Челюстноустни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Не бива да се бърка с челюстни.
Челюстноустни
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
(без ранг):Спиралови (Spiralia)
тип:Челюстноустни (Gnathostomulida)
Научно наименование
Челюстноустни в Общомедия
[ редактиране ]

Челюстноустни (Gnathostomulida, на гръцки: gnath – „челюст“ и stoma – „уста“) са билатерално симетрични, несегментирани, полупрозрачни, цилиндрични, червеобразни морски животни.

Морфология[редактиране | редактиране на кода]

Тялото е покрито със слой епидермални клетки като всяка от тях има по една ресничка. В главовия си край имат твърди и дълги реснички, които имат чувствителна функция. Устното отвърстие е разположено на коремната част. Дължината на тялото варира от 0,3 до 3 mm. Макар и безцветни, някои видове имат яркочервен цвят.[1]

Храносмилателната система се състои от глътка, която преминава в мускулеста глътка с базална пластинка и чифт челюсти. Храносмилането протича в големи клетки, които обкръжават телесната кухина. Нямат анус, дихателна и кръвоносна система. Отделителната система е недобре проучена. Нервната система лежи под епидермиса и представлява концентрирани нервни клетки в предния край на тялото. Част от тях са концентрирани в главов и подглътъчен ганглии.[2]

Челюстноустните са хермафродитни животни. Мъжките органи са разположени в задната част на тялото. Състоят се от един или чифт сдвоени тестиси и копулаторен орган (пенис). Сперматозоидите се съхраняват между червата и епидермиса или в специално образувание наречено бурза. При всички видове яйчникът е един и се намира дорзално зад устата. Във всеки един момент в тях има по едно голямо оплодено яйце, което преминава през телесните стени в околната среда.

Произход и систематика[редактиране | редактиране на кода]

Произходът и връзките с други типове животни е недобре проучен. По морфологични признаци челюстноустните са подобни на представителите от тип Nematoda. По строежа на глътката и наличието на чувствителен орган наподобяват на други типове псевдоцеломни червеи – ротиферии[3] и гастротрихи.

Челюстноустните включват два класа обединяващи около 100 познати вида. Вероятно има още десетки неописани видове:[4][5]

Екологични характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Челюстноустните са морски животни, които имат висока популационна плътност в екосистемите. Живеят в морската тиня при анаеробни условия. Хранят се с бактерии и морски гъбички. Обикновено се срещат в плитки участъци до 400 m на места с развита мангрова растителност и коралови рифове. Обикновено предпочитат обитания с високо ниво на сероводород.

Те са широко разпространени, но в северния атлантик и южния пасифик концентрацията на видовете е по-голяма.[6]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • А. Германов, „Приложна зоология“, Земиздат 1992, ISBN 954-05-0187-3, стр.54 – 55

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gnathostomulida, видян на 07.02.2010 г.
  2. Gnathostomulida – Physical Characteristics, Red Haplognathia (haplognathia Ruberrima), видян на 07.02.2010 г.
  3. Sister-Group Relationship of Gnathostomulida and Rotifera-Acanthocephala, by Reinhard M. Rieger and Seth Tyler 1995 American Microscopical Society, видян на 07.02.2010 г.
  4. Gnathostomulida, видян на 07.02.2010 г.
  5. Barnes, R.F.K. et al. (2001). The Invertebrates: A Synthesis. Oxford: Blackwell Science.
  6. Gnathostomulida (Gnathostomulids), видян на 07.02.2010 г.