Южен отряд (1877 – 1878)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Южен отряд)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Южен отряд.

Южен отряд е войсково обединение на Действуващата Руска армия в Руско-турската война (1877-1878).

Южният отряд е създаден в началото на м. август 1877 г. на основата на частите от VIII и IX- и Армейски корпус. Личният състав достига 48 464 войника и 195 оръдия. Разпределен е в пет отряда : Ловчанско-Севлиевски, Шипченски, Еленски, Османпазарски и Хаинкьойски отряд. В състава на Шипченския отряд е Българското опълчение. Командир на Южния отряд е генерал-лейтенант Фьодор Радецки, началник-щаб е полковник Димитровски.

Основната задача е да отбранява проходите в Централна Стара планина: Хаинбоазки и Шипченски проход. Фронта на отбраната е 130 км. Силите са разпределени на принципа на активната отбрана : 30 % отбраняват проходите, 40 % осигуряват фланговете и 30 % резерв в района Велико Търново - Никюп.

През м. август и септември, отрядът изнася тежестта на героичната отбрана на Шипченския проход, а до края на годината и зимното стоене на Шипка ( Шипченска битка (август 1877), Походът на подкрепленията за Шипченският отряд и Шипченска битка (септември 1877) ). Победата на вр. Шипка е със стратегическо значение за изхода на войната.

От 18/30 август Хаинкьойският, Еленският и Османпазарският отряд са извадени от състава на Южния отряд. Придадени са на подчинение на генерал-лейтенант Алексей Шаховски. В началото на м. декември силите на отряда са 24 000 войника, а в началото на м. януари 1878 г. достигат 54 000 войника. Преминава при сурови зимни условия Стара планина. С атаката при с. Шипка и Шейновската битка разгромяват и пленяват Централната османска армия.

В заключителното руско настъпление частите на Южния отряд формират Лявата колона и достигат до гр. Ямбол. Бойната дейност на отряда е със стратегическо значение за победата във войната.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война 1877-1878, С., 1986, с.178