Юлия Трашлиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юлия Трашлиева
българска гимнастичка и треньорка
Родена
Националност Flag of Bulgaria.svg България

Юлия Дюлгерова-Трашлиева е бивша българска състезателка по спортна и художествена гимнастика, после треньорка по художествена гимнастика.

Тя е първата българка с медал от световно първенство по художествена гимнастика – още на I-ия шампионат през 1963 г. печели индивидуално 2 бронзови медала. През 1967 г. като треньор на българския отбор печели нов бронзов медал в първото отборно състезание на Световното първенство в Копенхаген.

Родена е на 3 февруари 1936 г. в Москва, СССР или в Русе, България[1]. Завършва Треньорската школа на Висшия институт по физкултура в София[1].

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Започва да тренира спортна гимнастика през 1950 г. Състезавала се е както в спортната, така и в художествената гимнастика – в спортната е шампионка на България 6 пъти, а в художествената печели 8 национални титли.

Тя е в първия български национален отбор, с който печели 2 бронзови медала на първото световно първенство по художествена гимнастика през 1963 г. Състезанието се провежда на 7 декември 1963 г., събота в Двореца на спорта в Будапеща (Унгария) и е наречено Първи турнир за европейската купа. В него участват 28 гимнастички от 10 държави – Белгия, България, Германска демократична република, Испания, Полша, СССР, Унгария, Финландия и Чехословакия. Трашлиева печели 2 бронзови медала: на игра с уред с 9,533 т. и в многобой с 18,933 т. Благодарение на нея България е на 2-ро място в крайното класиране след СССР с 2 бронзови медала. Това състезание е признато от Международната федерация по гимнастика през 1964 г. в Рим (Италия) като първи световен шампионат по художествена гимнастика.

Трашлиева има важен принос за развитието на художествената гимнастика в България като треньор на националния отбор и треньор в столичното спортно дружество „Спартак“. Тя ръководи българската група на световното първенство през 1967 г. в Копенхаген. Там печели и първия медал за България на първото отборно състезание на световно първенство по художествената гимнастика, отново бронзов. Екипът на българския ансамбъл се представя най-силно и убедително печели 1-то място, но проверка на апарата установява, че пластмасовите обръчи са се разширили с 1 сантиметър заради топлината. Поради тази причина са отнети точки от отбора и той се премества на 3-то място. Това не отчайва Трашлиева, а на следващото световно първенство във Варна'69, заедно с Лили Мирчева, преживява радостния момент да види момичетата си на върха. В Ротердам'73 нейният ансамбъл е на 5-то място[2].

Авторка е на ансамбловите съчетания за националния отбор през 1967 и 1969 г. Треньорка е на националния отбор по художествена гимнастика на Нидерландия от 1981 до 1985 г.[1]

Трашлиева е носителка на почетните звания: “Майстор на спорта”, “Заслужил майстор на спорта”, “Заслужил треньор”, ”Заслужил деятел на физическата култура”[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Юлия Трашлиева (България) (биографична справка със снимки)
  2. Изтъкнати треньори – в сайта на националната спортна академия

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]