Фридрих Вилхелм III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за краля на Прусия. За херцога на Саксония-Алтенбург вижте Фридрих Вилхелм III (Саксония-Алтенбург).

Фридрих Вилхелм III
Friedrich Wilhelm III.
крал на Прусия
Friedrich Wilhelm III., König von Preußen (unbekannter Maler).jpg
Роден
Починал
Погребан Берлин, Германия

Религия Калвинизъм
Семейство
Род Хоенцолерн
Баща Фридрих Вилхелм II
Майка Фридерика Луиза фон Хесен-Дармщат
Братя/сестри Фридерика фон Прусия
Фридрих Лудвиг Карл фон Прусия
Вилхелмина Пруска (1774 – 1837)
Августа Пруска (1780 – 1841)
Хайнрих фон Прусия (1781 – 1846)
Вилхелм фон Прусия
Съпруга Луиза фон Мекленбург-Щрелиц (24 декември 1793 – 19 юли 1810)
Деца Фридрих Вилхелм IV
Вилхелм I
Александра Фьодоровна (Шарлота)
Карл Пруски
Александрина Пруска (1803–1892)
Луиза Пруска (1808–1870)
Албрехт Пруски (1809–1872)
Подпис Friedrich Wilhelm III signature.png
Фридрих Вилхелм III в Общомедия

Фридрих Вилхелм III (на немски: Friedrich Wilhelm III) е крал на Прусия (17971840) от династията Хоенцолерн. Той управлява по време на важни събития в европейската история – Наполеоновите войни и Виенския конгрес.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 август 1770 година в Потсдам, Кралство Прусия. Син е на крал Фридрих Вилхелм II и Фредерика Луиза фон Хесен-Дармщат.

Луиза фон Мекленбург-Щрелиц

През 1792 – 1794 г. Фридрих Вилхелм взема участие във военните действия срещу Франция. През 1793 г. се жени за Луиза фон Мекленбург-Щрелиц. Наследява трона на 16 ноември 1797.

След идването си на власт, Фридрих Вилхелм прави опит за известни реформи в управлението на Прусия, но без съществен резултат. Във външната политика се опитва да запазва неутралитет в Наполеоновите войни и не се включва във Втората и Третата коалиция. Въпреки това през 1806 Прусия е принудена да се включи във войната. В битката при Йена на 14 октомври 1806 г. Фридрих Вилхелм претърпява пълно поражение от Наполеон Бонапарт и трябва да бяга със семейството си в Източна Прусия.

Мирният договор от Тилзит налага тежки условия на Прусия. Тя губи владенията си в Полша, както и всички територии на запад от Елба, и трябва да издържа френските окупационни войски в страната. През последвалите години, Фридрих Вилхелм провежда известни реформи в администрацията със съдействието на министри като Карл Щайн и Карл фон Харденберг.

През 1813, след поражението на Наполеон в Русия, Фридрих Вилхелм сключва съюз с император Александър I, въпреки че Берлин все още е под френска окупация. Пруските войски играят важна роля в победите на съюзниците през 1813 – 1814, като самият Фридрих Вилхелм пътува с основните армии, заедно с императорите Александър I и Франц II.

На Виенския конгрес през 1815 Прусия получава значителни територии, сред които Вестфалия, но не успява да присъедини цяла Саксония. Наред с Австрия и Русия, Прусия става основният поддръжник на европейския ред, установен от конгреса. Самият Фридрих Вилхелм заема все по-консервативни позиции и се отказва от своето обещание от 1813 г. да въведе конституция в Прусия.

Фридрих Вилхелм III умира на 7 юни 1840 година в Берлин на 69-годишна възраст. Наследен е от най-големия си син Фридрих Вилхелм IV.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Крал Фридрих и кралица Луиза имат девет деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Frederick William III of Prussia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Фридрих Вилхелм II Крал на Прусия (1797 – 1840) Фридрих Вилхелм IV