Успение Богородично (Хасково)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за църквата в Узунджово. За други значения вижте Успение Богородично (пояснение).

„Успение Богородично“
Sv bogorodica haskovo.jpg
общ изглед
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Хасково
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Пловдивска
Архиерейско наместничество Хасковско
Архитект Щерю Арнаут
Време на изграждане 1837 г.
Съвременен статут действащ храм

„Успение на Пресвета Богородица“ е православна църква в град Хасково, България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Това е най-старата църква в града. Хасковлии полагат много усилия, за да получат разрешението за строеж на църквата по време на Османското владичество. Построена е от брациговския костурски майстор Щерю Арнаут.[1] Освещаването се е състоява на Голяма Богородица, 15 август 1837 година.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

По неизвестни причини църквата е ориентирана почти напълно на югоизток-северозапад. В стилно отношение тя представлява корабна базилика с 2-скатен покрив без кубета. Вътре има 3 олтарни апсиди. Иконостасът е дело на Дебърската школа и е с богата дърворезба. От стенописите най-забележителен е образът на Христос Вседържител, изрисуван в средата на свода в огромни размери.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Голяма енциклопедия България, том 10. София, Българска академия на науките, Научноинформационен център „Българска енциклопедия“, Книгоиздателска къща „Труд“, 2012. с. 3874.
  2. Църква Успение на Пресвета Богородица, Хасково. // Туристически информационен център – Хасково. Посетен на 27 ноември 2015.
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония