Христо Даскалов (общественик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Христо Даскалов.

Христо Даскалов
български лекар и възрожденец
Роден
1827 г.
Починал
декември 1863 г. (36 г.)
Бейрут, Османска империя

Христо Кънчев Даскалов е лекар, събирач на старини, преводач и журналист от времето на Българското възраждане, първооткривател на Търновския надпис на цар Иван Асен II.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Христо Даскалов произхожда от видно семейство, но остава сирак след смъртта на баща си през 1830 г.[1] През 1836 г. Петър Сапунов го отвежда в Букурещ, за да го подготви за бъдещ преподавател в училището, което възнамерявал да открие в Трявна. След време момчето се премества Одеса, завършва тамошния Ришельовския лицей (1850) и получава от руското Министерство на просветата стипендия да следва в Петербург (1851).

При избухването на Кримската война се записва доброволец в руската армия (1853). През 1850-1853 г. Даскалов сътрудничи с преводи и дописки на Цариградски вестник. Двете обширни статии, които издава на руски език, привличат общественото внимание към българската история и църковно-национална борба.

Завършва медицина в Москва през 1858 г. По негов почин българите студенти тук основават „Българска дружина“ (1857). Впоследствие като лекар в Търново прави оглед на местните старини и успява да влезе в превърнатата тогава в джамия църква „Свети Четиридесет мъченици“ (1858). Даскаловите археологически открития[2] привличат внимание в Русия и той е назначен на държавна служба, отначало в Азиатския департамент на петербургското Министерство на външните работи (1861), после като секретар на руското консулство в Белград (1862-1863). Скоро след като е преместен на дипломатическа длъжност в Бейрут (1863) се разболява и умира.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

  • Минчев, М., Славейкови гнезда. Книжовници и писатели от Трявна, Гб., 1997, с. 74-77.

Източници[редактиране | редактиране на кода]