Сръчен човек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хомо хабилис)
Направо към: навигация, търсене
Сръчен човек
Homo habilis.JPG
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Primates Примати
семейство: Hominidae Човекоподобни
род: Homo Човек
вид: H. habilis Сръчен човек
Научно наименование
Уикивидове Homo habilis
Leakey et al., 1964
Обхват на вкаменелости
тиглий – валий, 2.3–1.4 Ma
Сръчен човек в Общомедия

Сръчният човек (Homo habilis) е изчезнал вид от род Човек, живял преди приблизително 2,5 до 1,8 милиона години. Наред с Homo rudolfensis, той е смятан за един от най-старите видове в род Homo. Предполага се, че произлиза от вид австралопитеци, но прекият му предшественик може и да е Homo rudolfensis.

Homo habilis е по-нисък (около 130 cm) и с относително по-дълги ръце от съвременния човек. Обемът на черепната кухина е около два пъти по-малък. При черепа се наблюдава скъсяване на предно-задния размер, в сравнение с други човекоподобни.

Homo habilis се свързва с археологически култури от долния палеолит в Източна Африка. Предполага се, че те живеят на групи и се изхранват с лов и събирачество. В близост до останки на Хомо хабилис са открити най-старите примитивно изработени сечива (например изострени камъни), което се смята за събитие с ключово значение в хода на антропогенезата.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Homo habilis“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  
Еволюция на човека
Sahelanthropus tchadensis - Orrorin tugenensis
Ardipithecus: A. kadabba - A. ramidus
Австралопитеци
Australopithecus : A. afarensis - A. africanus - A. anamensis - A. bahrelghazali - A. garhi
Paranthropus: P. aethiopicus - P. boisei - P. robustus
Хора и протохора
Kenyanthropus platyops
Homo: H. antecessor - H. habilis - H. rudolfensis - H. rhodesiensis - H. cepranensis - H. georgicus - H. erectus - H. ergaster - H. heidelbergensis - H. neanderthalensis - H. floresiensis - H. sapiens idaltu - Денисов човек - H. sapiens sapiens