Направо към съдържанието

Халеб (държава)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Държава Халеб
État d'Alep (френски)
دولة حلب (арабски)
1 септември 1920 – 1 януари 1925
Знаме
Знаме
      
Континент
Столица
Официален езикфренски, арабски
Предшественик
Арабско кралство Сирия
Наследник
Сирийска федерация

Държавата Халеб (на френски: État d'Alep, на арабски: دولة حلب) е една от шестте държави, създадени от френския върховен комисар на Леванта, генерал Анри Гуро, във френския мандат в Сирия, последвал конференцията в Сан Ремо (април 1920 г.) и краха на краткотрайния арабска сирийска монархия на крал Фейсал I.

Другите държави са Дамаск (1920 г.), Алавитската държава (1920 г.), Джабал ал-Друз (1921 г.), Санджак Александрета (1921 г.) и Голям Ливан (1920 г., бъдещ Ливан).

Установяване[редактиране | редактиране на кода]

Официален документ с името и печатите на държавата

Държавата Халеб е обявена от френския генерал Анри Гуро на 1 септември 1920 г. като част от френска схема за улесняване на контрола върху Сирия чрез разделянето й на няколко по-малки държави. Франция става по-враждебна към идеята за обединена Сирия след битката при Майсалун . Държавата включва санджак Александрета и се управлява от Камил паша ал-Кудси.[1]

Чрез отделянето на Халеб от Дамаск Гуро иска да се възползва от традиционното състояние на конкуренция между двата града и да го превърне в политическо разделение. Хората в Халеб са недоволни от факта, че Дамаск е избран за столица на новата нация на Сирия. Гуро усеща това настроение и се опитва да го манипулира, като прави Халебо столица на голяма и по-богата държава, с която Дамаск би било трудно да се конкурира. Държавата, начертана от Франция, съдържа по-голямата част от плодородната територия на Сирия, включително плодородната земя около Халеб, както и целия плодороден басейн на река Ефрат. Държавата също има достъп до морето чрез автономния санджак Александрета. От друга страна Дамаск, който е оазис в покрайнините на Сирийската пустиня, няма нито достатъчно плодородна земя, нито излаз на море. Гуро иска да направи държавата Халеб привлекателна за нейните потенциални владетели, като ѝ дава контрол върху по-голямата част от селскостопанските и минералните богатства на Сирия, така че тя да не иска да се обедини отново с Дамаск.

Население[редактиране | редактиране на кода]

В държавата има мнозинство от мюсюлмани сунити. Това население е предимно араби, но също така включва кюрди, особено в източните региони, и други разнообразни етнически групи, преместени през османския период, най-вече черкези, албанци, босненци, прабългари, турци, кабардинци, чеченци и други. Значително шиитско мюсюлманско население също живее в Халеб, в градове като Небол, Фуа, Аз Захра, Кефрая и Маарат Мисрин

Халеб също е бил дом на една от най-богатите и разнообразни християнски общности в Ориента. Християните, принадлежащи към дузина различни конгрегации (с преобладаване на арменската апостолическа, гръкокатолическата и сирийската православна църква), представляват около една трета от населението на града, което го прави градът с най-голямата християнска общност в Близкия Изток извън Ливан. Много християни населяват и източните райони на държавата, като са предимно от сирийски и асирийски етнос.

През 1923 г. общото население на държавата е около 604 000 (без номадското население на източните региони).[2][3] Град Халеб също имае голяма еврейска общност.

Общо разпределение на населението в държавата според френското преброяване през 1921-22 г. [4]
Религия Жители Процент
сунити 502 000 83,1%
християни 52 000 8,6%
алавити 30 000 5%
евреи 7000 1,2%
чужденци 3000 0,5%
Общо 604 000 100%

Губернатори[редактиране | редактиране на кода]

Мустафа бей Бармада, генерал-губернатор на държавата, 1923 г.
Мари Паша Ал Мала, генерал-губернатор на държавата, 1924 г.

Френски делегати[редактиране | редактиране на кода]

  • 1920–1922 генерал Анри-Феликс дьо Ламот (1843–1926)
  • 1922–1924 г. генерал Гастон Билот (1875–1940)
  • 1925 мосю Жак Реклю

Съвет на директорите[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки желанията на френското правителство ислямско-арабската съпротива е достатъчна, за да принуди французите да работят чрез тях в управлението на района. По този начин Съветът на директорите е създаден през 1920 г., за да допълни генерал-губернатора. Четиримата членове на Съвета са: Мари Паша Ал Малах (вътрешни работи), Субхи Бей Ал Найял (правосъдие), Насри Ефенди Бакхаш (търговия и земеделие) и Виктор Ефенди Аджури (финанси). След оставката на Ал Малах през 1921 г. той е наследен от Ал Найял като директор на вътрешните работи, а Заки Бей Ал Горани е избран да наследи Ал Найял като директор на правосъдието. През 1923 г. ляво френско правителство идва на власт и променя политическата посока, като позволява изграждането на панарабска Сирия. Така Съветът на директорите в Халеб е премахнат след създаването на Сирийската федерация.

Представителният съвет[редактиране | редактиране на кода]

Законодателният орган е Представителният съвет и мнозинството от членовете му са профренски настроени. Някои от видните депутати са Субхи Баракат, който по-късно е президент на Сирийската федерация, кметът на Халеб Галеб Бей Ибрахим паша, ръководителят на Търговската камара Салим Джанбарат, адвокатът Мишел Джанадри и Фахир Ал Джабири, по-голям брат на националистическия лидер Саадала ал-Джабири.

Въстание на Ханану[редактиране | редактиране на кода]

Ибрахим Ханану е родом от Халеб и е виден член на Сирийския национален конгрес, който е избран през 1919 г. и който отказва френския мандат в Сирия. Подкрепен от турския националистически лидер Мустафа Кемал Ататюрк, Ханану започва въоръжен бунт срещу французите, който продължава, докато не е арестуван през 1921 г. Ханану е съден през същата година в съд в Халеб, но е признат за невинен от съдиите с три гласа срещу два; вероятно присъдата е повлияна от тълпите от привърженици, които се събират около съдебната палата през този ден.

След това Ханану преминава в политическа опозиция и през 1926 г. той изиграва основна роля в предотвратяването на отделянето на Халеб от Сирийската държава, създадена през декември 1924 г. Умира през 1935г.

Сирийската федерация и държавата Сирия[редактиране | редактиране на кода]

Генерал Гуро създава Сирийската федерация на 28 юни 1922 г. Федерацията включваа държавите Дамаск, Халеб и Алавитската държава. През 1924 г. Алавитската държава отново е отделена. Сирийската федерация е включена в Сирийската държава на 1 януари 1925 г. С централизирането на новата сирийска държава през 1925 г. Халеб губи своята автономия и се свежда до провинциална зависимост от Дамаск. Действащият генерал-губернатор на държавата Халеб – мюсюлманинът Мари Паша Ал Малах е обявен за губернатор (валия) на провинция Халеб (с ранг министър). Колониалното знаме на държавата обаче остава в употреба до 25 януари 1925 г., когато окончателно е премахнато.[5]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Syrian History: Timeline
  2. Syria: French Levant States 1920-1936
  3. E.J. Brill's first encyclopaedia of Islam, 1913-1936, Volume 2, page 301
  4. E.J. Brill's first encyclopaedia of Islam, 1913-1936, Volume 2, page 301
  5. Autonomous State of Aleppo 1920-1924 (Syria)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата State of Aleppo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​