Улрих Найсер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Улрих Найсер
немски психолог
Роден
Починал
Научна дейност
Област Психология

Улрих Найсер (на немски: Ulric Neisser) е американски психолог от немски произход. Найсер е член на Американската академия на науките, виден преподавател във философския факултет на Корнейлския университет. С новаторския си подход в научните си изследвания, Улрих Найсер поставя началото на когнитивната психология. Основните теоретични конструкции на когнитивната психология са пряко свързани с елемента познание. Познавателната психология, както често е наричана когнитивистиката (от латински език - ( "cognitio" - познание ) претендира да бъде научно обоснован интердисциплинарен клон на психологията.

Улрих Найсер интерпретира когнитивната психология като междудисциплинарен клон на психологията, защото в нея той залага на интуитивните модели на класическото философско мислене, съчетани с емппиричните резултати от експерименталната психология. Улрих Найсер има трудната задача да създаде теоретичната доктрина на когнитивната психология,в годините на абсолютния апогей на бихевиоризма. За Найсер и неговите сподвижници, когнитивната психология се явява реална възможност да се редуцира механистичния дух на бихевиористичния модел стимул - реакция.

През 1967 г излиза основния научен труд на Улрих Найсер, озаглавен "Когнитивна психология'. Тази книга представлява интересна комбинация между опит за хронологично представяне на историята на психологията и последователно излагане на основните принципи на когнитивното направление в науката. Публикуването на тази книга е резултат и от съвместната работа на Улрих Найсер с влиятелната личност на Джордж Милър. По времето, когато Улрих Найсер започва академичното си следване, Джордж Милър създава първия Център по когнитивни изследвания, заедно с един друг "пионер" в когнитивизма Джеръм Брунър. И Джеръм Брунър и Джордж Милър поставят акцент в своите изследвания върху информационния поток от когниции. Този поток от когниции нахлува в съзнанието на човека по обичайните сензорно - перцептивни пътища, контролирани от централната нервна система и главния мозък. Найсер открива, че механизмите на когнитивното изследване изискват непряко инструментално наблюдение над информационния поток и неговото протичане,а способност за системно изучаване и обяснение на случващия се процес.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • [ Neisser U. "Cognitive Psychology Appleton Centyry - Crofts New York ],Ulric Neisser -Cornell University
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.