ЧЕЗ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Група ЧЕЗ“
Лого на „Група ЧЕЗ“
Индустрия енергетика
Основана 1992 г.
Седалище Прага, Чехия
Уебсайт www.cez.cz
„Група ЧЕЗ“ в Общомедия

„Група ЧЕЗ“ (на чешки: Skupina ČEZ, инициалите от České Energetické Závody – Чешки енергетични заводи), или „ЧЕЗ Груп“[1] е транснационална енергийна компания в Прага, Чехия.

Занимава се с производство и търговия главно с електроенергия и топлинна енергия, както и с въгледобив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 1992 година със седалище в град Прага, Чехия. Създава корпоративна група, представляваща конгломерат от 96 компании, 72 от които са разположени в Чехия. Има дъщерни дружества в Албания, България, Германия, Полша, Румъния, Словакия, Турция и Унгария. Тя е листвана на Пражката и на Варшавската фондови борси.

„Група ЧЕЗ“ стъпва на българския енергиен пазар в края на 2004 г., като при приватизацията на електроразпределението в страната придобива мажоритарен дял (67%) от 3 електроразпределителни дружества, които впоследствие (2005) се сливат в общото дружество „ЧЕЗ България“ ЕАД. През октомври 2006 г. то закупува 100% от капитала на „ТЕЦ Варна“ ЕАД[2]. Създадени са 3 дъщерни дружества, управлявани от „ЧЕЗ България“.

През януари 2013 година правителството в Албания отнема лиценза на дъщерната компания за работа в страната. През февруари същата година в България протича вълна от протести против енергийните монополи, сред които и ЧЕЗ, за които правителството обявява, че ще отнеме лиценза им за работа.

През февруари 2018 година компанията продава дяловете си от дружествата си в България на пазарджишката фирма “Инерком България”, собственост на Гинка Върбакова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ČEZ Group“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.