Варненски свободен университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“

VFU1.JPG
Девиз Варненски свободен университет – създава професионалисти със знания и опит!
Основаване 1991
Вид частен
Ректор проф. д.пс.н. Галя Герчева
Студенти 8000
Местоположение Варна, Смолян, България
Уебсайт www.vfu.bg
Map of Varna.png
43.2579° с. ш. 28.0273° и. д.
Местоположение във Варна

"Варненският свободен университетЧерноризец Храбър“ е най-големият частен университет в България със седалище в гр. Варна. Намира се в близост до курортен комплекс Златни пясъци.

Създаден през 1991 година с решение на 37-то Народно събрание от 21.07.1995 г. за получаване на статут на висше училище, Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ е образователна марка, спечелила доверието не само на своите възпитаници, а и на многобройните си академични партньори от цял свят.

Университетът е институционално акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет на Република България за максимален 6-годишен период с оценка 9.12 при най-високата възможна 10.

ВСУ е ресертифициран по международния стандарт ISO 9001:2008 и е получил сертификати от UKAS (Великобритания) и ANAB (САЩ) за приложение на общоприетите международни стандарти.

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ е първият и единствен университет в България, сертифициран от Европейската изпълнителна агенция за образование и култура към Европейската комисия на Европейския съюз със знаците DS Label, ECTS Label и HR.

Знакът ECTS Label се присъжда на институции, които са имали отлично представяне при прилагането на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити (ECTS) в образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“. Той издига образа на институцията като коректен и надежден партньор в европейското и международно сътрудничество.

Знакът DS Label се присъжда на институции, които издават Европейско дипломно приложение на всички завършващи образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“ в съответствие с разработения от Европейската комисия, Съвета на Европа и ЮНЕСКО модел. Чрез него се осигурява възможност за по-лесно признаване на квалификациите при продължаване на образованието, а също така и от работодателите в различни страни – предпоставка за успешна професионална реализация.

HR Excellence in Research Logo се присъжда за върхови постижения в областта на научните изследвания. Знакът е легитимация за изследователска свобода, професионална отговорност при подбора на кадри, муждународно признаване на тяхната квалификация, обществена ангажираност и обвързване на научните теми и проекти с бизнес сектора и интересите на местните общности.

Варненският свободен университет организира редовна, задочна и дистанционна форма на обучение за всички образователно-квалификационни степени, предвидени в Закона за висше образование – „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“. Станал Алма матер за над 27 000 свои възпитаници, повече от 20 години един от първите частни университет в България следва мисията си да бъде социално отговорен субект на гражданското общество, ориентиран към студентите и тяхната професионална реализация.

По време на обучението във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ на студентите се предоставя изключителната възможност да участват в множество и разнообразни програми за академичен обмен, учебни практики, стажове и тренинги. За чуждестранните студенти университетът предлага множество програми за обучение на английски и руски език, както и възможност за студентска мобилност в рамките на програма „Еразъм“ на ЕС. Ние вярваме, че опитът, придобит при участието в нашите програми, е безценното предимство на нашите възпитаници при тяхната професионална реализация.

ВСУ открива всяка година нови стипендиантски програми, в които освен учениците с отличен успех могат да кандидатстват изявени таланти в областта на театъра и танцовото изкуство, спортисти.

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ притежава един от най-модерните кампуси в България. Отстоящата на метри от морето база се намира непосредствено до курортния комплекс „Златни пясъци“ и се разпростира на площ от над 20 хил. m². Проектиран и създаден с мисълта за учебна и тренингова база, кампусът обединява духа на академичното предизвикателство и съвременния социално-битов комфорт.

На територията на академичното градче се намират учебен и административен корпус, специализирани и тренингови центрове, Технологичен институт, Библиотечен комплекс, Център за евроквалификация, Руски център, Кариерен център, Медицински център с балнеологичен комплекс, ресторант, кафенета, общежития, паркинги, паркове и прекрасни места за отдих.

Част от университетския кампус е и базата на филиала на университета в град Смолян. В обновения академичен комплекс жителите на Родопския регион имат възможност да получат качествено европейско образование с марката „Варненски свободен университет“.

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ създава академичен продукт, който е конкурентен и международно конвертируем. Тук се обучават над 12 хиляди студенти в над 80 бакалавърски и магистърски програми и 20 научни, акредитирани специалности за подготовка на докторанти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Тази статия е препечатка от официалния сайт на университета

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]