Габровски отряд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Габровският отряд е военна част от Действащата Руска армия в Руско-турската война (1877-1878).

Габровският отряд е формиран през юли 1877 г. Оперативно е в състава на Южния отряд. Съставен е от XXX-и Донски Казашки полк, Тридесет и шести пехотен орловски полк и 10 оръдия. Командир на отряда е генерал-майор Валериан Дерожински. Непосредствено подчинен на командира на IX-а Пехотна дивизия генерал-лейтенант Николай Святополк - Мирски. Съсредоточава се в гр. Габрово на 3/15 юли 1877 година. Получава задача във взаимодействие от север с Предния отряд (настъпва от юг) да овладее Шипченския проход. През лятото на 1877 г., когато руските войски влизат в Габрово, Райчо Каролев е избран за председател на Габровската община. По искане на ген-майор Валериан Дерожински се провежда работна среща с Райчо Каролев и Иван Калпазанов. Необходимо е българин да премине Балкана и да отнесе писмо със заповед на великия княз Николай Николаевич до генерал-лейтенант Гурко. Иван Калпазанов осигурява свой верен работник, който отнася писмото и за 24 часа се връща с отговор. Заповедта е да превземе от север Шипченския проход, а от юг да настъпят частите на Предния отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Генерал-майор Дерожински насочва част от Габровския отряд към връх Шипка, а генерелал-лейтенант Гурко атакува от юг на Шипка. На 3-7 (15-19) юли 1877 г. след вихрени атаки е овладян Шипченският проход. Неговата охрана се поема от отряда на генерал-майор Дерожински.

От 5 до 7/15 до 19 юли 1877 година с комбинирани действия, двата отряда достигат превала на прохода, изоставен от отбраняващия го противник, който е заплашен от пълен разром. Габровският отряд е включен в състава на Южния отряд и поема отбраната на Шипченския проход.

С началото на настъплението на Централната османска армия (август), основните сили на Габровския отряд са включени в състава на Шипченския отряд (генерал - майор Николай Столетов). Изнася главната тежест на геройската отбрана на Шипченския проход. На 25 август на връх Узункуш, по време на османска атака и последвалата руска контраатака загива командира на отряда генерал-майор Валериан Дерожински. След затихването на августовските боеве на връх Шипка, отрядът е изтеглен за възстановяване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война 1877-1878, ДИ „П.Берон“, С., 1986, с. 82-83
  • Епанчин Н., Действия Передового отряда генерал-адъютанта Гурко, СПб., 1895