Шипченски отряд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Шипченският отряд е войсково съединение на Действуващата руска армия в Руско-турската война (1877-1878).

Шипченският отряд е формиран в началото на август 1877 г. Оперативно е в състава на Южния отряд. Първоначално включва по-голямата част на Габровския отряд (командир генерал-майор Валериан Дерожински). Заема позиция за отбрана на Шипченския проход срещу Централната османска армия (Сюлейман паша).

В състава му са Тридесет и шести пехотен орловски полк, Тридесет и пети пехотен брянски полк (пристигнал като подкрепление от Ловчанско-Севлиевския отряд на 9/21 август), I-ва, II-ра, III-та, IV-та и V-та опълченски дружини от Българското опълчение и артилерийски батареи. Общият му състав е от 7500 войници[1] и 27 оръдия. Началник на отряда е командирът на Българското опълчение генерал-майор Николай Столетов. Старши офицер е генерал-лейтенант Виктор Кренке.

Задачата на отряда е отбраната на Шипченския проход срещу превъзхождащите сили на Централната османска армия до пристигането на подкрепления от Южния отряд (генерал-лейтенант Фьодор Радецки).

Шипченският отряд изнася главната тежест на Отбраната на Шипченския проход през август 1877 г. Загубва 49 % от личния си състав: 673 убити, 2967 ранени и безследно изчезнали войници и офицери. Отстоява прохода с чест.

Със затихването на боевете през август частите на отряда последователно са изтегляни в гр. Габрово за възстановяване. Заменени са от части на XIV-та пехотна дивизия, IV-та стрелкова бригада и 53-ти волински пехотен полк, а от октомври позициите заема XXIV-та пехотна дивизия и т.н. Началници на отряда са командирите на дивизии. Отстояват прохода през септемврийските боеве и зимното стоене на Шипка. Загуби: 700 убити и ранени, 9500 болни и измръзнали.

В началото на януари 1878 година Шипченският отряд в състава на централната колона на Южния отряд участва в разгрома и пленяването на Централната османска армия при с. Шейново. Бойната му активност е със стратегическо значение за победата във войната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Георгиев Г., Освободителната война 1877-1878, С.,1986, с.177
  • Генов Ц., Освободителната война 1877-1878, С., 1978