Хайнц Хартман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хайнц Хартман
Heinz Hartmann
австрийски психолог
Роден
Починал
17 май 1970 г. (75 г.)

Националност САЩ
Учил въвВиенски университет
Научна дейност
ОбластПсихология
Известен сЕго психология
Семейство
СъпругаДора Хартман
Хайнц Хартман в Общомедия

Хайнц Хартман (на немски: Heinz Hartmann) е австрийски психолог и психоаналитик. Смята се за един от основателите и главни представители на его психологията.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Започва първата си анализа с Шандор Радо. През 1927 г. публикува „Les fondements de la psychanalyse“, която е последвана от редица изследвания на психозите, неврозите, близнаците и други. Участва също в създаването на наръчник по медицинска психология. Зигмунд Фройд му предлага безплатна анализа, ако остане във Виена, също и позиция в Института „Джон Хопкинс“. Той избира да навлезе в анализата с Фройд и е известен като изгряваща фигура сред аналитиците от неговото поколение.

През 1937 г. във Виенското психоаналитично общество представя психология на Егото, тема, която по-късно разширява, когато пише работата си преведена на френски под заглавието „La psychologie du Moi et le problème de l'adaptation“ („Его психология и проблемът за нейната адаптация“). Тази работа отбелязва развитието на теоретичното движение познато като Его психология. През 1938 напуска Австрия със семейството, за да избяга от нацистите. Минавайки през Париж и после Швейцария, той пристига в Ню Йорк през 1941 г., където бързо става един от най-изтъкнатите мислители на Нюйоркското психоаналитично общество. Той се присъединява към Ернст Крис и Рудолф Льовенщайн, с когото пишат много статии.

През 1945 основава годишник „Психоаналитично изследване на детето“ с Крис и Ана Фройд.

През 50-те става президент на Международната психоаналитична асоциация и след няколко години получава почетната титла на доживотен президент.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Критика[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Heinz Hartmann в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​