Хъндредвейт

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Хъндредвейт (cwt) (на английски: hundredweight от hundred – сто и weight – тегло) е неметрична единица за измерване на маса в САЩ и Великобритания. Различават се американски и английски хъндредвейтове:

  • Английски хъндредвейт (дълъг хъндредвейт, дълъг центнер, английски центнер, лондонски хъндредвейт) = 1/20 английски тона = 112 търговски фунта = 50,80234544 килограма. Използва се рядко. В Ирландия и Великобритания въглищата и строителните материали се разфасоват в чували с такаво тегло, но напоследък все по-често се използва упаковка от 50 килограма.

И в двете системи хъндредвейт се обозначава с абревиатурата cwt, в която wt е съкращение от английското weight (тегло), а c е изписването на римската цифра за числото 100.

До XV век в Англия се използва и т. нар. стар хъндредвейт, равен на 108 търговски фунта, т.е. тон, образуван от 20 такива хъндредвейта, се състои от 2160 търговски фунта. Старият хъндредвейт е заменен от английския хъндредвейт.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Хандредвейт“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​