Христо Дуков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Дуков
български лекар
Роден

Образование Лозански университет

Христо С. Дуков е български лекар от Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Дуков е роден в 1865 година в костурското село Загоричани, тогава в Османската империя.[1] Още като дете на 11 години заминава със семейството си за Свободна България.[2] В 1894 година моли Българската екзархия за материална помощ за обучението си по медицина в Лозана, тъй като произхожда от бедно семейство, баща му е починал и има сестра стипендиантка в Солунската девическа гимназия, а майка му е прислужница в пансиона към класното училище в гр. Костур, но молбата му е отхвърлена.[3] Въпреки това, успява да завърши медицина в Лозана в 1897 година.[1] В 1904 година е околийски лекар в Анхиало, днес Поморие. В 1906 година е отправена колективна молба към Българската екзархия от селските кметове в Костурско и Хрупища да се назначи български лекар в Костур, заради щетите, които нанася гръцката пропаганда в селата в района и предлагат Христо Дуков, но той отговаря, че е напуснал Македония като дете и не познава обстановката там, но апелира към Екзархията, че в района има „повелителна нужда от български лекари, аптекари и акушерки, които да поведат борбата на културна почва с враговете на нашата народност.“ Като алтернатива доктор Дуков предлага да замине да се запознае в обстановката, но Екзархията не одобрява молбата. В това време доктор Дуков е околийски лекар в Казанлък.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Танчев, Иван. Македонският компонент при формирането на българската интелигенция с европейско образование (1878 – 1912). // Македонски преглед XXIV (3). 2001. с. 51.
  2. Галчев, Илия. Здравно-социалната дейност на Българската екзархия в Македония и Тракия (1870 - 1913). „Юруков“, 1994. с. 26.
  3. а б Галчев, Илия. Здравно-социалната дейност на Българската екзархия в Македония и Тракия (1870 - 1913). „Юруков“, 1994. с. 129.
     Портал „Македония“         Портал „Македония