Направо към съдържанието

Фондация „Четири лапи“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фондация „Четири лапи“
Информация
Типмеждународна, неправителствена, природозащитна и хуманитарна организация
Мото„Повече човечност към животните“
ОснованаАвстрия, 1988 г.
Положениефондация
СедалищеАвстрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Нидерландия, Румъния, САЩ, Украйна, Унгария, Швеция, Южна Африка
Регионсветовно
Хели Дунглер, Йозеф Пфабиган
Сайтwww.four-paws.org
Фондация „Четири лапи“ в Общомедия

Фондация „Четири лапи“ (на немски: Vier Pfoten), стилизирано в логото като FOUR PAWS, е международна организация за защита на животните със седалище във Виена.

Основните цели на фондацията са защита на животните, безопасност на хората и опазване на природата. [1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Фондация „Четири лапи“ е основана през 1988 г. в Австрия с първоначална цел да се бори срещу фермите за животинска кожа с косъм и батерийно отглеждане на кокошки носачки.

В ранните години на дейността си, фондацията съдейства за затваряне на редица ферми за кожа с косъм, слага край на транспортирането на диви птици от 2 авиолинии и осведомява за страданието на мечките като туристическа атракция.

„Четири лапи“ започва международна дейност през 1994 г. Има офиси в 9 европейски държави. Този международен подход позволява на фондацията да провежда по-ефективни кампании и да подобрява живота на хиляди животни всяка година.

България[редактиране | редактиране на кода]

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки край гр. Белица

Фондация „Четири лапи“, в сътрудничество с Фондация „Бриджит Бардо“, изгражда парк за рехабилитация на танцуващи мечки на територията на България, в непосредствена близост до град Белица. Пресъздадени са условията, които са най-близки до тези, в които живеят в естествена среда.

Паркът за танцувщи мечки започва да изпълнява дейността си през 2000 г., когато в него са настанени 3 мечки. През следващите години ги последват повече, а паркът също така разширява площта си.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сайт на Фондация „Четири лапи“ Архив на оригинала от 2018-05-06 в Wayback Machine./
  2. Парк за мечки, информация в сайта belitsa.com на град Белица