Свети Йоан Непомуцки (църква)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Църква „Свети Йоан Непомуцки“
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраPilgrimage Church of St John of Nepomuk at Zelená Hora
РегионЕвропа и Северна Америка
Местоположение Чехия
ТипКултурно наследство
Критерииiv
Вписване1994  (18-а сесия)
Площ0,64 ha
Буферна зона627,9 ha
Координати49°34′48.7″ с. ш. 15°56′31.4″ и. д. / 49.580194° с. ш. 15.942056° и. д.
49.58° с. ш. 15.9419° и. д.
Местоположение в Чехия
Църква „Свети Йоан Непомуцки“ в Общомедия

Поклонническата Църква Свети Йоан Непомуцки (на чешки: Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého) в Зелена хора (на немски: Grünberg – Зелени хълм) е църковен храм близо до Ждяр на Сазава, Чехия, на историческата граница между Моравия и Бохемия.

Това е последният проект на чешкия архитект Ян Сантини Айхел[1], в който той комбинира бороминовата барокова архитектура с препратки към готически елементи в строежа и украсата. Църквата е осветена веднага след канонизацията на патрона си Свети Йоан Непомуцки, в нея са разположени негови мощи (езикът му) и става притегателно светилище за поклонници от цяла Средна Европа. В пропорциите ѝ доминира числото 5, символизиращо 5-те звезди от ореола на чешкия светец.

От 1993 църквата е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Щукатурата е ограничена до мотиви от застъпващи се ребрени арки. Разчита се на светлината за създаване на пространствен ефект – в бароковата архитектура светлината се интерпретира като божие присъствие. Цялата църква е своеобразна мощехранителница за езика на Свети Ян.

Опожаряване[редактиране | редактиране на кода]

На 17 юли 1784 църквата пострадва тежко при пожар[2], изгорил я почти до основи. С административна и обществена подкрепа храмът е възстановен през 1792, но губи статута си на църква, събираща поклонници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. SEDLÁK, Jan. Jan Blažej Santini – setkání baroku s gotikou. Praha: Vyšehrad, 1987. S. 146
  2. KALISTA, Zdeněk. Česká barokní gotika a její žďárské ohnisko. Brno: Blok, 1970. 222 s.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pilgrimage Church of Saint John of Nepomuk в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​