Шестте императора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шестте императора
The Adventure of the Six Napoleons
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
АвторАртър Конан Дойл
Създаване1899 г.
Великобритания
Първо издание1904 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вЗавръщането на Шерлок Холмс
ПоредицаЗавръщането на Шерлок Холмс
ПредходнаСмъртта на Чарлз Огъст Милвъртън
СледващаТримата студенти

ПреводачЮ. Дончев, Л. Весов,
Ц. Добруджалиев,
В. Каралийчева, 1992
Димана Илиева
Шестте императора в Общомедия

„Шестте императора“, преведен на български и като „Шестте бюста на Наполеон“, (на английски: The Adventure of the Six Napoleons) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Завръщането на Шерлок Холмс“, публикувана през 1905 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

На Бейкър Стрийт идва полицейският инспектор Лестрейд и разказва на Холмс и на Уотсън смешна история за това как неизвестен луд унищожава евтини гипсови бюстове на Наполеон. Един от бюстовете е бил разбит в магазина на Морс Хъдсън. Други два бюста е купил лекарят доктор Барникот, голям почитател на Наполеон. Неизвестният първо е влязъл в къщата му, а след това в офиса му, където докторът е приемал пациенти, и е счупил двата бюста на малки парченца. Уотсън предполага, че това е обикновена лудост, но Холмс възразява, че зад тези на пръв поглед безсмислени действия се крие нещо опасно.

Както винаги, Холмс се оказва прав. Още на следващия ден, след разговора с Лестрейд, става обир и убийство. От дома на журналиста Хорас Харкър е откраднат друг гипсов бюст. Когато г-н Харкър се опитва да хване бягащия обирджия, точно на прага на дома си се натъква на труп. Откраднатият бюст отново е счупен на малки парченца.

Полицията установява името на починалия – Пиетро Венучи, италианец, един от най-опасните престъпници в Лондон. В джоба му намират снимка на друг италианец, някой си Бепо. Получавайки копие от тази снимка, Холмс започва да изяснява къде са били произведени счупените бюстове на Наполеони, къде и на кого са били продадени. Оказва се, че има само шест такива бюста и четири от тях вече са унищожени. Холмс намира адресите на още двама купувачи, но най-важното, което той открива е, че Бепо е работил в същата работилница, където са направени гипсовите бюстове.

Холмс предполага, че Бепо търси тези бюстове, и предлага на полицията да направи засада в дома на един от купувачите. Догадката на Холмс се потвърждава и Бепо, който извършва кражбата, е заловен на местопрестъплението. Гипсовият бюст отново е разбит на парчета, които Холмс внимателно изследва.

Сред това Холмс кани на Бейкър Стрийт собственика на последния, шести бюст на Наполеон, г-н Сандъфорд. В присъствието на Уотсън и инспектор Лестрейд, Холмс купува бюста за 10 лири. При това Холмс взема от Сандъфорд бележка, с която той му отстъпва всички права на собственост върху този бюст. След като Сандъфорд си тръгва, Холмс веднага разбива последния бюст и показва на удивените Уотсън и Лестрейд, че вътре в бюста има съкровище – известната черна перла на Борджиите. След това Холмс им обяснява всичко.

Тази черна перла е била на принцеса от рода на Борджиите и преди известно време е била открадната от камериерката на принцесата, Лукреция Венучи, сестра на убития Пиетро. Бепо или е бил техен съучастник, или е откраднал от тях перлата. Скоро след това той е трябвало да бъде арестуван, и бягайки, Бепо е скрил съкровището в един от гипсовите бюстове на Наполеон. След като Бепо е освободен от затвора, той решава да намери перлата и затова започва да краде и да разбива гипсовите бюстове. По време на един от обирите се сблъсква с Пиетро Венучи и го убива.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Бюстове на Наполеон с перлата от музея на Шерлок Холмс

Разказът е екранизиран през 1922 г. във Великобритания в едноименния филм с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и Хюбърт Уилис.

През 1944 г. е филмиран в САЩ със заглавието „Перлата на смъртта“ с участието на Базил Ратбоун като Холмс и Найджъл Брус като Уотсън

Екранизиран е през 1965 г. в едноименен филм във Великобритания с участието на Дъглас Уилмър в ролята на Холмс и на Найджъл Сток като Уотсън.

През 1993 г. разказът е филмиран в Германия във филма „Шестте наполеона“ с участието на Ерих Шелов като Холмс и Пол Едвин Рот като Уотсън.

Разказът е екранизиран през 1986 г. във Великобритания с участието на Джеръми Брет в ролята на Холмс и Едуард Хардуик като Уотсън. [1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Adventure of the Six Napoleons“, Illustrated by Frederic Dorr Steele. Collier's, 33, No. 5 (30 април 1904), 14 – 15, 28 – 31.
  • „The Adventure of the Six Napoleons“, Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 27, No. 161 (May 1904), 482 – 495.