Варненски свободен университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“
VFU1.JPG
Девиз От нас започва морето на Вашите мечти
Основаване 1991
Вид частен
Ректор проф. д-р Петър Христов
Президент доц. д-р Красимир Недялков
Студенти 15 000
Местоположение Варна, България
Сайт www.vfu.bg

Варненският свободен университетЧерноризец Храбър“ е най-големият частен университет в България със седалище в гр. Варна. Намира се в близост до курортен комплекс Златни пясъци.

Създаден е през 1991 година. С решение на 37-о Народно събрание от 21 юли 1995 г. университетът получава статут на висше училище. Той организира редовна и задочна форма на обучение за всички образователно-квалификационни степени, предвидени в закона за висшето образование – „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“. Днес в него се обучават около 10 хиляди студенти в 35 специалности в т.ч. „Право“, „Архитектура“, „Строителство на сгради и съоръжения“, „Пожарна безопасност и защита на населението“ „Стопанско управление“, „Дизайн“, „Икономика“, „Международни икономически отношения“, „Публична администрация“, „Международни отношения“, „Моден дизайн“, „Защита на националната сигурност“, „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, „Хореография“ и др. Сред основните приоритети на образователния процес са компютърно и чуждоезиково обучение.

ВСУ „Черноризец Храбър“ е първият недържавен университет, получил институционална акредитация за срок от 5 години. Днес университетът все повече се утвърждава като академичен център, който съчетава обучението на български и чуждестранни студенти в приоритетни за страната области и създаването на научен и академичен продукт, характеризиращ се с международна конвертируемост и конкурентност.

Най-младият университет на морската столица е достоен и търсен партньор на академични структури от Европа, САЩ и страните от Азия. Утвърдена академична традиция са деловите контакти и академичният обмен с чуждестранни университети и академични общности.

ВСУ „Черноризец Храбър“ е един от инициаторите и най-активни членове на Черноморската университетска мрежа. Преподаватели и студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ все по-конкретно и резултатно участват в проектите по програмите „Темпус“, „Еразмус“, „Леонардо“ и други изследователски и образователни програми на Европейския съюз.

Университетът разполага с три собствени сгради, които отговарят на всички съвременни изисквания за провеждане на образователния процес, студентски общежития, спортен и медицински комплекс, лаборатории и художествени ателиета, компютърни зали с достъп до Интернет, многопрофилна библиотека с над 36 000 тома научна, справочна и художествена литература, която ежегодно се обогатява с повече от 6000 нови заглавия, стотици чуждестранни специализирани вестници и списания, университетско издателство и книжарница.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „България“         Портал „България