Франц Митов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франц Митов
български хирург
Роден
Починал
2015 г. (81 г.)

Националност  България
Медицина
Област рак на млечната жлеза
Работил в Медицински университет - Пловдив
Публикации 58

Франц Митов е български хирург, професор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Франц Стефанов Митов е роден на 10 януари 1933 г. в село Балтаджии (днес кв. Секирово на град Раковски). Основното си образование завършва в родното си място, а през 1951 г. завършва средно образование в Пловдив. Същата година започва да следва медицина във ВМИ - Пловдив. След дипломирането си през 1957 г. за кратко време работи завеждащ общинска здравна служба в пловдивските села Дълго поле и Лилково. След това работи в родното си село Секирово до назначаването му през 1960 г. за главен лекар в Районната болница в село Генерал Николаево. Работи също и в хирургическото отделение на болницата.[1]

От 1963 г. в продължение на три години специализира във II хирургическа клиника на ВМИ – Пловдив, където след това е назначен за асистент. През 1977 г. защитава дисертация на тема „Върху някои аспекти на етиологията, патогенезата и профилактиката на следоперативните перитонеални сраствания“ и му е присъдена научна степен кандидат на медицинските науки.[2] През 1982 г. е избран за доцент, а през 1984 г. е избран за ръководител на III хирургическа клиника на ВМИ – Пловдив.[1]

През 1991 г. защитава хабилитационен труд на тема „Съвременни аспекти в диагностиката и оперативното лечение на солидните и кистозни образувания на млечната жлеза“ и получава научната степен доктор на медицинските науки.[2] По-късно е избран за професор и ръководител на катедра „Хирургически болести“ към Медицински университет - Пловдив.

Автор и съавтор е на много публикациия между 1968 и 2006 г. в списание „Хирургия“ и в научния журнал „Folia Medica“ на Медицинския университет в Пловдив.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Ръководство за практически упражнения по клинична хирургия: За студенти по медицина- в съавторство с колектив под редакцията на Ст. Баев, Медицина и физкултура, София, 1989.
  • Епидемиология на инфекциозните и неинфекциозните болести – в съавторство с колектив под редакцията на Борис Илиев и Герго Митов, Медицина и физкултура, София, 1994.

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Основно училище „Христо Ботев“ гр. Раковски, Юбилеен сборник „125 г. просветно дело“, 1988 г.
  2. а б ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН „НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА МУ - ПЛОВДИВ“