Направо към съдържанието

Уикипедия:ЧЗВ за читатели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Как да търся информация в Уикипедия?[редактиране на кода]

Би трябвало на всяка страница в Уикипедия да виждате малко поле за търсене. Напишете там това, което ви интересува. За повече информация вижте Уикипедия:Търсене.
Можете да използвате също така Google, за да търсите в Уикипедия. За тази цел използвайте тази страница. Имайте предвид, че индексацията на Google може да не е обновена.
Потребителят AxelBoldt е създал помощно средство за търсене в Уикипедия. Можете да си го вземете от тази страница.

Мога ли да използвам информация от Уикипедия на моя сайт?[редактиране на кода]

Да. Може да използвате информация от Уикипедия, стига да спазвате условията на лиценза за свободна документация на ГНУ. Вижте Уикипедия:Авторско право и Уикипедия:Условия за ползване.

Ако направя препратка от моя сайт към Уикипедия, задължен ли съм да използвам лиценза за свободна документация на ГНУ за моя сайт?[редактиране на кода]

Не. Поставянето на връзки към уебсайтове не е действие, което попада под регулацията на законите за авторското право, така че Лицензът GFDL не е приложим в такива случаи.

А ако цитирам няколко изречения?[редактиране на кода]

Не, за цитирането на няколко изречения не е необходимо да лицензира вашия текст под GFDL, тъй като цитатите в обем, оправдан от целта, попадат под Чл. 24. от ЗАПСП за свободно използване без заплащане на възнаграждение.

А ако цитирам цяла статия?[редактиране на кода]

Консултирайте се с юрист по интелектуална собственост или просто лицензирайте материала си под условията на GFDL. Все пак уикипедианците се опитват да бъдат добронамерени, така че малките нарушения на авторските ни права се добавят на страницата Уикипедия:Спазване на GFDL, но е малко вероятно да имат съдебни последици.

Мога ли да се сдобия с Уикипедия на диск, мога ли да сваля всичко?[редактиране на кода]

Организацията SOS Children е издала сборният диск 2006 Wikipedia CD Selection [1] на английски език за ползване в училищата. Дискът може да се сваля безплатно от уебсайта на организацията
Цялата база данни може да се свали, но за можете да я използвате на практика, трябва да си настроите уеб сървър, PHP, MySQL и софтуера МедияУики. Идеите за публикуване на пълно копие на хартия или диск понастоящем са на ниво обсъждане в Уикипедия на английски език, на страницата Wikipedia:Pushing To 1.0.
Въпреки това някои уикипедианци са правили различни версии на базата данни на английската уикипедия, във формат TomeRaider за офлайн четене. За повече информация вижте Wikipedia:TomeRaider database, както и Wikipedia:Mirrors and forks.

Как да цитирам статия от Уикипедия?[редактиране на кода]

Цитирайте статиите по начина, по който бихте цитирали всяка друга статия в своята публикация. Не е задължително да цитирате отделните автори, но би трябвало да включите поне датата, на която сте взели статията. В най-добрия случай напишете датата и часа, като можете да получите тази информация от историята на страницата. Вижте също информацията за инструмента „Цитиране на статията“.

Има ли списък на всички статии по азбучен ред?[редактиране на кода]

Да, специалната страница Всички страници съдържа препратки към всички статии в енциклопедията по азбучен ред. Можете да направите търсене и само между страниците започващи с определена представка. Удобна разбивка на енциклопедичните статии по адбучен ред е достъпна през страницата Уикипедия:Азбучник.