Фрапе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фрапе

Фрапе (на гръцки: φραπές, фрапес), също гръцко фрапе или кафе фрапе, е гръцка ледена напитка, направена от разтворимо кафе.

Тя е много популярна в Гърция и Кипър, особено през лятото, но вече е разпространена и в много други страни.

Име[редактиране | редактиране на кода]

В превод от френски думата frappé означава разбъркан или охладен, докато в съвременната гръцка култура думата фрапе главно се възприема като асоциация, свързана с подготовката на кафе фрапе.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фрапето е създадено през 1957 г. по време на Международния панаир в Солун. Представителят на Nestle Янис Дритсас представя нов продукт за деца - шоколадова напитка, която се приготвя мигновено след смесването й с мляко и разбиването й в шейкър. Служителят на фирмата Димитрис Вакондиос търси начин да си приготви напитка от разтворимото кафе по време на полагащата му се почивка, но не успява да открие топла вода. Така той разтваря кафето в студена вода и го разбърквя с помощта на шейкъра.

Този импровизиран експеримент поставя началото на популярната гръцка напитка. За по-малко от 50 години напитката се налалага като символ на идеологията на отпускането и насладата, така характерна за гръцката култура и начин на живот[1] [2].

Вариации[редактиране | редактиране на кода]

Фрапето се предлага в 3 степени на сладост в зависимост от количеството захар, което се използва:
Гликос (на гръцки: γλυκός, сладко) - 2 ч.л кафе и 4 ч.л. захар
Метриос (на гръцки: μέτριος, средно сладко) - 2 ч.л. кафе и 2 ч.л. захар
Скетос (на гръцки: σκέτος, без захар) - 2 ч.л. кафе и без захар
Всички тези разновидности могат да се комбинират с мляко. Сервира се задължително във висока чаша и със сламка, почти винаги придружено с чаша вода.

Извън Гърция[редактиране | редактиране на кода]

Фрапето е широко разпространено и в Кипър, където кипърските гърци приемат напитката в своята култура. Популярно е също в Албания, Македония, Тайланд, Малайзия, Индонезия, части от Турция, Украйна, Полша, Румъния и др.

През последните години имигранти от Балканите пренасят фрапето в своите родини, като внасят леки изменения - в България например често се сервира с кока кола, вместо с вода, в Дания се използва студено мляко вместо вода като добавка, а в Сърбия е популярно да се прибавя сладолед.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История за произхода на фрапето
  2. История за фрапе