере Type of patrol: Manual. И искам да поздравя Vodnokon4e за отмятането на около 99% от патрулската работа - обикновено като вляза по малките часове всичко е отпатрулирано :-). А докато беше в почивка имаше редакции, които стояха толкова дълго време непатрулирани, че след около месец се отпатрулирваха автоматично. --ShockD (беседа) 07:28, 2 октомври 2017 (UTC)
По-скоро си мислех да помоля редакторите, които минават след нови редактори, да отбелязват приносите им (ако са добри - като отпатрулирани, ако не - каквото там е нужно). Зощото сега има много редакции, които са си останали маркирани в червено, но е минал патрульор да поправя дреболии. Така се губи времето на друг патрульор да влиза и преглежда маркираната с червена удивителна. Но не е болка за умиране, може и без това - просто ще е в помощ.--Vodnokon4e (беседа) 17:32, 2 октомври 2017 (UTC)
Да. Това е смисълът на групата на патрульорите. Да патрулира и поправя може всеки нерегистриран потребител. Според мен, обаче, някои патрульори може би не маркират редакции като проверени, след като са внесли поправки, защото все още не са сигурни в правотата си и затова предпочитат още някой да прегледа след тях. Аз съм го правил 2-3 пъти, когато темата ми е била много далечна. --ShockD (беседа) 08:01, 3 октомври 2017 (UTC)

Ботевград – първият уикиград в България

WikiBotevgrad logo 02.png

На 11 октомври 2017 г., от 17:30 ч. в библиотека „Иван Вазов“ в Ботевград, ще се състои представяне на проекта между Потребителската група, Община Ботевград, библиотека „Иван Вазов“ и Историческия музей в Ботевград за създаване на WikiBotevgrad – първият уикиград в България. Всички са поканени.

Wikimedia Movement Strategy phase 2, and a goodbye

Здра́сти,

As phase one of the Wikimedia movement strategy process nears its close with the strategic direction being finalized, my contractor role as a coordinator is ending too. I am returning to my normal role as a volunteer (Tar Lócesilion) and wanted to thank you all for your participation in the process.

The strategic direction should be finalized on Meta late this weekend. The planning and designing of phase 2 of the strategy process will start in November. The next phase will again offer many opportunities to participate and discuss the future of our movement, and will focus on roles, resources, and responsibilities.

Благодаря́, SGrabarczuk (WMF) (беседа) 21:34, 30 септември 2017 (UTC)

This Month in Education: September 2017

Wikipedia Education Globe 2.pdf
This Month in Education

Volume 6 | Issue 8 | September 2017

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue

Featured Topic "Wikipedia – Here and Now": 40 students in the Summer School "I Can – Here and Now" in Bulgaria heard more about Wikipedia

From the Community

Klexikon: the German 'childrens' Wikipedia' in Montréal

Wikipedia is now a part of Textbook in Informatics

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 02:24, 1 октомври 2017 (UTC)

Редактиране на заглавие на статия?

Преместено в Беседа:Кентавър (съзвездие)#Центавър/Кентавър. --Спас Колев (беседа) 08:33, 5 октомври 2017 (UTC)