ЧЕЗ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Група ЧЕЗ“
Лого на „Група ЧЕЗ“
BB Centrum ČEZ 5.jpg
Индустрия енергетика
Основана 1992 г.
Седалище Прага, Чехия
Уебсайт www.cez.cz
„Група ЧЕЗ“ в Общомедия

„Група ЧЕЗ“ (на чешки: Skupina ČEZ, инициалите от České Energetické Závody – Чешки енергийни предприятия), или „ЧЕЗ Груп“[1] е транснационална енергийна компания в Прага, Чехия.

Занимава се с производство и търговия главно с електроенергия и топлинна енергия, както и с въгледобив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 1992 година със седалище в град Прага, Чехия. Създава корпоративна група, представляваща конгломерат от 96 компании, 72 от които са разположени в Чехия. Има дъщерни дружества в Албания, България, Германия, Полша, Румъния, Словакия, Турция и Унгария. Тя е листвана на Пражката и на Варшавската фондови борси.

„Група ЧЕЗ“ стъпва на българския енергиен пазар в края на 2004 г., като при приватизацията на електроразпределението в страната придобива мажоритарен дял (67%) от 3 електроразпределителни дружества, които впоследствие (2005) се сливат в общото дружество „ЧЕЗ България“ ЕАД. През октомври 2006 г. то закупува 100% от капитала на „ТЕЦ Варна“ ЕАД[2]. Създадени са 3 дъщерни дружества, управлявани от „ЧЕЗ България“.

През януари 2013 година правителството в Албания отнема лиценза на дъщерната компания за работа в страната. През февруари същата година в България протича вълна от протести против енергийните монополи, сред които и ЧЕЗ, за които правителството обявява, че ще отнеме лиценза им за работа.

През февруари 2018 година компанията обявява, че е одобрила продажбата на дяловете си от дружествата си в България на пазарджишката фирма „Инерком България“, собственост на Гинка Върбакова. В България следват политически скандали, оставка на министър Теменужка Петкова, изслушвания в парламента на представители на чешката компания. Постепенно скандалите утихват.[3]

През юли 2018 г. Комисията за защита на конкуренцията публикува решение, с което забранява на Инерком да купи ЧЕЗ България.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ČEZ Group“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.