Христо Кюркчиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Кюркчиев
български революционер

Роден
Починал
1941 г. (69 г.)

Христо Петров (Петрушев) Кюркчиев е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1872 година в Крушево. Родът му произхожда от крушевското село Бучин, но поради преследвания от турци дядо му Трайче Стрезов се изселва в града. Христо Кюркчиев завършва гимназия и говори френски и турски. Занимава се с обущарство и влиза във ВМОРО.

При избухването на Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година в Крушево и обявяването на Крушевската република Кюркчиев заедно с Вангел Дину, Георги Чаче, Теохар Нешков, Димитър Секулов и Никола Балю влиза в Привременното правителство.[1] Обявен е за градоначалник и за ръководител на полицията, която е разделена на десет групи, начело с десетари.

След потушаването на въстанието заради това, че е защитил жените от турската администрация заедно с Димитър Секулов са изпратени от Бахтиар паша в Битоля. Кюркчиев се спасява преди общата амнистия от април 1904 година и емигрира в България, където отваря обущарски дюкян. Умира в 1941 година от инсулт.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония