ЧЕЗ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Група ЧЕЗ“
Лого на „Група ЧЕЗ“
Индустрия Енергетика
Основана 1992
Седалище Прага, Чехия
Уебсайт www.cez.cz
„Група ЧЕЗ“ в Общомедия

„Група ЧЕЗ“ (на чешки: Skupina ČEZ České Energetické Závody – Чешки енергетични заводи) е конгломерат от 96 компании, 72 от които са разположени в Чехия.

Занимава се с производство, търговия, дистрибуция на електроенергия и топлинна енергия, както и с въгледобив.

Има дъщерни дружества в Албания, България, Германия, Полша, Румъния, Словакия, Турция и Унгария. Тя е листвана на Пражката и Варшавската фондова борса.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 1992 година със седалище в град Прага, Чехия.

През януари 2013 година правителството в Албания отнема лиценза на компанията за работа в страната. На следващия месец в България са организирани протести против енергийните монополи, сред които и ЧЕЗ, за които правителството обявява че ще отнеме лиценза им за работа.

ЧЕЗ България[редактиране | редактиране на кода]

„Група ЧЕЗ“ стъпва на българския енергиен пазар в края на 2004 г., когато в процеса на приватизация компанията придобива мажоритарен дял (67%) от три електроразпределителни дружества – „Електроразпределение Столично“ АД, „Електроразпределение София Област“ АД и „Електроразпределение Плевен“ АД, които впоследствие се сливат в едно дружество.

Към 2013 група ЧЕЗ включва „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, което е електроразпределителното дружество, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България“ АД и лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД. Дейността на всички дружества от групата в страната се управлява и координира от „ЧЕЗ България“ ЕАД.

През октомври 2006 г. компанията разширява присъствието си и в сферата на производството на електроенергия, като закупува 100% от капитала на „ТЕЦ Варна“ ЕАД [1].

През февруари 2018 година компанията продава дяловете си на пазарджишката фирма “Инерком България”, собственост на Гинка Върбакова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ЧЕЗ в България – За нас. // Посетен на 6 юни 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ČEZ Group“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.