Формула Рено

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Формула Рено 2.0
Asia formula renault 2016.jpg
Азия, 2016 г.
Информация
Спорт Автомобилни спортове
Основан 1971
Уебсайт Renault Sport
Формула Рено 2.0 в Общомедия

Формула Рено е името на редица болиди, Рено е най-активния автомобилен производител в моторните спортове. Обикновено в разговорния речник на моторспорт ентусиастите под Формула Рено се има предвид Формула Рено 2.0, докато Формула Рено 3.5 се нарича Световни Серии на Рено, а Формула Рено 1.6 обикновено Формула Кампус.

Формула Рено е шампионат който води началото си от 1971 година когато е създаден заедно от Рено и Елф с цел да се обучават млади пилоти които да се състезават за Елф и Рено. До края на 80-те години шампионата е само във Франция, но тогава Рено Спорт решава да предприеме офанзива срещу тогавашния лидер Формула Форд. До началото на 2001 година се създават шампионати във всички Западно Европейски страни, а от 2006 г. някой от тях бяха обединени за да се засили конкуренцията между пилотите. Трудно е да се прецени кой от всичките Формула Рено шампионати е най-силен, конкуренцията се мени всяка година, но победите във всичките Западно Европейски шампионати са еднакво ценни. Съществува и Еврокупа която има за цел да даде представа за съотношението на силите, но обикновено в нея не всички от най-добрите пилоти и отбори могат да вземат участие.

Болиди[редактиране | редактиране на кода]

Шаси[редактиране | редактиране на кода]

Шасито се произвежда от Татус и отговаря на изискванията за Ф3 от 2000 година. Това е годината в която сега актуалното шаси бе въведено, но обикновено всяка година Рено Спорт пуска подобрения които отборите могат да си закупят. Тези подобрения са главно в аеродинамиката, но понякога има и в окачването, електрониката и сигурността.

Болида трябва да тежи 565 кг. с пилота, а аеродинамиката е напревена по последните тенденции във Ф1. Също на разположение на младите пилоти е и 8-канална телеметрична система на АйМ, с която младите пилоти да работят върху настройване на шасито и подобряване на карането си.

Двигател и скоростна кутия[редактиране | редактиране на кода]

Двигателя идва от Рено Клио и е 2.0 литров, с мощност от 192 к.с. при 6500 об/мин. Електронното управление на двигателя идва от Магнети Марели. Всички двигатели са пломбирани и имат около 5000 км. ресурс преди да трябва да минат на ревизия от Рено Спорт.

Скоростната кутия е 6 степенна, подредена от Садев. Отборите имат на разположение 3 типа предавки за различните трасета – Къси, Средни и Дълги.

Гуми[редактиране | редактиране на кода]

Гумите във всички европейски серии на Формула Рено са слик, който се доставя задължително от Мишлен. Това е и най-големия разход на отборите, цената на гумите нужни за тестове и състезания са най-голямото перо в бюджета на отбора.

Състезателен Формат[редактиране | редактиране на кода]

Формата обикновено варира в зависимост от шампионата, но при всички европейски серии има 1 квалификационна сесия и 2 състезания от по 100 км.

Скорост[редактиране | редактиране на кода]

Формула Рено предлага идеалната стъпка на младите пилоти да навлезнат в състезанията с болиди, времената за обиколка на болидите от Формула Рено са сравними с тези на състезателните ГТ автомобили от категорията ГТ2. Болид от Формула Рено е в състояние да се ускори от 0 до 160 км/ч за около 4.5 сек. Формула Рено е идеалната категория за подготовка на пилотите преди Формула 3, скоростта в обиколка е само с няколко секунди по-бавна и дава реална представа за Ф3.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Огромна част от пилотите във Ф1 са минали през този шампионат. Световния шампион Кими Райконен дори сензационно дебютира директно във Формула 1 от Формула Рено. МакЛарън-Мерцедес и Рон Денис избраха най-добрия дебютант в историята на спорта Люис Хамилтън да премине Формула Рено за два и половина сезона. В болшинството си най-добрите съвременни млади пилоти минават през Формула Рено, затова и всяка една програма за подготовка на пилоти има представители именно във Формула Рено.

Българските пилоти Мирослав Петков, Християн Димитров и Симеон Иванов също са участвали в такъв шампионат.

Участие[редактиране | редактиране на кода]

Няма ограничение на бройката отбори във Формула Рено, въпреки че на някой стартове е имало по близо 50 пилота. Ограничението идва от финансови съображения, сезон във Формула Рено може да струва и 40 хил. евро (изкл. болида), така и 350 хил. евро. Основно зависи от бройката състезания в който ще се вземе участие заради транспортни разходи и такса участие, но най-вече зависи от бройката тестове които пилота ще проведе с нови гуми.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Формула Рено 2.0[редактиране | редактиране на кода]

Европа
Америка
Азия

Формула Рено 1.6L[редактиране | редактиране на кода]

Европа
Америка

Други подобни шампионати с участието на Рено[редактиране | редактиране на кода]

Европа
Америка

Източници[редактиране | редактиране на кода]