Франц Боас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франц Боас
американски антрополог

Роден
Починал
Научна дейност
Област Антропология
Франц Боас в Общомедия

Франц Боас (на немски: Franz Boas) е американски антрополог, лингвист, етнолог и естествоизпитател. Един от основателите на съвременната антропология. Роден в Германия през 1858 г. С името на Боас са свързани редица изследвания на материалната и духовна култура, както и на фолклора и езика на американските индианци.Защитава докторант(1881). Преподавател в Берлинския (1886) ,а по-късно и в Колумбийския университет (1895).

През 1884 г. извършва етнографска експедиция за изследване на канадските ескимоси и съставя първата сравнително точна и достоверна карта на остров Бафинова земя. Доказва, че остров Байлот не е полуостров и подробно изследва вътрешните части на п-ов Къмбърлънд.

Боас е основоположник на дисциплината културна антропология. Тя се отнася до този тип изследователски практики, които се базират на конкретни общностни и културни изследвания. Изследователските цели са свързани със сравнителното изучаване на културите на отделните народи чрез анализ на обичаите, представите и културните кодове. Въз основа на това системно сравнение се наслагва убеждението, че антропологията е холистична наука.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят: