Формула Форд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Формула Форд
Настоящ сезон или издание на турнира 2013
Информация
Спорт Автомобилни спортове
Основан 1966
Държави нет
Настоящ победител Ник Танди (2007)
Официален уебсайт Британска Формула Форд
Формула Форд в Общомедия

Формула Форд е най-популярната категория едноместни автомобили с открити колела, буквално хиляди пилоти по цял свят се състезават в нея. До средата на 90-те години беше и най-популярната категория която най-добрите млади картингисти избираха за да започнат кариерата си.

История[редактиране | редактиране на кода]

Формула Форд е създадена през 1966 година когато Джим Ръсел, един от пионерите в училищата за пилоти, осъзнават нуждата за създаване на лесно достъпна формула в която младите пилоти да започват. Дори в началото е имало максимум на цената на която да се продават шаситата. Първото такова шаси е конструирано от Лотус и този болид е използвал сериен двигател и скоростна кутия от Форд и шосейни гуми, но за разлика от конкурента си Формула Вий, първия Лотус е използвал окачване специално конструирано за него, докато във Формула Вий се използва окачването от Фолксваген Костенурка.

Категории[редактиране | редактиране на кода]

Има много различни категории Формула Форд] най-популярната е и най-малката – Формула Форд 1600, в нея се използва 1.6 литров двигател Форд(от моделните семейства Кент, Зитек и Дюратек), колите използват шосейни гуми или сликове на фирмата Ейвън които имат доста дълъг живот. Обикновено шасито е без крила и дифюзър, така че състезанията от Формула Форд са абсолютно най-интересната форма на моторните спортове. Естествено има и шампионати по света където са добавени крила, но те имат твърде малък ефект. За разлика от Формула Рено и БМВ, шаситата са с тръбна конструкция, а не с карбонова, и са позволени много различни марки шасита.

Друга основна Формула Форд категория е 1800, за разлика от нея Формула Форд 2000 е категория която в миналото е имала много успехи. Това е формула която се доближава до болидите от Ф3, използва крила и дифюзури. Била е замислена като стъпка от Формула Форд 1600 за Формула 3, пилоти като Айртон Сена са минали през нея. В момента Формула Форд 2000 е популярна само на клубно ниво, и в САЩ има официален неин шампионат.

Шаси[редактиране | редактиране на кода]

Шаситата са задължително с тръбна конструкция, като липсата на крила прави аеродинамиката от малко значение. Затова конструктурите се стремят да направят дизайна с възможно най-малко съпротивление, вместо да търсят и притискане. Има много различни фирми които са предлагали шасита за Формула Форд, най-популярните са Ван Димен, Мигал, Спектрум, Рей и Вектов. В миналото още Лотус, Лола, Рейнард, Суифт и Купър наред с много други по-малко известни фирми са предлагали шасита. Обикновено шаситата тежат между 410 и 420 кг, което заедно с липсата на крила ги прави изключителни при ускорение.

В различните шампионати се използват различни гуми, някъде се използват гуми за серийни коли, на други места сликове които имат много дълъг период на живот.

Двигател и Трансмисия[редактиране | редактиране на кода]

В началото се е използвал 1.6 литров Кент мотор на Форд, почти без подобрения заедно със скоростна кутия. Много бързо след това е позволена и състезателна скоростна кутия заради разполежението на двигателя. През 94-та година Форд заменят Кент мотора с новото Зетек поколение и избират 1.8 литров мотор, този мотор се оказва много непопулярен понеже е по-тежък и влияе негативно върху поведението на шасито. Този мотор се използваше до 2006-та година, въпреки това Кент мотора остава абсолютно най-популярния. През 2006-та година, Форд замениха Зетек мотора с 1.6 литров Дюратек мотор от ново поколение, този мотор получи много добри отзиви. Въпреки че е с по-малък обем, този мотор има повече мощност – 140 к.с., и тежи повече от 20 кг. по-малко от Зетек мотора.

Скорост[редактиране | редактиране на кода]

Скоростта на Формула Форд е около тази на Формула БМВ, което я прави все още несравнимо по-бърза алтернатива на мнозинството от шампионати на база серийни коли, било то ГТ или туристически. През 2007 година популярното британско ТВ шоу, Фифт Гиър направи тест между Формула Форд и суперавтомобила Форд ГТ с мощност от 550 к.с. Целта на теста бе да се покаже на публиката колко по-голямо е значението на килограмите когато се използва хронометър. Малката Формула Форд се оказа бърза в ускорението на 400 м. почти колкото големия Форд ГТ, в края на правата скоростта и беше над 110 мили в час, въпреки лошите стартове на Тиф Нидел. На пистата обаче, място за сравнение не остана, лекото шаси на Ван Димен бе несравнимо по-бързо от мудната серийна кола в спиране, влизане и излизане от завойте. Дори и най-малката и основна категория в състезанията с болиди, на писта би била по-бърза от който и да е супер-автомобил за милиони.

Специални Състезания[редактиране | редактиране на кода]

Най-важното състезание от календарите на Формула Форд шампионатите е Фестивала на Брандс Хеч, там се събират няколко стотин пилота пилоти които след поредица от елиминационни състезания стигат до финал на който се излъчва победител. Победителя във Фестивала е от класа Дюратек, но има и Уолтър Хайнс Трофи което е за най-масовия клас с двигатели Кент. В Уолтър Хайнс Трофи се събират и най-много пилоти.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

През състезанията от Формула Форд са минали най-много легенди на моторния спорт. Като се започне с Емерсон Фитипалди, мине се през Айртон Сена и Михаел Шумахер и се стигне до Ник Хайдфелд или Дженсън Бътън. Няма друг шампионат който да е произвел толкова много звезди. През сезон 2004 младия български пилот Християн Димитров в дебютния си сезон стана 3-ти в Италианската Формула Форд, като успя да спечели победи и полпозишъни. Това е и най-големия успех на професионален български пистов пилот.

Участие[редактиране | редактиране на кода]

В Западна Европа много от пистите организират шампионати на Формула Форд, и изобщо има много клубни отбори които разполагат със шасита. Самите шасита са достатъчно здрави за да изкарат 20 сезона, и много от участниците използват модели от 80-те години. Цената варира от 5-6 хил. евро, до 50 хил. за ново шаси, цената за сезон също варира от същите 5-6 хил. евро до 150 хил. евро в топ отбор от Британския шампионат. Шампионатите в Австралия и Великобритания са най-силни в света, като Австралийския Формула Форд е подържащ шампионат на V8 Суперкарс – местния вариант на НАСКАР, най-популярната форма моторспорт в Австралия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]