Хоросан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тухли, скрепени с хоросан

Хоросанът е вид спойващо вещество, получаващо се чрез смесване на пясък, гасена вар и вода. Хоросанът се използва за свързване на тухли, камъни, бетонни блокове и др., а също и като мазилка на стените. При изсъхването си, хоросанът се превръща в твърда и издръжлива спойка. За разлика от гипсовата и циментовата замазка, хоросановата замазка съдържа микроскопични шупли, позволяващи на стената да "диша", т.е., да пропуска вода, с което се избягва образуването на мухъл.

Исторически сведения[редактиране | редактиране на кода]

Изследователите са открили, че първата цивилизация, използвала хоросан са жителите на Tappeh Sialk, област Хорасан в Източен Иран, откъдето идва и името му в българския език. Едни от първите спойващи вещества, използвани в древността са били смеси от тиня и глина. Във Вавилон за конструкцията на сгради са използвани изпечени тухли, споени с катран. Първите доказателства за употребата на хоросан датират от 2900 пр.н.е., при археологически обекти като зикурата Сиалк в съвременен Иран, построен с изпечени на слънце тухли [1]. При строежа на храма Чонга Занбил в Иран, датиран от около 1250 г. пр.н.е., е използван спойвайщ материал на основата на битум.

При строежа на ранните Египетски пирамиди от 2600-2500 г. пр.н.е., варовиковите блокове са споявани със смес от глина, пясък и тиня [2]. В по-късните Египетски пирамиди е използвано спойващо вещество на основата на гипс и пясък [3]. Смесите от гипс и пясък обаче са относително меки и неустойчиви.

В древна Гърция към свързващото вещество са добавяли и вулканична пепел. По-късно римляните усъвършенстват сместа за приготвянето на свързващо вещество, като използват и вариант със хидроизолационни качества, изобретявайки цимента [4].

В своите трудове средновековният металург и архитект Ваночо Бирингучо споменава, че едно от постиженията на древните алхимици е откритието на една от основните съставки на хоросана, негасената вар която химически е калциев окис, добивана посредством редуциране чрез нагряване на варовика който е калциев карбонат, най-хубавата вар става от по-чисти скали като например много от мраморните детайли в Плиска са загубени заради изпичането им за вар.[5] След като бъде смесена с вода или както се нарича по простонародному угасяване на негасената вар тя реагира образувайки се калциев хидроокис, който след като бъде използван за хоросан започва вследствие на разтворения във дъжда и атмосферната влага въглероден двуокис образуващ слабата въглена киселина с водата да се превръща в продължение на много години пак в калциев карбонат т.е. се вкаменява.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.presstv.ir
  2. [1]
  3. [2]
  4. www.americanscientist.org
  5. Newman, W.R., Promethean Ambitions, Alchemy and the Quest to Perfect Nature, Chicago 2004

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]