ЧПГИТОК „Антоан Дьо Сент-Екзюпери“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Частна профилирана гимназия по информационни технологии и обществени комуникации
„Антоан Дьо Сент-Екзюпери“
Информация
Седалище Варна, Област Варна,
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 1993
Вид Гимназия
Директор Татяна Петрова
Публични характеристики
Девиз Създаваме личности на успеха!
Цветове синьо, червено, сиво, бяло
Празник 29 юни
Навигация
Адрес ул. „Васил Друмев“ 73
Сайт http://www.it-tlp.com/

Частна профилирана гимназия по информационни технологии и обществени комуникации „Антоан Дьо Сент-Екзюпери“ е наследник на философията, традициите, идеите и иновационните подходи в обучението и цялостното развитие личността на ученика, датиращи от 1993 г. в Частно езиково училище „Малкият принц“.

Местонахождение[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията се намира в гр. Варна кв. „Чайка“ до бл. 19. Координати в Google Maps 43.215064,27.93636

Стандарти[редактиране | редактиране на кода]

МИСИЯ – Да осъществява самостоятелна и проактивна училищна политика, съответстваща на потребностите на високо технологичното информацинно общество. ФИЛОСОФИЯ – Формиране на ценностна система в адекватна социална среда, подпомагаща по-леката адаптация на младите хора за посрещане предизвикателствата на утрешния ден. ТЕХНОЛОГИИ – Изграждане на система от модул за придобиване на технологична култура и управление на информацията, чрез иновационни методи и техники за обучение. ТРАДИЦИИ – Възпитаване на родолюбив дух, национално достойнство, съхраняване на традиции в контекста на транскултурологичната насоченост на личността. ГРАЖДАНИ НА СВЕТА – Стимулиране готовността на учениците да изучават повече от два западни езика чрез осигуряване стандарти за измерване придобитите знания в България и в чуждоезикова среда. МЕЖДУНАРОДНИ СТАНДАРТИ – Подготовка по английски език – за достигане на ниво TOEFL, SAT. Подготовка по немски език до ниво MITTELSTUFE НА ГЬОТЕ ИНСТИТУТ, Сертификати i дипломи за компютърни умения на Университета CAMBRIDGE, Microsoft IT Academy и Cisco Network Academy – Cambridge IT Skills Standart, Cambridge IT Proficiency, A+, CCNA /Cisco Certified Network Associate/, ПРИОРИТЕТЕН ПОДХОД – личностен – отчитащ индивидуалните възможности и амбиции на всеки ученик.

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

ITHS tablica.jpg

Обучението в гимназията започва от VIII клас с профилиращ предмет – английски/немски език – 21 часа седмично, който не започва от начално ниво на обучение. В края на VIII клас учениците придобиват знания за полагане на изпити за сертификатни нива по английски и немски език: First Certificate in English на University of Cambridge и Pitman Intermediate и на Гьоте Институт – ниво Grundstufe и Mittelstufe. Преподавателският екип е амбициозен, намиращ баланс между традиционните и иновационни методи на обучение. Основна форма на обучение – диалог, като се дават шансове за собствено проучване и интерпретиране на вълнуващи учениците теми. В учебния процес участват и университетски преподаватели. Ежегодно гостуват учители – чужденци. Обучението по информатика и информационни технологии е изпреварващо спрямо държавните стандарти с възможност за международни сертификати на Microsoft и Cisco Academy.

Ресурси[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията е оборудвана с мултимедийни класни стаи, които дават възможност за провеждане на интерактивни уроци, упражнения и др. Във всяка една точка има достъп до глобалната мрежа посредством изградената безжична обвързаност Wi-Fi до глобалната мрежа по стандарати IEEE 802.11 a/b/g/n. Посредством Платформата за виртуално обучение учебният процес продължава и след като приключат класните дейности на територията на училището. Създадена е и Система за родителски контрол, който дава възможност на родителите да следят оценките и баланса на въведената кредитната система за поведение.

Международни Проекти[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията участва в следните международни проекти Preserving the past, confronting the present to build the future together, UNITED iN DIVERSITY както и в интернет инициативата Safer Internet Day 2007 Competition

Локални проекти[редактиране | редактиране на кода]

Традиция е гимназията да създава локални проекти, с цел максимално да се прилагат знанията в практическото им приложение. Ежегодни са School IT Storm – представя постиженията на синтеза техника – изкуство – комуникация (компютърна графика и анимация, мултимедия, интерактивни изкуства, Интернет изкуства) в основната и гимназиална училищна степен. Форумът е единствен по рода и мащабите си за гр. Варна и Варненска област. LAN Party School Edition – Предизвикателство към всеки ученик на възраст между 12 и 17 години да се изяви в сферата на информационните технологии на територията на гр. Варна.

Връзки[редактиране | редактиране на кода]

  • Портал на гимназията – Динамичен портал на гимназията с актуална информация, новини, анкети, форуми и др.
  • Виртуално обучение – Платформа за виртуално обучение с разработени курсове и допълнителни материали.
  • Галерия на Гимназията – Снимки от събития свързани с живота на гимназията.
  • Система за Родителски Контрол – Информационна система предназначена за ползване от родители с актуална информация от електрония дневник за оценките и поведението на учениците.