Чикой

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чикой
Общи сведения
Местоположение Flag of Russia.svg Русия
Забайкалски край
Република Бурятия
Flag of Mongolia.svg Монголия
аймак Селенге
Дължина 769 km
Водосб. басейн 46 200 km²
Отток 263) m³/s
Начало
Място Чикоконски хребет
Забайкалски край
Координати 49°33′33.48″ с. ш. 109°52′54.84″ и. д. / 49.5593° с. ш. 109.8819° и. д.
Надм. височина 1810 m
Устие
Място СеленгаБайкалАнгараЕнисейКарско море
Координати 51°02′36.96″ с. ш. 106°39′09.36″ и. д. / 51.0436° с. ш. 106.6526° и. д.
Надм. височина 535 m
Чикой в Общомедия
Карта на водосборния басейн на река Селенга.

Чико̀й (на бурятски: Сухэ мурэн) е река в Азиатската част на Русия, Забайкалски край и Република Бурятия и Монголия, аймак Селенге, десен приток на Селенга. Дължината ѝ е 769 km, която ѝ отрежда 76-о място по дължина сред реките на Русия.

Река Чикой води началото си от източния склон на Чикоконския хребет, на 1810 m н.в., в югозападната част на Забайкалски край. В горното си течение реката тече покрай източния склон на хребета, след което го заобикаля от север и навлиза в източната част на Чикойската котловина. В този участък долината ѝ е тясна, със стръмни склонове, а течението бурно с множество прагове и бързеи. През Чикойската котловина, разположена южно от Малханския хребет река Чикой тече на протежение от 130 km в посока запад-югозапад, като тук долината ѝ е значително по-широка от 1 – 2 до 8 km, а течението по-спокойно. След това реката отново навлиза в тесен участък, разположен между Асинския и Мензинския хребети на югоизток и Малханския хребет на северозапад. След устието на река Катанца, на протежение от около 140 km Чикой служи за граница между Русия и Монголия, като тук заобикаля от югозапад Малханския хребет в дълбока и тясна долина. При село Чикой, Република Бурятия реката излиза от планините и навлиза в ниското Селенгинско средногорие. В този последен участък от течението ѝ долината ѝ става широка, с полегати склонове, появява се широка заливна тераса, в която Чикой се разделя на множество ръкави и образува дълги и непостоянни острови. Течението ѝ е бавно и спокойно. Влива се отдясно в река Селенга, при нейния 285 km, на 535 m н.в., при село Новоселенгинск, Република Бурятия.

Водосборният басейн на Чикой има площ от 46,2 хил. km2, което представлява 10,34% от водосборния басейн на река Селенга и обхваща части от Република Бурятия и Забайкалски край в Русия и аймаците Тьов, Селенге и Хентий в Монголия.

Границите на водосборния басейн на реката са следните:

  • на север – водосборния басейн на река Хилок, десен приток на Селенга;
  • на изток и югоизток – водосборния басейн на река Амур
  • на юзапад – водосборните басейни на река Орхон и други по-малки десни притоци на Селенга.

Река Чикой получава около 30 притока с дължина над 15 km, като 2 от тях са дължина над 100 km.

  • 646 → Чикокон 131 / 2110, при бившето село Харияга, Забайкалски край
  • 357 → Менза 337 / 13800, Забайкалски край

Подхранването на реката е смесено, като преобладава дъждовното. Водният режим се характеризира с високо лятно пълноводие, от юли до септември в резултата на обилните дъждове през сезона и снеготопенето във високите части на водосборния ѝ басейн. Среден годишен отток 263 m3/s. Замръзва в края на октомври или началото на ноември, а се размразява в края на април или началото на май.

По течението на реката в Забайкалски край и Република Бурятия са разположени множество населени места, в т.ч. село Красний Чикой, районен център в Забайкалски край.

Река Чикой по време на пълноводие е плавателна на 152 km от устието си. Първите параходи по нея се появяват през 1909 г. и до 1990-те години се извършва редовно корабоплаване по реката, след което то е прекратено поради нерентабилност. В Чикойската котловина и в долното течение на реката водите ѝ масово се използват за напояване.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC-BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Чикой (река)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​