Чагатайско ханство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чагатайско ханство
1225 – 1687
Знаме
Знаме
      
Континент
Столица
Алмалък
Официален езикмонголски, чагатайски, персийски
Религияшаманизъм, будизъм, ислям
Форма на управление
Законодателна власт
Площ
3 500 000 km²
Валутамонети (дирхам, пул)
Чагатайско ханство в Общомедия

Чагатайското ханство е монголска държава в Средна Азия. Образувана е след като през 1224 г. Чингиз хан разделя империята си Велика Монголия на четири части, или улуса, (по броя на синовете си). Вторият син на Чингиз хан, Чагатай хан, получава територии в Средна Азия. След смяна на династии, отнемане на територии и изместване на изток, съществува до 1680 г. в силно редуциран вид. През 1326 г. ислямът е приет за официална религия.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

В най-големия си разцвет ханството се намира в територията Трансоксиана (наричана още Мавара ан-нахр), като се простира на изток от реките Амударя и Сърдаря, на юг от езерото Балхаш и планините Тян Шан, включва пустинята Такламакан и стига до днешен Китай. Територията силно варира през годините. Столица е бил град Алмалик. През 1360 -1370 г. губи обширните западни части, превзети от Тимур, известен още като Тамерлан.

Чагатайското ханство и неговите съседи в средата на 13 век

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Чагатай хан умира през 1241 година, като на трона го наследява внукът му Кара Хюлегю хан. Той управлява до 1246 година, след което вероятно е свален от власт, а през 1252 година за малко се връща на трона. Той умира същата година и на престола го последват синът му – Мударак хан и жена му Оргхана Хартун. Те управляват до 1261 година. След това до 1266 година ханството е в междуособна война, когато идва на власт Барая хан, който стабилизира държавата. Умира през 1271 година. Тогава за кратко на власт до 1274 година идва Туга хан, последван от Дула хан. Дула хан бил последният добър владетел на ханството. Той умира през 1306 година. След това до 1363 година отново има борба за власт между потомците му и ханството се разпада. Потомците на Дула хан били владетели на Моголистан и след това на Могулия. През около 1340 година поради отслабването на ханството в западната част е създадено ново ханство наречено Западно Чагатайско ханство. То обхващало земите на Такламакан и Тян Шан. Столицата бил град Самарканд. Ханството е унищожено през 1370 година от Тимур и на мястото на ханството той създал своя силна империя. На север от Западното Чагатайско ханство се отцепила държавата Моголистан. Това ханство съществувало до 1462 година и подобно на Чагатайското ханство се разделило на две части. Източна и западна част.