Уолтър Шира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уолтър Шира
американски астронавт
Информация
Роден12 март 1923 г.
Хакенсак, САЩ
Починал3 май 2007 г. (84 г.)
Ла Хоя САЩ
Националностамериканец
Друга професиятест пилот
Званиекапитан от USN
Престой в космоса12 денонощия 7 часа 12 мин.
СелекцияГрупа НАСА-1 (1959)
МисииМъркюри 8, Джемини 6А, Аполо 7
Емблема на мисията
Пенсиониране1968
Уолтър Шира в Общомедия

Уолтър Марти Шира, известен с прякора Уоли, (на английски: Walter Marty Schirra, Jr., Wally) (12 март 1923 – 3 май 2007 г.) е американски тест пилот и астронавт на НАСА. Първият човек в света летял в космоса три пъти и единствения американец участвал в полети от програмите Мъркюри, Джемини, и Аполо. Шира е единият от двамата астронавти в света пилотирали три типа (поколения) космически кораби.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Уолтър Шира е завършил колежа Dwight Morrow High School в Ингълууд, Ню Джърси през 1941 г. и Технологичния институт на Ню Джърси през 1944 г. с бакалавърска степен по аерокосмическо инженерство.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Шира постъпва във Военноморската академия на САЩ в Анаполис, Мериленд през 1945 г. Като висшист е произведен предсрочно и зачислен в екипажа на бойния кораб USS Alaska, с който участва в последните месеци на Втората световна война на Тихоокеанския театър на военните действия. След войната завършва школата за морски летци в Пенсакола, Флорида и става командир на ескадрила. Той е едва втория пилот от авиацията на USN, който достига 1000 полетни часа на реактивен самолет. По време на войната в Корея, Шира извършва 90 бойни полета и постига една въздушна победа срещу МиГ-15. След войната завършва школата за тест пилоти и става инструктор. Включен е в екипа на летците-изпитатели на новия тежък изтребител F-4 Fantom. В кариерата си има общ нальот от 4577 полетни часа, почти всички на реактивни машини и 267 кацания на палубата на самолетоносач.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Уолтър Шира е избран астронавт от НАСА като член на първата група астронавти на 2 април 1959 година. Той е петият американец и общо девети човек в света осъществил космически полет. Шира е единственият американски астронавт, участвал в полети от програмите Мъркюри, Джемини, и Аполо. Заедно с Джон Йънг са единствените двама астронавти в света, пилотирали три различни поколения космически кораби.

Космически полети[редактиране | редактиране на кода]

Уоли Шира е летял в космоса като член на екипажа на следните мисии:

Космически полети на Уолтър Шира
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 3 октомври 1962 Мъркюри 8
Пилот 09 часа 13 мин. 15 сек.
2 15 декември 1965 Джемини 6А
Командир 1 денонощие 01 час 51 мин. 24 сек.
3 11 октомври 1968 Аполо 7
Командир 10 денонощия 20 часа 09 мин. 03 сек.
Сумарно време в космоса – 12 денонощия 07 часа и 12 минути

След НАСА[редактиране | редактиране на кода]

След полета на Аполо 7, Уоли Шира става консултант в американската телевизионна компания CBS и коментира заедно с Уолтър Кронкайт всички кацания на Луната. Умира на 84-годишна възраст през 2007 г. от злокачествен тумор. След кремацията, прахът му е разхвърлен над морската повърност от палубата на най-мощния боен кораб в света – атомният самолетоносач USS Ronald Reagan (CVN 76). Три палубни изтребителя F-18 дават 21 салюта в чест на космическия герой. Кораб от състава на USN носи неговото име.

Корабът У. М. Шира в Гуантанамо бей, Куба

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]