Улрих Найсер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Улрих Найсер
Ulric Neisser
американски психолог
Роден
Починал

Националност САЩ
Учил вХарвардски университет
Научна дейност
ОбластПсихология
Работил вКорнелски университет

Улрих Найсер (на немски: Ulric Neisser) е американски психолог от немски произход, член на Американската академия на науките, виден преподавател във философския факултет на Корнейлския университет. С новаторския си подход в научните си изследвания, Улрих Найсер поставя началото на когнитивната психология. Основните теоретични конструкции на когнитивната психология са пряко свързани с елемента познание. Познавателната психология, както често е наричана когнитивистиката (на латински: cognitio – „познание“), претендира да бъде научно обоснован интердисциплинарен клон на психологията.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Улрих Найсер интерпретира когнитивната психология като междудисциплинарен клон на психологията, защото в нея той залага на интуитивните модели на класическото философско мислене, съчетани с емпиричните резултати от експерименталната психология. Той има трудната задача да създаде теоретичната доктрина на когнитивната психология в годините на абсолютния апогей на бихевиоризма. За Найсер и неговите сподвижници, когнитивната психология е реална възможност да се редуцира механистичния дух на бихевиористичния модел – стимулреакция.

През 1967 г., излиза основния научен труд на Найсер, озаглавен „Когнитивна психология“. Тази книга представлява интересна комбинация между опит за хронологично представяне на историята на психологията и последователно излагане на основните принципи на когнитивното направление в науката. Публикуването на тази книга е резултат и от съвместната работа на Улрих Найсер с влиятелната личност на Джордж Милър. По времето, когато Найсер започва академичното си следване, Джордж Милър създава първия Център по когнитивни изследвания, заедно с един друг пионер в когнитивизма – Джеръм Брунър. И Брунър и Милър поставят акцент в своите изследвания върху информационния поток от когниции. Този поток от когниции нахлува в съзнанието на човека по обичайните сензорно – перцептивни пътища, контролирани от централната нервна система и главния мозък. Найсер открива, че механизмите на когнитивното изследване изискват непряко инструментално наблюдение над информационния поток и неговото протичане, а способност за системно изучаване и обяснение на случващия се процес.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Neisser U. "Cognitive Psychology Appleton Centyry – Crofts New York, Ulric Neisser – Cornell University