Чумиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чумиш
Chumysh Yazovo winter 2005.jpg
Река Чумиш при село Язово, Алтайски край
Relief Map of Siberian Federal District.jpg
53.5798° с. ш. 86.618° и. д.
53.5295° с. ш. 83.1621° и. д.
Местоположение
Blue 0080ff pog.svg — начало, Blue pog.svg — устие
Общи сведения
Местоположение Flag of Russia.svg Русия
Кемеровска област
Алтайски край
Дължина 644 km
Водосборен басейн 23 900 km²
Отток 146 (на 74 km от устието) m³/s
Начало
Място Кара Чумиш (лява съставяща)
Том Чумиш (дясна съставяща)
Кемеровска област
Координати 53°34′47.28″ с. ш. 86°37′04.8″ и. д. / 53.5798° с. ш. 86.618° и. д.
Надм. височина 289 m
Устие
Място ОбКарско море
Координати 53°31′46.2″ с. ш. 83°09′43.56″ и. д. / 53.5295° с. ш. 83.1621° и. д.
Надм. височина 125 m
Чумиш в Общомедия
Карта на водосборния басейн на река Об

Чумѝш (на руски: Чумыш) е река в Русия, Южен Сибир, Кемеровска област и Алтайски край десен приток на река Об. Дължината ѝ е 644 km, която ѝ отрежда 116-то място по дължина сред реките на Русия. С лявата съставяща я река Кара Чумиш дължината на река Чумиш става 817 km.

Река Чумиш се образува на 289 m н.в. в югозападната част на Кемеровска област от сливането на двете съставящи я реки Кара Чумиш (лява, 173 km) и Том Чумиш (дясна, 110 km), които водят началото си от централната част на Салаирския кряж (Салаирското възвишение). В горното течение, което преминава през Салаирския кряж Чумиш е типична планинска река с множество бързеи и прагове, като изменя посоката на течението си във всички посоки. След село Елцовка, Алтайски край навлиза в Бийско-Чумишките възвишения, където течението ѝ се успокоява, долината ѝ се разширява, а посоката ѝ става основно северозападна, но със стотици завои и меандри. След село Запливино, Алтайски край завива на запад, а след това и на югозапад, като протича през Предсалаирската равнина. Тук долината ѝ става широка, течението бавно, с множество меандри, завои, старици и протоци. Влива се отдясно в река Об при неговия 3333 km, на 125 m н.в., на 6 km южно от село Язово, Алтайски край.

Водосборният басейн на Чумиш обхваща площ от 23 900 km2, което представлява 0,8% от водосборния басейн на река Об. Във водосборния басейн на реката попадат части от териториите на Алтайски край, Кемеровска и Новосибирска област. Десният водосборен басейн на реката заема 68% от целия вособорен басейн и обхваща югозападната част на Салаирския кряж (Салаирското възвишение) и Предсалаирската равнина.

Границите на водосборния басейн на реката са следните:

  • на запад – водосборния басейн на река Иня, десен приток на Об;
  • на север – водосборните басейни на реките Берд и Иня, десни притоци на Об.
  • на изток – водосборния басейн на река Том, десен приток на Об;
  • на юг – водосборния басейн на река Бия (дясна съставяща на Об);
  • на югозапад – водосборния басейн на река Голяма Речка и други по-малки десни притоци на Об;

Река Катун получава 51 притока с дължина над 10 km, като 5 от тях са дължина над 100 km. По-долу са изброени всичките тези реки, за които е показано на кой километър по течението на реката се вливат, дали са леви (→) или (←), тяхната дължина, площта на водосборния им басейн (в km2) и мястото където се вливат.

Подхранването на река Чариш е смесено, като преобладава снежното. Среден годишен отток при посьолок Талменка, Алтайски край (на 74 km от устието) 146 m3/s. Замръзва през първата половина на ноември, а се размразява през втората половина на април.

Средномесечен отток на река Чумиш (m3/s) при станция Талменка за последните 56 години.

По течението на реката в Алтайски край са разположени: град Заринск, посьолок Талменка (районен център) и селата Елцовка и Китманово (районни центрове)

До 1960-те години реката е била плавателна до село Мартиново при пълноводие и до град Заринск при маловодие, но с построяването на шосетата от Бийск и Барнаул до градовете в Кемеровска област значението на водния път по нея спира и коритото и не се поддържа за корабоплаване. Сега реката е плавателна за малки съдове (лодки) до село Елцовка (при 484 km).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Русия“         Портал „Русия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Чумыш“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.