Фриц Фишер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фриц Фишер
Fritz Fischer
германски доктор

Роден
Починал
2003 г. (90 г.)

Националност Германия
Учил вХамбургски университет
Медицина
Областхирургия
Членува вНСДАП, СС
Престъпна дейност
Принадлежност Нацистка Германия
Престъпленияексперименти с хора
Период1940 – 1945
Присъда15 години
ЗатворЛандсберг
Семейство
Деца2 сина и 1 дъщеря
Фриц Фишер в Общомедия

Фриц Фишер (на немски: Fritz Fischer) е германски доктор и член на СС. По време на нацисткия режим, участва в медицински експерименти, провеждани върху затворници от концентрационния лагер Равенсбрюк.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фишер е роден в Берлин. Първоначално изучава медицина в Бон, по-късно в Берлин и Лайпциг, и завършва в Хамбург през 1938 г. Той се присъединява към СС през 1934 г. и става член на НСДАП през юни 1937 г. На 1 ноември 1939 г. той е назначен във Вафен-СС от катедрата на СС департамента на санаториума Хоенлихен като лекар и СС-лейтенант.

През 1940 г. става лекар на 1-ва СС дивизия Лайбщандарт СС Адолф Хитлер. След като е ранен, той е командирован обратно в Хоенлихен и работи в болницата в концентрационния лагер Равенсбрюк като хирургически асистент на Карл Гебхард. Участва и в хирургическите експерименти, провеждани там на затворниците.

След Втората световна война е съден в процес на лекарите в Нюрнберг, съден за военни престъпления и престъпления срещу човечеството на доживотен затвор. Наказанието му е намалено на 15 години през 1951 г. и е освободен през март 1954 г. Фишер впоследствие възвръща лиценза си да практикува медицина и започва нова кариера в химическата компания Boehringer в Ингелхайм ам Рейн, Западна Германия, където остава до пенсионирането си.

Въз основа на наличните записи, когато умира през 2003 г., той е последният известен жив нацист от обвинените в Докторския процес.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fritz Fischer (medical doctor) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​