Формула Форд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Формула Форд
Настоящ сезон или издание на турнира 2013
Информация
Спорт Автомобилни спортове
Основан 1966
Държави нет
Настоящ победител Ник Танди (2007)
Официален уебсайт Британска Формула Форд
Формула Форд в Общомедия

Формула Форд е най-популярната категория едноместни автомобили с открити колела, буквално хиляди пилоти по цял свят се състезават в нея. До средата на 90-те години беше и най-популярната категория която най-добрите млади картингисти избираха за да започнат кариерата си.

История[редактиране | редактиране на кода]

Формула Форд е създадена през 1966 година когато Джим Ръсел, един от пионерите в училищата за пилоти, осъзнават нуждата за създаване на лесно достъпна формула в която младите пилоти да започват. Дори в началото е имало максимум на цената на която да се продават шаситата. Първото такова шаси е конструирано от Лотус и този болид е използвал сериен двигател и скоростна кутия от Форд и шосейни гуми, но за разлика от конкурента си Формула Вий, първия Лотус е използвал окачване специално конструирано за него, докато във Формула Вий се използва окачването от Фолксваген Костенурка.

Категории[редактиране | редактиране на кода]

Има много различни категории Формула Форд] най-популярната е и най-малката – Формула Форд 1600, в нея се използва 1.6 литров двигател Форд(от моделните семейства Кент, Зитек и Дюратек), колите използват шосейни гуми или сликове на фирмата Ейвън които имат доста дълъг живот. Обикновено шасито е без крила и дифюзър, така че състезанията от Формула Форд са абсолютно най-интересната форма на моторните спортове. Естествено има и шампионати по света където са добавени крила, но те имат твърде малък ефект. За разлика от Формула Рено и БМВ, шаситата са с тръбна конструкция, а не с карбонова, и са позволени много различни марки шасита.

Друга основна Формула Форд категория е 1800, за разлика от нея Формула Форд 2000 е категория която в миналото е имала много успехи. Това е формула която се доближава до болидите от Ф3, използва крила и дифюзури. Била е замислена като стъпка от Формула Форд 1600 за Формула 3, пилоти като Айртон Сена са минали през нея. В момента Формула Форд 2000 е популярна само на клубно ниво, и в САЩ има официален неин шампионат.

Шаси[редактиране | редактиране на кода]

Шаситата са задължително с тръбна конструкция, като липсата на крила прави аеродинамиката от малко значение. Затова конструктурите се стремят да направят дизайна с възможно най-малко съпротивление, вместо да търсят и притискане. Има много различни фирми които са предлагали шасита за Формула Форд, най-популярните са Ван Димен, Мигал, Спектрум, Рей и Вектов. В миналото още Лотус, Лола, Рейнард, Суифт и Купър наред с много други по-малко известни фирми са предлагали шасита. Обикновено шаситата тежат между 410 и 420 кг, което заедно с липсата на крила ги прави изключителни при ускорение.

В различните шампионати се използват различни гуми, някъде се използват гуми за серийни коли, на други места сликове които имат много дълъг период на живот.

Двигател и Трансмисия[редактиране | редактиране на кода]

В началото се е използвал 1.6 литров Кент мотор на Форд, почти без подобрения заедно със скоростна кутия. Много бързо след това е позволена и състезателна скоростна кутия заради разполежението на двигателя. През 94 година Форд заменят Кент мотора с новото Зетек поколение и избират 1.8 литров мотор, този мотор се оказва много непопулярен понеже е по-тежък и влияе негативно върху поведението на шасито. Този мотор се използваше до 2006 година, въпреки това Кент мотора остава абсолютно най-популярния. През 2006 година, Форд замениха Зетек мотора с 1.6 литров Дюратек мотор от ново поколение, този мотор получи много добри отзиви. Въпреки че е с по-малък обем, този мотор има повече мощност – 140 к.с., и тежи повече от 20 кг. по-малко от Зетек мотора.

Скорост[редактиране | редактиране на кода]

Скоростта на Формула Форд е около тази на Формула БМВ, което я прави все още несравнимо по-бърза алтернатива на мнозинството от шампионати на база серийни коли, било то ГТ или туристически. През 2007 година популярното британско ТВ шоу, Фифт Гиър направи тест между Формула Форд и суперавтомобила Форд ГТ с мощност от 550 к.с. Целта на теста бе да се покаже на публиката колко по-голямо е значението на килограмите когато се използва хронометър. Малката Формула Форд се оказа бърза в ускорението на 400 м. почти колкото големия Форд ГТ, в края на правата скоростта и беше над 110 мили в час, въпреки лошите стартове на Тиф Нидел. На пистата обаче, място за сравнение не остана, лекото шаси на Ван Димен бе несравнимо по-бързо от мудната серийна кола в спиране, влизане и излизане от завойте. Дори и най-малката и основна категория в състезанията с болиди, на писта би била по-бърза от който и да е супер-автомобил за милиони.

Специални Състезания[редактиране | редактиране на кода]

Най-важното състезание от календарите на Формула Форд шампионатите е Фестивала на Брандс Хеч, там се събират няколко стотин пилота пилоти които след поредица от елиминационни състезания стигат до финал на който се излъчва победител. Победителя във Фестивала е от класа Дюратек, но има и Уолтър Хайнс Трофи което е за най-масовия клас с двигатели Кент. В Уолтър Хайнс Трофи се събират и най-много пилоти.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

През състезанията от Формула Форд са минали най-много легенди на моторния спорт. Като се започне с Емерсон Фитипалди, мине се през Айртон Сена и Михаел Шумахер и се стигне до Ник Хайдфелд или Дженсън Бътън. Няма друг шампионат който да е произвел толкова много звезди. През сезон 2004 младия български пилот Християн Димитров в дебютния си сезон стана 3-ти в Италианската Формула Форд, като успя да спечели победи и полпозишъни. Това е и най-големия успех на професионален български пистов пилот.

Участие[редактиране | редактиране на кода]

В Западна Европа много от пистите организират шампионати на Формула Форд, и изобщо има много клубни отбори които разполагат със шасита. Самите шасита са достатъчно здрави за да изкарат 20 сезона, и много от участниците използват модели от 80-те години. Цената варира от 5-6 хил. евро, до 50 хил. за ново шаси, цената за сезон също варира от същите 5-6 хил. евро до 150 хил. евро в топ отбор от Британския шампионат. Шампионатите в Австралия и Великобритания са най-силни в света, като Австралийския Формула Форд е подържащ шампионат на V8 Суперкарс – местния вариант на НАСКАР, най-популярната форма моторспорт в Австралия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]