Хол (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Хол.

Хол
68.6833° с. ш. -82.2833° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениетеритория Нунавут
Координати68°41′ с. ш. 82°17′ з. д. / 68.683333° с. ш. 82.283333° з. д.
Притоцирека Хол
Оттокрека Икерасак
Дължина48 km
Ширина16 km
Площ976 km2
Надм. височина6 m

Езерото Хол (на английски: Hall Lake) е 22-рото по големина езеро в територия Нунавут. Площта му, заедно с островите в него е 491 км2[1], която му отрежда 97-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 474 km²[1]. Надморската височина на водата е 6 m[1].

Езерото се намира в централната част на територия Нунавут на Канада, в североизточната част на п-ов Мелвил, на 2,5 km северно от залива Роуч на Басейна Фокс, а най-североизточната му част, отстои само на 1,5 от брега. Дължината му от югозапад на североизток е 48 km, а максималната му ширина – 16 km.

Хол има силно разчленена брегова линия с няколко десетки малки заливи и два по-големи острова – Варсул и Кит в централната част. Площта на всичките островите в него е 17 km².

От запад в езерото се влива река Хол, а от южния му ъгъл изтича късата (2,5 км) река Икерасак, вливаща се в залива Роуч на Басейна Фокс

На 30 км източно от езерото, на брега на Басейна Фокс се намира индианско-ескимоското селището Хол Бийч, в близост до което има модерно летище.

Езерото Хол е открито през 1866 г. от американския арктичен изследовател Чарлз Френсис Хол[2], по време на четиригодишното му скитане в района за търсене на изчезналата експедиция на Джон Франклин. По-късно езерото е кръстено в чест на откривателя си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hall Lake в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​