ФК Ел Пи Суперспорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Женски футболен клуб „ЕлПи Суперспорт“ е регистриран в София, България.

Основан е през 2001 г. Член на БФС и УЕФА със съдебна регистрация ф.д. №5604/2004 на СГС. Той е първият български участник в шампионска лига на УЕФА спечелил точка в груповата фаза. През всичките години от създаването си ЛП Суперспорт е неизменен участник в държавното първенство и турнира за купата на България. При всичките си участия регистрира класиране сред призьорите. Играе мачовете си на стадион „Герман“, с капацитет 2000 места и на стадион „Люлин“. Основният екип на отбора е тъмносини фланелки с оранжеви яки, тъмносини гащета и тъмносини чорапи. Старши треньор на отбора е Лъчезар Паланков.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Трети на Балканиада за девоЍки U 14 Солун Гърция / 2007 г.

  • Четвърто място на World Sports Festiwal девоЍки U13 Виена Австрия 2009 г./от 12 отбора/
  • Четвърти на световен футбол-фестивал турнир за девоЍки U17 w Haarlem Холандия -2008 г.

От създаването на лига за девойки в България са проведени осем турнира в различни региони на страната, в които от седем участия ЛП Суперспорт е спечелил шест първи и едно второ място през 2005 г. и е официален шампион за девойки мл. и ст. възраст за 2006 г., както и победител на „АЛИОТ“ куп 2006 г.

Не по малко са и индивидуалните призове. Голмайстор на всички първенства в които е участвала, както и на нац. отбори жени и девойки е нападателката на отбора Лиляна Костова. За най-добри вратарки са определяни титулярките и в нац. отбор девойки: Вероника Минчева и Теодора Кодова, а те заедно с още пет момичета от тима са и ядро на нац. отбор участващ в три евро квалификации в периода 2002 – 2006 г.

Практика на клуба е да издирва и привлича талантливи девойки от цялата страна, които да се подготвят и учат в София и разкриване на интернат за таланти.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]