Христо Ковачевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Ковачевски
български архитект
Роден
Починал

Националност Флаг на България България
Архитектура
Академия Виенска политехника (1893)
Направление архитектура
Христо Ковачевски в Общомедия

Христо Стоянов Ковачевски (14 ноември 1860 - 9 ноември 1949) е български архитект.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 ноември 1860 г. в Кюстендил. Начално образование получава в родния си град. Завършва гимназия в Лом (1885). Учителства в Кюстендилското държавно педагогическо училище (1886). Като стипендиант на Министерството на народната просвета завършва архитектура във Виенската политехника (Австрия, 1893).

Инспектор в Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството (1893), по-късно началник отделение „Архитектура“. Проектира и ръководи строежа на мъжката гимназия в Русе (1893), девическата гимназия във Велико Търново, митрополията във Варна и др. Архитект по поддържане на Евксиноградския дворец и парка (1900).

Банската градина с Чифте баня в Кюстендил

По покана на Кюстендилското общинско управление е назначен за началник на техническото отделение в общината (1906-09). Проектира реконструкция на Централната градска баня, каптажа на топлите минерални извори и подобряване водоснабдяването на града, сградата на читалище „Братство“ (1908), жилищни и обществени сгради.

Преподава в Средното техническо училище „Христо Ботев“ (София), специалност домостроителство (1909), преподавател по геодезия и горска архитектура при Агрономическия факултет на Софийския университет (1919-23).

През 1923-26 г. е отново в Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството. До пенсионирането си (1936) е архитект инспектор в Дирекцията по постройките на БДЖ, Дирекцията по настаняване на бежанците, възстановяване щетите от земетръса и в Министерството на търговията и минералните богатства.

Литература[редактиране | редактиране на кода]